Eforturi pentru salvarea de la dispariție a mesteacănului pitic, specie foarte rară, o mărturie a ultimei glaciațiuni

0
378


Mai mulți specialiști și voluntari ai asociației de protecția naturii Pogany-Havas s-au implicat, în ultimele luni, în salvarea de la dispariție a mesteacănului pitic, o specie foarte rară, mărturie a ultimei glaciațiuni, care atinge în această zonă limita sudică a distribuției ei globale.
Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Pogany-Havas, care administrează siturile natura 2000 din zona Ciuc, la începutul secolului XX mesteacănul pitic (Betula humilis) era prezent pe sute de hectare în turbăriile dintre localitățile Miercurea Ciuc și Ciceu. După regularizarea Oltului și desecarea turbăriei, biodiversitatea a intrat în declin și cercetătorii au constatat că Betula humilis, monument al naturii, a dispărut din această zonă.
În 2009 au fost redescoperite 20 de tufe aflate în stare bună de conservare, dar în 2016 s-a constatat că mai multe dintre acestea au dispărut, din cauză că terenurile au început să fie pășunate și umiditatea a scăzut. Pentru salvarea acestei relicve glaciare, Administrația Natura 2000 Pogany-Havas a identificat și împrejmuit cu garduri un număr de zece tufe de mesteacăn pitic, iar în cursul zilei de joi specialiștii și voluntarii au făcut măsurători, pentru a vedea dacă aceste măsuri de salvare au avut efect. Biologul Demeter Laszlo a declarat că această specie este una foarte rară, care a supraviețuit ultimei glaciațiuni și care are o valoare specială, datorită faptului că în zona Ciuc atinge limita sudică a distribuției sale globale.
„Este o specie foarte rară, care este o mărturie a glaciațiunii, când în aceste zone și în toată România a fost un climat de tundră și aceste specii boreale au avut o întindere foarte mare. Ele s-au retras din ce în ce mai mult după terminarea glaciațiunii și au dispărut din cele mai multe zone. În depresiunile intramontane din Carpați, unde este un climat rece, au supraviețuit și mai sunt câteva locații. (…) Specificitatea acestei specii este că ea atinge aici limita sudică a distribuției globale și astfel reprezintă o valoare specială’, a declarat Demeter Laszlo.
Acesta a punctat faptul că există șanse ca specia să fie salvată din împrejurimile orașului, unde cândva era prezentă pe sute de hectare, dacă se vor continua măsurile de protejare a ei. „Dacă se continuă monitorizarea și luarea măsurilor, sperăm că putem să salvăm această populație, care a fost, de altfel, considerată extinctă din împrejurimile orașului. (…) Acest loc a fost habitatul cu cea mai mare suprafață a speciei, un botanist român a înregistrat specia pe sute de hectare, iar după lucrările de regularizare a Oltului, un geograf renumit din oraș, Kristo Andras, a mai înregistrat 20 de tufe’, a mai spus biologul din Miercurea Ciuc.
La activitățile de monitorizare a participat și Linda Bahr, voluntară din SUA, care s-a declarat emoționată de demersurile de salvare de la dispariție a acestei specii. „Sunt de 6 luni voluntar aici, în domeniul agriculturii (…) Dacă ar fi să spun un lucru despre ce fac și de ce o fac, este că sunt realmente îngrijorată de viitorul copiilor noștri (…) Ne distrugem planeta, iar implicarea Asociației Pogany-Havas pentru salvarea acestor arbori pitici este uimitoare, este uimitor să lucrezi cu oameni cărora chiar le pasă de această planetă. Și îmi cer scuze că sunt atât de emoționată, dar este un subiect emoționant’, a afirmat Linda Bahr, cu lacrimi în ochi.
O altă voluntară din Germania, Tamara Schaal, care își documentează lucrarea de doctorat pe tema agriculturii sustenabile, a afirmat că este interesată de conservarea naturii și de biodiversitatea zonei, iar acestă specie unică trebuie salvată de la dispariție. La rândul său, Vali Csongor, voluntar dintr-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a spus că implicarea sa în această activitate de conservare a naturii are legătura cu dragostea sa pentru această zonă și pentru tradițiile locale și este mai presus de munca zilnică și de grijile cotidiene, întrucât știe că este un lucru important pentru copiii săi și generațiile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here