GALERIE FOTO : CNAIR, dezinteresată și nepăsătoare la dezastrul de pe DN 2N și DN 2R, drumurile ce străbat Valea Râmnicului

0
3213


Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu a încheiat niciun contract pentru lucrări de refacere a celor 16 puncte critice existente pe DN 2 N Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2 R Jitia – Vintileasca. Asta deși oficialii companiei au vizitat cele două drumuri și au anunțat că au demarat procedurile de achiziții publice pentru efectuarea de lucrări de reparații a celor 16 puncte critice existente. Cu toate acestea, situația a rămas neschimbată. Neschimbată a rămas și starea podului din zona localității Chiojdeni, grav afectat de alunecări de teren și pentru care oficialii CNAIR au promis realizarea unei rute alternative prin montarea unui pod metalic. 

    Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trenează de aproape șase luni demararea lucrărilor de refacere a celor 16 puncte critice existente pe DN 2 N Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2 R Jitia – Vintileasca. Oficialii companiei au anunțat că va fi făcută o expertiză la podul din zona localității Chiojdeni, pe care există restricții de tonaj și că au demarat procedurile de achiziții publice pentru efectuarea de lucrări de reparații a celor 16 puncte critice existente. Asta în condițiile în care directorul general adjunct al CNAIR, Radu Dumitru Munteanu, cel care conduce Direcția Generală de Implementare Proiecte de Infrastructură Rutieră, a declarat că, în prima etapă, vor fi executate lucrări pentru ca drumul să poată fi circulat iar în paralel va fi efectuată documentația tehnică necesară pentru demararea investiției. „Dacă vom reuși să avem o procedură de execuție până în această toamnă va fi foarte bine”, susținea în luna aprilie a.c., directorul CNAIR, precizând că trebuie respectate proceduri legale și identificate fondurile necesare pentru o asemenea investiție. A urmat deplasarea membrilor comisiei pe Valea Râmnicului, unde au fost inventariate problemele, respectiv alunecările de teren, podul de la Jitia.
    În realitate, vizita pe cele două drumuri afectate de alunecări de teren a fost doar „o plimbare” după cum susțin reprezentanți ai CNAIR, sub protecția anonimatului. „Până în acest moment nu s-a făcut niciun demers, nu au fost scoase la licitație lucrări, nu au fost alocați bani pentru refacerea punctelor critice de pe DN 2 R și DN 2 N. La nivelul conducerii CNAIR aceste drumuri sunt considerate drumuri de mâna a doua, adică nu prezintă interes pentru ei”, susțin sursele noastre.

Mii de oameni riscă să rămână izolați

    Primarii localităților de pe Valea Râmnicului susțin că degradarea accentuată a celor două drumuri și lipsa de inters al administratorului drumului va duce la izolarea a mii de oameni. Primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru, a arătat că problemele cu drumul național și restricțiile de tonaj afectează activitățile firmelor din comună dar și investițiile derulate de administrațiile locale din zonă. Acesta mai crede că fără un drum de acces, firmele vor fi nevoite să închidă activitatea și să își trimită oamenii în șomaj. „Problemele de pe aceste drumuri au fost semnalate celor în drept de ani de zile, dar nu s-au luat măsuri serioase de refacere a zonelor afectate de alunecări de teren. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, riscăm ca localitățile de pe Valea Râmnicului să rămână izolate. Mai mult, agenții economici  care derulează activități în această zonă sunt la un pas de a-și închide activitatea. În acest moment nu poți face o casă, nu poți transporta o mașină de piatră, o mașină de nisip. Mai mult, avem în derulare proiecte de infrastructură locală pe care nu le putem realiza din cauza problemelor de pe acest drum „, a spus primarul George Spătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here