VIDEO şi GALERIE FOTO: Spitalul Vidra, un monument istoric modernizat de o conducere tânără cu sponsori, voluntari și ajutor de la obști

0
22804


Spitalul N.N. Săveanu din Vidra este unul dintre primele spitale din Vrancea și un bun exemplu că se poate rezista în timpuri grele, chiar și atunci când nu primești prea mult ajutor din partea altora. Ascuns între dealurile comunei Vidra și considerat  clădire monument istoric, spitalul a luat ființă între anii 1884-1887. Hotărârea de a construi un spital în comuna Vidra a fost luată într-o ședință a Consiliului de Miniștri din luna iunie 1883, iar cel însărcinat să ducă la bun sfârșit această lucrare a fost arhitectul Socolescu. Spitalul comunal Vidra și-a început activitatea la sfârșitul anului 1887, avându-l ca medic primar pe dr. Emilian Popovici Suceveanu, iar alături de acesta pe dr.Stefan Olkovsky, licențiat în medicină. În anul 1901 lucrau la Spitalul din Vidra doctorii: dr.Raf, dr.Paulescu-medic primar și dr.Constantin Macri-medic secundar; în 1903 – dr.N.N. Burghele, în 1906 – dr.Verescu. În timpul războiului de întregire a neamului, Spitalul din Vidra este parțial distrus, iar ca medici au fost în acea perioada doctorii: Dobrescu, Solomon și Rozenberg. În anul 1937, asistența medicală era asigurată de dr. Åžtefan Gardac, iar în anul 1940 de dr. Taralunga. În perioada 1952-1968, Spitalul Vidra – Sanatorul TBC s-a bucurat de prezența și activitatea unui mare specialist, doctorul Octavian Abageru, recunoscut unanim în toată țara. În anul 1968, Spitalul din Vidra este reorganizat pe mai multe specialități: boli interne, chirurgie generală, ortopedie, pediatrie, obstretică-ginecologie cu un total de 125 de paturi la care se adaugă 15 paturi pentru staționarul de pediatrie și 10 paturi ale casei de nașteri, director în acea perioadă fiind dr.Nicolae Roman.
    În anul 2012, Spitalul Comunal Vidra capătă numele de Spitalul „N.N. Săveanu”. În același an unitatea a fost clasificată în categoria IV de competență. Denumirea a fost atribuită prin ordin al ministrului Sănătății, Raed Arafat. N.N. Săveanu este o personalitate marcantă a perioadei interbelice, care a ocupat și funcția de prefect al Vrancei și de președinte al Camerei Deputaților. El a contribuit semnificativ la reabilitarea spitalului, care a fost distrus după Primul Război Mondial. Spitalul s-a numit așa și în perioada interbelică. În prezent unitatea funcționează cu cinci secții și anume: Chirurgie generală, ATI, Boli interne, Pediatrie, Obstretică-Ginecologie și Nou-născuți, deservind 12 comune care sunt arondate spitalului și o populație de aproximativ  44 mii de locuitori.

    De aproximativ cinci ani, spitalulul Vidra este condus de doi tineri, care, după cum se poate observa cu ochiul liber, au reușit să aducă îmbunătățiri considerabile unității spitalicești. Din data de 1 februarie 2013, funcția de director economic a spitalului comunal Vidra a fost preluată de Alina Gaiță, o tânără economistă din Focșani, în vârstă de 36 de ani, care anterior a lucrat ca economist în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Din iunie 2013, Alina Gaiță preia funcția de manager a spitalului, iar cea de director economic este preluată de Gabriel Boștiog, de profesie economist. Cei doi au reușit să aducă un aer tineresc și modern spitalului comunal Vidra. Tot ei au reușit, după cum spun angajații, dar și pacienții, să pună la punct anumite nereguli care existau înainte din punct de vedere financiar. Prin eforturi numai de ei știute, cei doi au reușit să mențină spitalul Vidra pe linia de plutire și chiar să înceapă un proces de reabilitare în cadrul acestuia.
     Deși unitatea spitalicească Vidra se autofinanțează, se pare că „dacă vrei, se poate”. Într-un timp relativ scurt, la spitalul Vidra s-a reușit modernizarea compartimentului de Boli Interne, a holului, a scării de acces, a sălii de operație și s-a demarat reabilitarea compartimentului de Chirurgie, iar conducerea spitalului Vidra spune că nu se va opri aici cu îmbunățirea condițiilor. „Ne dorim să facem cât mai mult și să reabilităm cât mai mult, din veniturile proprii. De la Ministerul Sănătății așteptăm să ne finanțeze un lift de vreo șase ani…” a mai spus dir. ec. Gabriel Boștiog.

    Anul acesta, o femeie din zonă a decis să ajute spitalul Vidra și să doneze o anumită sumă de bani, după ce mama sa a fost pacienta spitalului o vreme. Din prima sponsorizare  au fost cumpărate lenjerii pentru tot compartimentul de Boli Interne. Apoi, la cea de-a doua tranșă de sponsorizări din partea femeii, conducerea spitalului a hotărât să  nu se mulțumească doar cu atât, ci să strângă bani și să înceapă un proces de reabilitare completă a compartimentului de Boli Interne. Au reușit în aproximativ două luni să modernizeze întreg compartimentul. Parchet, tâmplărie, vopsea, uși și alte reparații, care au costat în jur de 600 de milioane. „Varul l-am dat noi, așa cum am putut. Am mai adus un verișor, un cunoscut care a vrut să ne ajute cu mâna de lucru”, ne-a spus dir. ec. Gabriel Boștiog.
    Chiar dacă pacienții sunt nevoiți să stea uneori câte doi în pat, aceștia spun că le place cum sunt tratați în spitalul de la Vidra și că atmosfera este una plăcută, acum cu noile modificări. „Anul acesta am reușit să reabilităm compartimentul de Interne al spitalului. Această idee a plecat  de la o sponsorizare, care a venit prin luna mai. De acolo a plecat ideea să reabilităm complet toată secția. A durat două luni de zile, timp în care toată secția a fost repartizată către celelalte compartimente. Procesul de reabilitare s-a terminat cu succes, valoarea a ajuns undeva până în 600 de milioane. O parte din bani au venit de la cei care ne-au sponzorizat și restul a fost pus de noi. A fost o singură persoană care a donat bani efectiv, dar pe parcursul lucrării au intervenit și persoane care ne-au ajutat la muncă. Au fost voluntari să zic așa, care ne-au ajutat să dăm cu var, să vopsim, să scoatem ușile. Au fost renovate 12 saloane și holul principal cu tot cu scări. Ne-am extins cu reabilitarea în secția de Chirurgie, unde se lucrează deja. Am început cu sterilizarea care este aproape gata și vor urma saloanele și băile”, ne-a spus managerul spitalului Vidra, Alina Gaiță. 

    Spitalul comunal Vidra are în prezent șase medici și ar mai avea nevoie tot de cam atâția. În cadrul compartimentului de Boli Interne activează doi medici și anume dr. Killa Hossni, dr. Ilie Manole, un medic la Obstetrică-Ginecologie (dr. Bittar Nizar), un medic la Pediatrie (dr.Ioan Rusu), un medic la Radiologie (dr.Cotea Dumitrache) și un medic la TBC (Ion Doldor). Din personalul spitalului Vidra mai fac parte 43 de asistentți medicali, 11 infirmiere, două spălătorese, două bucătărese și patru îngrijitori.
   
    Spitalul comunal Vidra are o capacitate totală de 52 de paturi, distribuite astfel: compartimentul medicină internă are 24 paturi, din care 14 sunt pentru pacienții cu afecțiuni acute, iar zece sunt pentru pacienții cronici; compartimentul chirurgie generală are 12 paturi, din care două sunt pentru Terapie Intensivă; compartimentul  pediatrie are 8 paturi; compartiment obstetrică-ginecologie are opt paturi,  din care două sunt pentru neonantologie; Camera de gardă. Pentru spitalizare de zi, spitalul Vidra pune la dispoziție 4 paturi din care: un pat pentru compartimentul medicină internă; un pat compartimentul de chirurgie generală; un pat pentru compartimentul pediatrie; un pat pentru compartimentul  obstetrică – ginecologie.
    Spitalul Vidra mai dispune de o farmacie, o sală de operații, care arată mai bine decât sălile de operații ale unor mari spitale, o stație de sterilizare, compartiment evaluare și statistică medicală, compartiment de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale, cabinet de planificare familială, un dispensar TBC – finanțat de la bugetul de stat pe acțiuni de sănătate și programe naționale de sănătate – PN supraveghere și control al tuberculozei.
     De asemenea, spitalul Vidra are ambulatoriul integrat cu cabinete în specialitățile: medicină internă, chirurgie generală, obstetrică ginecologie, pediatrie, O R L. În cadrul spitalului funționează și două laboratoare, unul de imagistică și radiologie medicală și un laborator de analize medicale.  Laboratoarele deservesc atât paturile cât și ambulatoriul integrat. În laboratorul de analize medicale lucrează de 22 de ani chimistul principal Grigoriu Adina. „Cei mai mulți pacienți vin la noi cu plăgi. Aș mai avea nevoie de încă șase medici, pentru că majoritatea din cei care activează în prezent sunt pensionari. Anul trecut la noi în spital au avut loc 74 de nașteri, iar anul acesta în jur de 134”, ne-a spus managerul Alina Gaiță. Potrivit acesteia, spitalul a mai beneficiat de-a lungul timpului de sprijin din partea obștilor silvice din zonă, care fie au dat lemne pentru încălzire, fie au donat sume de bani. De asemenea, donații au mai fost făcute și de către o firmă din Olanda.

    Am avut norocul ca plimbându-ne prin compartimentele și saloanele spitalului Vidra să cunoaștem și un băiețel, venit pe lume de doar câteva ore.  Acolo am găsit oameni simpli, de prin împrejurimi, bucuroși că pot beneficia de îngrijiri medicale cum se cuvine, fără să străbată prea mulți kilometri. Cu aerul său de conac boieresc, privită din exterior, clădirea spitalului Vidra capătă conturul unei fortărețe, în care oamenii din Munții Vrancei încă își mai pot trata suferințele și durerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here