Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Tineri din Italia, Spania, Grecia și Franța, implicați într-un nou proiect al Asociației „Voluntariat pentru Viață”, la Mărășești


Tineri voluntari din Italia, Spania, Grecia și Franța vor face un stagiu de voluntariat de șapte luni în județul Vrancea, în perioada 1 noiembrie 2017 – 30 iunie 2018, în cadrul unui nou proiect al Asociației „Voluntariat pentru Viață”. Proiectul, intitulat „Share Voluntereeng”, va fi derulat în Mărășești, iar grupul țintă al acestuia vor fi elevii din cadrul școlilor generale din orașul Mărășești, dar și elevii din alte școli partenere din județul nostru. De asemenea, vor fi implicate și alte organizații non-guvernamentale. Principala activitate desfășurată în acest proiect va fi pe Serviciul European de Voluntariat (SEV).
Obiectivele principale ale proiectului sunt: creșterea motivației copiilor/tinerilor cu vârsta 6-18 ani din orașul Mărășesti de a participa la activități de voluntariat, până la finalul celor 15 luni de proiect; dezvoltarea unor competențe civice, sociale și interculturale în rândul celor patru voluntari SEV, pe parcursul celor șapte luni de stagiu de voluntariat; grad crescut al includerii sociale a populației orașului prin organizarea activităților de voluntariat local adresate grupurilor defavorizate, până la finalul proiectului.
    Prin derularea acestui proiect se mai urmărește dezvoltarea competențelor digitale și a multilingvismului la nivelul personal al celor patru voluntari în cele șapte luni de activitate SEV, precum și consolidarea rolului voluntariatului în comunitate și a vizibilității activităților de voluntariat prin crearea atelierelor practice de voluntariat în patru școli din orașul Mărășești, până la finalul stagiului SEV. De asemenea, un alt obiectiv constă în dezvoltarea rețelei comunitare dintre organizațiile locale neguvernamentale și instituții publice și private implicate în același scop comun de promovare a voluntariatului până la finalul proiectului.
„Activitățile proiectului își doresc să pună accent pe conștientizarea nevoii de a conecta școala la viziunea cetățeniei active cu sprijinul voluntarilor SEV, care vor face posibil, prin activitățile proiectului, trecerea de la o educație formală la una nonformala, prin implicarea copiilor/tinerilor și profesorilor în activități relevante de voluntariat la nivelul comunității. Ne dorim prin acest proiect să demonstrăm că școala poate fi un mediu de schimbare și nu doar de educație, prin realizarea unor activități de voluntariat care vor avea un impact pozitiv în societate”, a detaliat Daniel Drăgan de la Asociația „Voluntariat pentru Viață”, precizând că activitățile proiectului sunt în acord cu prioritățile orizontale ale programului Erasmus+, deoarece promovează incluziunea, diversitatea, egalitatea și non-discriminarea și au ca scop principal dezvoltarea unor compențe civice, sociale, de cetățenie activă.
„Propunerea noastră de proiect are ca scop promovarea voluntariatului în rândul copiilor și tinerilor din orașul Mărășești prin activități practice, cu rol de includere a persoanelor defavorizate. Voluntarii SEV, tinerii/copiii implicați și profesorii vor intra în contact cu oameni din diverse medii sociale, vor reuși să se adapteze și să dezvolte noi atitudini față de cei din jur, dar și față de mediul înconjurator. Dezvoltarea personală prin voluntariat include activități și experiențe prin intermediul cărora protagoniștii își vor îmbunătăți calitatea vieții și vor contribui într-o mică sau mare masură, la schimbarea vieții altor persoane și a propriei comunități”, a mai spus Daniel Drăgan.

Activități desfășurate cu tineri și copii din Mărășești

Toate activitățile de promovare a voluntariatului se vor desfășura cu tinerii și copiii din școlile și liceul din orașul Mărășești, sub forma unor ateliere practice ce se vor transforma în acțiuni de voluntariat. Rolul celor patru voluntari SEV va fi de a încuraja acțiunile de voluntariat ale tinerilor și copiilor și de a se implica, alături de aceștia, în diverse acțiuni civice, culturale, artistice, campanii de reciclare, ecologizare, creearea unor spații verzi în comunitate, activități intergeneraționale. „Toate activitățile proiectului se vor ghida după patru pași simpli: Simte, Imaginează, Acționeaza și Împarte, iar voluntarii SEV, alături de profesori și învățători vor încuraja copiii și tinerii să-și definească cât mai bine propriile idei de voluntariat și apoi să le pună în practică. Prin activitățile propunerii noastre de proiect încurajăm toți copiii și tinerii să participe activ în comunitate și să-și facă propria voce și ideile auzite, folosind metodele de educație non formala. Voluntarii vor lucra cu clasele de copii și tineri doar în timpul orelor de dirigenție, educație civică, limba engleză și abilități practice, pentru implementarea activităților proiectului, pentru a nu interveni în orarul și programa școlii”, a explicat profesorul Any Mary Elisabeta Drăgan, cea căreia îi aparține conceptul proiectului și scrierea lui.
Proiectul „Share Voluntereeng ” implementat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, program gestionat în România de ANPCDEF. Este un proiect de promovare a voluntariatului pe care echipa „Voluntariat pentru Viață” se pregătește să-l susțină în orașul Mărășești, un nou proiect de mobilitate în domeniul tineretului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?