Delfinul lui Hector, Cephalorhynchus hectori, este cea mai mică și mai rară specie maritimă de delfin din lume și, conform organizației World Wildlife Fund (WWF) se află în pericol de dispariție din cauza poluării habitatului său natural și a pescuitului intensiv cu plase în care delfinii rămân încurcați, nu mai pot ieși după aer și mor înecați. Aceste mamifere marine endemice zonelor de coastă ale Noii Zeelande au niște desene faciale distincte, corpuri scurte și îndesate și o înotătoare dorsală asemănătoare urechilor celebrului personaj Disney Mickey Mouse. Delfinii lui Hector pot măsura până la 1,2 metri lungime și pot cântări cel mult 50 de kilograme. În prezent, populația acestor delfini este estimată la 7000 de indivizi.
O subspecie a delfinilor lui Hector, mamifere marine cunoscute drept delfinii lui Maui, cu care primii împart același areal geografic, se află însă în pericol critic de dispariție. Conform WWF, populația de delfini de Maui numără doar 55 de indivizi. În prezent, delfinii lui Maui mai pot fi găsiți doar în apele de mică adâncime din apropierea coastelor de vest ale Insulei de Nord a Noii Zeelande.
Habitatul natural aflat în apropierea liniei țărmului s-a dovedit o problemă pentru supraviețuirea acestor două specii de delfini. Principala amenințare cu care se confruntă aceste mamifere marine este pescuitul. Deși nu sunt vizați de pescari, delfinii se apropie de plase pentru a se hrăni cu peștii prinși sau doar din curiozitate și de multe ori rămân la rândul lor prinși, nu mai pot ieși la suprafață să respire și mor înecați. Unele tipuri de plase, în special setcile, sunt fabricate din fire foarte subțiri pe care delfinii nu le pot localiza sub apă și atunci pot înota direct spre ele. Alte amenințări pentru aceste animale sunt legate de traficul cu bărci de agrement, poluarea apelor, dezvoltarea turistică și urbană a zonelor de coastă și exploatările de hidrocarburi sau de nisip.