Un cuplu francez a anunțat miercuri că depune plângere împotriva fabricanților de erbicide pe bază de glifosat, printre care firma americană Monsanto, pe care îi consideră vinovați de handicapul fiului lor de 10 ani, relatează AFP. „Vom depune plângere. Asta ar trebui să se întâmple în circa 15 zile”, a declarat pentru AFP tatăl micului Theo, Thomas Grataloup, afirmând că este vorba de o premieră pentru acest tip de patologie. Această procedură în instanțele franceze împotriva fabricanților, printre care Monsanto, „va avea drept obiect stabilirea responsabilității lor în apariția malformațiilor congenitale care l-au afectat pe Theo și pe părinții săi”, au anunțat miercuri avocații familiei într-un comunicat.
În august 2006, la începutul sarcinii Sabine Grataloup a inhalat Glyper, un erbicid generic al Monsanto, când lucra în domeniul echitației la Isere, în sud-estul Franței. Theo s-a născut cu grave malformații ale esofagului și ale laringelui. Băiețelul, care respiră datorită unei traheotomii, va suferi în curând cea de a 52-a operație. „Asta s-a întâmplat când soția mea era însărcinată în trei sau patru săptămâni, pentru că încă nu știm cu precizie când traheea și esofagul se separă la făt. Atunci s-a produs răul”, a adăugat Grataloup. „Se menționa pe bidoane că vaporii nu trebuie inhalați, dar nu exista nicio informație â și încă nu există â privind caracterul teratogen (susceptibil de a crea malformații â n.r.) al produsului”, a mai precizat el.
Potrivit avocaților familiei, „atrezia esofagului este o malformație considerată până acum rară, dar apariția ei după expunerea la glifosat nu este nici nemaivăzută, nici izolată. Cazului lui Theo Grataloup i se adaugă un alt caz similar, deja cunoscut, în Argentina”. Reînnoirea licenței în UE pentru glifosat, unul dintre erbicidele cele mai utilizate în lume și acuzate că ar fi cancerigene, face obiectul unei bătălii feroce la Bruxelles. Actuala licență pentru vânzarea produsului expiră la sfârșitul lui decembrie. Evaluarea științifică a periculozității glifosatului face obiectul unei polemici, mai multe ONG-uri și oameni de știință acuzând agențiile europene că au realizat o evaluare „părtinitoare”.
Comitetul de experți însărcinați cu acest dosar, alcătuit din reprezentanți ai statelor membre, se reunește joi și vineri la Bruxelles. Până în prezent, Franța este una dintre singurele țări, împreună cu Austria și Italia, care se opun public propunerii Comisiei Europene de a reînnoi pentru zece ani licența pentru acest produs. Guvernul francez s-a declarat totuși deschis unei perioade de autorizare mai reduse, de exemplu de cinci sau șapte ani.