Consiliul Județean Vrancea va supune votului bugetul proiectului „Transparență și integritate în administratia publică locală din judetul Vrancea” și a cheltuielilor legate de acesta. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, în cadrul apelului de proiecte POCA/125/2/2 (CP 1/2017) – Sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale din regiunile mai putin dezvoltate, Obiectivul Specific 2.2: Creșterea transparentei, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice. Cererea de finantare va fi depusă după aprobarea, de Consiliul Judetean, a cheltuielilor legate de proiect, respectiv a bugetului în cuantum de 400.000 lei (TVA inclus) și a contribuției proprii în cuantum de 8.000 lei (TVA inclus), reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile și cheltuielile neeligibile.
Scopul acestei cereri de proiecte este de a sprijini unitățile administrativ-teritoriale – județe și orașe organizate ca municipii, din regiunile mai puțin dezvoltate – în implementarea unor măsuri de prevenire a corupției. Proiectele ce vor fi finanțate în cadrul acestei cereri de proiecte trebuie să fie în concordanță cu măsurile stabilite în Strategia Națională Anticorupție 2016-2020 și să îndeplinească condițiile stabilite în ghidul de finanțare. Prezenta cerere de proiecte, din cadrul mecanismului competitiv, este cu termen limită de depunere 10 octombrie și are o alocare financiară eligibilă de 28.225.000 lei pentru regiunile mai puțin dezvoltate.
Astfel, pentru unități administrativ-teritoriale județe, valoare minimă eligibilă aferentă unui proiect este de 250.000,00 lei, iar valoarea maximă eligibilă de 400.000,00 lei. Conform Ghidului solicitantului, cofinanțarea Consiliului Județean va fi de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Proiectul propus spre finanțare urmărește obiective complementare cu cele ale Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, care propune instituțiilor publice și societății, în general, o schimbare de paradigmă, prin accentul pus pe măsurile de prevenție și educație, pentru a preîntâmpina faptele de corupție. Această schimbare de accent implică responsabilitate la nivel managerial, în toate instituțiile și întreprinderile publice.
Grupurile țintă ale proiectului sunt reprezentate de aleșii locali din orașe și municipii, respectiv consilieri locali și primari din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești, Panciu, dar și funcționari publici din cadrul administrației publice locale din județul Vrancea (câte 2 funcționari din cadrul fiecărei primarii de comună din județ). Astfel, vor fi organizate cursuri de formare pentru aleșii locali și sesiuni de informare pentru funcționarii publici. În timpul implementării proiectului, beneficiarii cursurilor de formare vor fi implicați activ în adaptarea curriculei cursurilor. Pentru ca suporturile de curs să fie personalizate conform așteptărilor participanților, se va solicita formatorilor să trimită participanților cu 2 săptămâni înainte agenda cursului, participanții putând astfel să sugereze teme noi de abordare sau să dorească să se dezvolte mai mult anumite subiecte. Formatorii vor avea obligația să modifice corespunzător suportul de curs, în conformitate cu cerințele fondate ale participanților.
De asemenea, în cadrul proiectului, va fi elaborat un ghid de aplicare a standardelor de etică și integritate care va fi pus la dispoziție autorităților locale din județul Vrancea. Ghidul de aplicare a standardelor de etică și integritate realizat în cadrul proiectului va fi pus la dispoziția tuturor autorităților locale din județul Vrancea, acestea urmând în practică principiile și standardele respective.