Un raport al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ), trimis Ministerului Educației Naționale (MEN), prezintă o situație alarmantă în ceea ce privește siguranța elevilor la școală. Potrivit IȘJ, doar în 18 școli din județ se asigură pază cu firme de specialitate. În rest, paza elevilor, dacă se poate spune pază, este asigurată tot de elevi și cadre didactice, care sunt de serviciu. Trebuie spus că de siguranța elevilor, a cadrelor didactice și a patrimoniului unităților ar trebui să se îngrijească autoritățile locale în colaborarea cu școala. „Fiecare unitate școlară în parte trebuie să își asigure paza. IȘJ verifică și centralizează situația din teren, dar responsabilitatea este în întregime a școlilor și a autorităților locale”, ne-a spus inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru.
Potrivit datelor din raportul IȘJ, din cele 117 unități școlare cu personalitate juridică, 18 au contracte de prestări servicii încheiate cu firme de pază autorizate, au sistem de supraveghere video și sistem de alarmă sau pază proprie, 12 școli nu au camere de supraveghere și nici sistem de alarmă, dar paza este asigurată prin profesorii de serviciu, iar 87 de școli dispun de camere de supraveghere și sisteme de alarmă, de pază obștească pe timpul nopții, asigurată de primărie, de cadrele didactice de serviciu sau de pază asigurată de poliția locală, unitățile fiind împrejmuite cu gard.
Școlile care beneficiază de pază autorizată sunt, în general, din mediul urban. Majoritatea acestor unități au paza asigurată prin personal propriu sau prin contracte cu firme de pază. De exemplu, Colegiul Cuza are și paznic propriu, dar și contract cu o firmă specializată. Contracte cu firme de pază au și Colegiul Ion Mincu, acesta având și supraveghere video, Colegiul Valeriu D. Cotea, Școala Ion Basgan Focșani, Școala, Ștefan cel Mare (și supraveghere video), Școala Duiliu Zamfirescu Focșani, Liceul de Artă, Liceul Pedagogic, Școala Mareșal Averescu Adjud, Școala Alexandru Vlahuță Focșani, Școala 7 Focșani.
În alte unități de învățământ s-a preferat instalarea camerelor de supraveghere, cum ar fi: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, Colegiul Emil Botta Adjud, Colegiul Asachi Focșani, grădinițele din mediul urban, LPS, Liceul Pedagogic, Liceul Vidra, Liceul Teoretic Odobești, Școala Slobozia Bradului, Școala Cîmpineanca, Școala Garoafa, Școala Slobozia Ciorăști, Școala Vrîncioaia, Școala Broșteni, Școala Bălești, Școala Jariștea, Școala Nereju Mic, Școala Biliești, Școala Paltin, Școala Gologanu, Școala Vintileasca, Școala Răcoasa, Școala Èifești, Școala Popești, Școala Vulturu, Școala Răstoaca, Școala Păunești.
Peste 250 de unități nu au sisteme de securitate
Potrivit unui raport al poliției, prezentat în ședința cu directorii de școli, în cele mai multe unități de învățământ din județ nu se asigură sisteme de securitate, iar de la începutul anului și până acum s-au înregistrat patru acte de violență în școli, care au necesitat intervenția oamenilor legii.
„De la începutul anul școlar curent am înregistrat deja patru evenimente și în alte două situații se fac cercetări în legătură cu împrejurările în care s-au comis incidentele în unitățile de învățământ. Făcând o situație statistică, a rezultat că din 486 de unități de învățământ, care sunt la nivelul județului Vrancea, 257 de unități nu sunt asigurate cu sisteme de securitate. Am avut discuții cu domnii directori de unități, prin care mi s-a comunicat lipsa fondurilor necesare, dar apelăm la bunăvoința fiecăruia ca împreună cu autoritățile locale să găsim soluții, astfel încât să asigurăm securitatea acestor unități de învățământ. Vă recomand să aveți colaborare foarte bună cu șefii de posturi rurale. Unde considerați ca sunt elevi problemă, împreună cu părinții și lucrătorii de poliție să facem activități de consiliere și de prevenire, să nu ezitați să discutați despre aceste aspecte„, a transmis comisarul Ionel Lal, de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ. Acesta a adăugat că în cursul anului 2016-2017, la nivelul județului Vrancea s-au înregistrat 24 de infracțiuni în cadrul școlilor, majoritatea fiind furturi și acte de violență.
Cele mai multe școli, păzite de elevi și profesori
Cele mai multe unități de învățământ din județ au ales metoda clasică a profesorului de serviciu, coroborată cu cea a elevului de serviciu. Sunt școli și grădinițe, ce-i drept mici, unde se încuie cu lacătul unitatea, pe perioada desfășurării actului didactic. „Grădinița Mărăști, care funcționează cu 13 copii la grupă, nu este dotată cu supraveghere video. Gradul de siguranță în incinta școlilor primare și al grădinițelor arondate este asigurat prin închiderea porților cu lacăt, respectându-se procedura de acces în școală. Ca urmare a acestei acțiuni, toate unitățile școlare sunt împrejmuite corespunzător”, se arată într-o notă a Școlii Răcoasa către IȘJ.
La Școala Tulnici paza este asigurată, pe timpul desfășurării cursurilor, de cadre didactice și de administratorul unității, iar la Școala Gimnazială Vidra, în timpul cursurilor, profesorul de serviciu și personalul de întreținere asigură paza, în rest nimeni nu asigură paza bunurilor materiale. Nici la Școala Năruja nu există paznic, iar la Bordești, de asemenea, pază nu există, aici fiind montate camere de supraveghere video. La Gugești paza este asigurată cu personal nedidactic pe parcursul desfășurării programului școlar, iar la Gura Caliței profesorul de serviciu și elevul de serviciu răspund de pază în timpul orelor de curs.
La Școlile Mera, Ruginești, Păulești, Spulber, Suraia, Bordeasca Veche nu există pază, iar la Școala Șindrilari aceasta este asigurată doar pe timpul nopții. Și la Șoala din Vînători paza este asigurată de profesorul de serviciu. La Școala Primară și Grădinița Călimănești – Mărășești cadrele didactice răspund de pază, la Școala Primară Siretu, în timpul orelor de curs profesorii de serviciu răspund de siguranța elevilor, dar și de a lor. În aceeași situație sunt și școala și grădinița din satul Haret.
„Elevul de serviciu trebuie să dispară ca noțiune”
Chiar înainte de începerea anului școlar, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, anunța că se gândește foarte serios să elimine din școli elevul de serviciu, pentru că nu este normal ca elevii să fie scoși de la ore, pentru a fi cu ochii pe intrările și ieșirile unităților. „Elevul de serviciu pe școală trebuie să dispară, ca noțiune. Pentru că scoatem un elev din timpul actului de educație ca să facă intrare-ieșire. Cred că putem găsi la nivelul unităților de învățământ cadre didactice auxiliare care să stea la poartă și să facă evidența elevilor, nu să stea doi elevi de serviciu, care uneori pot fi expuși dacă nu avem pază în școală”, a declarat Liviu Pop.
Se știe foarte bine că paza în școli trebuie asigurată de primării, numai că foarte multe administrații înțeleg prin paza în școli doar paza patrimoniului și dacă se poate în afara orelor de curs, neluând în calcul și siguranța elevilor și a cadrelor didactice. În multe școli, părinții au plătit persoane specializate pentru a asigura paza copiilor, lipsa portarului dintr-o unitate de învățământ fiind justificată prin lipsa banilor. Pe lângă protecția elevilor de persoane din exterior, paza în școli ar contribui și la reducerea violenței dintre elevi, fenomen tot mai accentuat în ultimii ani în școlile din întreaga țară.
O discuție lungă este și în cazul profesorului de serviciu, care în 10 minute de pază nu poate asigura, omenește vorbind, o întreagă clădire și, în multe cazuri, sute de elevi. Ca să nu mai vorbim de faptul că profesorul de serviciu are ore, ceea ce înseamnă, că pe parcursul acestora școala este păzită doar de elevii de serviciu, în peste 90% din cazuri minori.