Vrancea va fi capitala viei și vinului, în perioada 5-8 octombrie, cu ocazia desfășurării celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus”. Unul dintre evenimentele de referință ale festivalului îl reprezintă Concursul Național de Vinuri „Bachus 2017”, prezidat anul acesta de o personalitate marcantă în domeniu, profesorul universitar doctor Valeriu V. Cotea, fiul regretatului academician vrâncean Valeriu D. Cotea.
Valeriu V. Cotea are o carieră impresionantă: este profesor la Universitatea de Åtiințe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, este președintele Patronatului Român al Viei și Vinului, președintele Grupului de Experți „Specificații ale produselor enologice” al OIV (International Organisation of Vine and Wine), degustător de elită, membru titular al Academiei de Åtiințe Agricole și Silvice a României (A.S.A.S.), membru corespondent al Academiei Elvețiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului.
Deține numeroase specializări în enologie la instituții de prestigiu din străinătate: Bordeaux (Franța), Londra (Marea Britanie), Geisenheim (Germania, ca bursier DAAD), Israel, Beaune (Franța) și a primit peste 20 de premii și distincții pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul vinificației. Valeriu V. Cotea este membru al Oficiului Național al Viei și Vinului, președintele Comisiei de Oenologie; membru al Societății Române de Horticultură; membru al Societății Române de Retrologie Agrară; membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România; coordonator al Laboratorului de Oenologie din cadrul USAMV Iași, autorizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El deține Certificat de degustător expert eliberat de Oficiul Național al Viei și Vinului. A fost președintele grupului de experți „Codul internațional al practicilor oenologice” în perioada 2001-2007, iar din 2007 este președinte al grupului de experți care elaborează Codexul oenologic internațional.
Autor sau coautor pentru 22 de manuale, tratate și cărți de specialitate, cu peste 300 de articole științifice publicate, atât în țară, cât și peste hotare (peste 70 dintre ele fiind indexate în baze de date internaționale), cu activitate de inovare brevetată, Valeriu V. Cotea a primit în anul 2003 Ordinul Național Serviciul Credincios în rang de Cavaler. În anul 2009, la 21 de ani de la începerea colaborării cu Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), Valeriu V. Cotea primea OIV Merit Award, acordat pentru activitatea științifică depusă în cadrul acestei Organizații. De-a lungul carierei sale, a fost membru în juriul diferitelor concursuri naționale și internaționale de vinuri.
Dincolo de titlurile deținute, Valeriu V. Cotea este un om care are o poveste de viață în care via și vinul se regăsesc aproape la fiecare pas. „Pot spune că am copilărit în vie. Åi continui să trăiesc acolo. Åi la bunici, la Vidra, aveam vie, e drept, mai puțină, că acolo se cam termina arealul, e mai în munte”, a mărturisit Valeriu V. Cotea într-un interviu acordat revistei Vinul.ro. Viile l-au înconjurat și în perioada în care a urmat școala elementară, la Jidvei. Învățase multe despre vin, asistase la campanii, la toate etapele vinificației și participa, de multe ori activ, la recoltare. Părinții, ambii specialiști în domeniu, i-au oferit toată educația în vin de care ar fi avut nevoie.
Concursul Național de Vinuri „Bachus 2017”, ajuns în acest an la ediția a VIII-a, reprezintă al doilea mare eveniment de profil organizat în România, datorită numărului mare de probe transmise de producătorii de vin din țară și străinătate. Consiliul Județean Vrancea, în calitate de organizator, dorește ca acest eveniment să fie cartea de vizită a județului nostru și să devină cel mai important concurs de vinuri din țară.
Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus” este un eveniment de tradiție, care are menirea de a promova podgorenii locali și vinurile vrâncene și de a dezvolta zona viticolă din cea mai mare podgorie a României. Cu această ocazie, participanții la festival sunt invitați să învețe să deguste vinuri. Timp de trei zile, între 6-8 octombrie, în Piața Unirii din Focșani sunt organizate lecții de degustare de vinuri, susținute de somelieri celebri, membri ai Organizației Somelierilor din România.