La HappyCinema din Focșani Mall puteți vedea filmul la a cărui premieră am avut plăcuta ocazie să particip sâmbătă seară. Vorbesc despre „Un pas în urma serafimilor”, un film turnat în parte la Focșani și unde cu bucurie veți recunoaște Colegiul Unirea, Grădina Publică și unicii mascați de la Păunești, duși de tânărul regizor Daniel Sandu la Sibiu pentru filmarea unei scene emblematice. Aceasta nu este o recenzie, nu sunt critic de film. Este doar părerea unui spectator.
Și părerea mea este că „Un pas în urma serafimilor” este un film extraordinar, excelent regizat, cu un excelent joc al actorilor tineri, în special. Așa cum am aflat din dialogul pe care spectatorii focșăneni l-au avut la final cu regizorul, filmul este, în ciuda aparențelor, despre credință, despre valori, despre adolescență, dar și despre corupție și abuz de putere. Ștefan Iancu este actorul care dă viață personajului principal al filmului, Gabriel, un adolescent care intră la seminar pentru că dorea să devină preot, dar care se trezește prins într-o rețea de intrigi, de jocuri de putere din partea profesorilor și a colegilor.
L-am felicitat pe tânărul actor de numai 19 ani, pentru că mi-a plăcut foarte mult acest rol și felul în care a înțeles să îl interpreteze. glamour.ro scrie că Ștefan Iancu „a absolvit în această vară liceul, dar deja a jucat cu actori precum Oscar Isaac, Keira Knightely și, mai nou, Vlad Ivanov, alături de care îl vedem din 22 septembrie în filmul Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu”. Ștefan Iancu a fost admis în această toamnă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București. El o va avea colegă, așa cum remarca o doamnă profesoară prezentă în sala de la Happy Cinema, pe Măriuca Bosnea, absolventă, anul acesta, a Colegiului Național Unirea din Focșani.
Vlad Ivanov, pe care l-am văzut în „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, premiat cu Palme dâOr la Festivalul de la Cannes din 2007, a făcut un nou rol memorabil întruchipând personajul părintelui Ivan din „Un pas în urma serafimilor”. Părintele Ivan este un personaj demn de Niccolò Machiavelli, un personaj al cărui scop scuză mijloacele. Și deși ai tendința să-l disprețuiești pentru mijloacele la care apelează, îți dai seama totuși că scopul lui este unul (aproape) nobil: acela de a alunga păcatele din pepiniera de preoți.
În film îl veți recunoaște (poate) și pe Ilie Dumitrescu junior, fiul fostului internațional de fotbal Ilie Dumitrescu. Ilie Dumitrescu junior joacă rolul lui Olah, un elev din anul terminal, care îl inițiază pe bobocul Gabriel în tainele supraviețuirii în seminar.
La finalul filmului este o scenă reală, filmată când însuși regizorul studia la seminar. De altfel, Daniel Sandu a precizat că 80% din film este inspirat din realitatea pe care a trăit-o în anii de seminar.
P.S. Fiindcă tot m-a întrebat cineva:
serafÃm, serafimi s. m. 1. (La pl.) Numele uneia dintre cele nouă cete ale îngerilor, care, împreună cu scaunele și heruvimii, alcătuiesc prima treaptă a ierarhiei lor, făcută de Dionisie Areopagitul. Sunt înfățișați în iconografie în culoarea roșie, având câte șase aripi împodobite cu ochi mulți, aripile de la cap și de la picioare servindu-le spre a se acoperi când stau înaintea lui Dumnezeu, iar cele de la mijloc la zburat. Adesea țin în mâini o ripidă, pe care este scris: „Sfânt, sfânt, sfânt”, de unde și denumirea de serafim dată ripidei. 2. (Reg.) Prapur pe care sunt reprezentate chipuri de îngeri și care se poartă la procesiunile funebre după ritualul Bis. ortodoxe. [Var.: serafÃn, sărafÃm s. m.] – Din sl. SerafimÅ. sursa: D.Religios (1994)