ANIMALE DE COMPANIE: Câinele din rasa Samoyed

0
884


Câinele din rasa Samoyed este inteligent, energic, sociabil și are o voință puternică. Deși se dovedește adesea încăpățânat și manifestă un caracter dominant, câinele Samoyed este un bun animal de companie, foarte atașat de familia alături de care trăiește. Este cunoscut mai ales pentru culoarea blănii de un alb imaculat, precum și pentru ”zâmbetul” (expresie dată de colțurile gurii, ridicate la margini) specific acestei rase, numit și ”zâmbet de Samoyed”. Câinii din rasa Samoyed sunt originari din Siberia, iar denumirea lor vine de la tribul siberian Samoyede, ai cărui membri foloseau, cu mii de ani în urmă, acești câini pentru a ține sub control turmele de reni, pentru tractarea săniilor, precum și la vânătoare, și care îi numeau ”Bjelkier”. Domesticiți cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, câinii Samoyed reprezintă una dintre cele mai vechi și mai pure rase canine cunoscute în prezent, alături de alți câini nordici, precum cei din rasele Husky sau Malamut, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro.
    În afară de trasul săniilor, acești câini au fost folosiți, în timp, de populațiile nordice și în adăposturile familiale, dormind alături de oameni pentru a-i încălzi cu trupul lor. De asemenea, după năpârlire părul câinilor Samoyed era colectat și folosit la tors, realizându-se din el haine călduroase.
Câinii Samoyed sunt încadrați în categoria câinilor utilitari, fiind apreciați pentru puterea fizică deosebită, pentru rezistența lor mare la efort susținut, pe distanțe lungi. Ei au fost astfel utilizați de exploratori, la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în expedițiile de la Polul Nord și de la Polul Sud. Primul câine din rasa Samoyed a fost adus în SUA în anul 1906, de către negustorii de blănuri. În 1900 rasa a primit numele Samoyede, după tribul amintit, iar ulterior, în 1923, s-a renunțat oficial la litera ”e” din finalul numelui, rasa fiind denumită de atunci Samoyed, potrivit sursei menționate.
Câinele Samoyed este de talie medie. Are un cap masiv, de formă triunghiulară, botul și ochii sunt de culoare închisă, iar urechile sunt ascuțite și verticale, ușor rotunjite la vârfuri. Picioarele sunt robuste și musculoase, iar coada este lungă și stufoasă, răsucită pe spate.
    Blana este dublă, voluminoasă, având un prim strat moale, pufos, din fire scurte, care protejează de frigurile arctice, precum și un strat superior des, cu fir aspru și mai lung, neondulat. Părul este mai lung în zona gâtului, pe partea posterioară a picioarelor, pe piept și pe coadă. Culoarea blănii este de regulă de un alb imaculat, dar există și exemplare cu blană de culoare crem sau alb-gălbui. Blana necesită de regulă periere o dată sau de două ori pe săptămână, dar zilnică în perioadele de năpârlire. Câinele Samoyed este un animale de companie plăcut, dar, pentru a-și asculta stăpânii, are nevoie de socializare precoce și de o educație fermă. Este nevoie, de asemenea, de exerciții de dresaj, care trebuie făcute în jurul vârstei de un an. De asemenea, pentru a putea conviețui cu alte animale de companie este necesar ca Samoyed-ul să fie socializat și dresat de timpuriu.
    Fiind un câine activ, viața într-un apartament nu este cea mai recomandată pentru un Samoyed. Dimpotrivă, o casă cu o curte mare și bine împrejmuită cu gard este cea mai potrivită pentru creșterea unui astfel de exemplar. De asemenea, nu îi place să fie lăsat singur mult timp.
Stăpânii trebuie să îi asigure permanent o activitate, prin plimbări, jocuri, drumeții, sporturi canine, participarea la concursuri de atelaje canine. Câinele din rasa Samoyed este un bun partener de joacă pentru copii. Având în vedere originile sale nordice, câinele Samoyed este potrivit pentru climatul rece și adoră să se joace în zăpadă. Implicit, cu blana sa bogată, acest câine poate suferi de căldură în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, când nu trebuie lăsat să facă eforturi prea mari. Durata medie de viață a câinilor Samoyed este de 12-15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here