Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) încheie pe 15.09.2019 proiectul „Focus Natura: Pădurea Merișor -Cotul Zătuanului și Lunca Siretului”, implementat în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea.
Proiectul a urmărit schimbarea atitudinii negative a vizitatorilor față de natură și educarea acestora în spiritul conservării valorilor naturale din ariile protejate Pădurea Merișor-Cotul Zătuanului și Lunca Siretului, prin activități ca: realizarea infrastructurii de vizitare – poteca tematică „Lumea secretă din Pădurea Merișor și Pădurea Neagră”;
realizarea și diseminarea de materiale informative privind poteca tematică și ariile naturale protejate; organizarea unor evenimente sportive: semimaraton de trail running și concurs de ciclism cross country.
Un impact deosebit au avut competițiile sportive „Focus Natura” organizate pe 9 septembrie, în Rezervația Naturală Pădurea Merișor – Cotul Zătuanului. Acestea au avut scopul de a conștientiza participanții cu privire la importanța conservării valorilor naturale din ariile protejate, de a promova mișcarea în natură și un stil de viață sănătos. Participanții s-au putut bucura atât de competiție cât și de peisajul oferit de aria naturală protejată, unii dintre ei reluând traseul și după terminarea competiției, pentru a-l putea admira în voie.
Evenimentele au mobilizat un număr mare de voluntari, majoritatea tineri liceeni., dornici să ajute mediul înconjurător:
„Primul motiv pentru care am vrut să mă implic în acest proiect a fost Pădurea Merișor, am fost impresionată, nu știam că exista un loc așa de frumos în Vrancea, dar acest proiect mi-a oferit ocazia de a descoperi această pădure. Mă bucur că am cunoscut oameni noi și faini. Dacă o să am timp sper să mai repet experiența, mi-a făcut plăcere să fiu voluntar la acest proiect ACDB.” – Porumboiu Denisa (voluntar)
„M-am înscris ca voluntar pentru că simțeam că nu fac nimic benefic pentru mediul înconjurător și am vrut să schimb acest lucru. Mulțumesc din suflet echipei ACDB pentru că a inițiat acest proiect, ajutându-mă să îmi îndeplinesc dorința și pentru că m-a făcut să realizez că trebuie să ajut natura nu doar o dată, ci de fiecare dată!” – Ifrimenco Alexandru (voluntar)
Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul „Spații Verzi”.