Lemne confiscate de polițiști, abandonate intenționat de șofer pe drumul public; el s-a ales cu dosar penal

0
1089


În perioada 4 – 10 septembrie a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind desfășurate următoarele activități:
-au fost executate 218 controale, din care 205 pe drumurile publice, 3 în fondul forestier și 10 la locuri de depozitare/ comercializare;
-au fost constatate un număr de 8 infracțiuni, din care 5 prevăzute de Legea nr. 46/2008 modificată și înregistrate 7 dosare penale;
-au fost aplicate 180 sancțiuni contravenționale, din care 38 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiiilor silvice, în valoare de 95.032 lei;
-a fost dispusă măsura complementară a confiscării fizice a cantității de 36.05 m.c. material lemnos, în valoare de 11.889 lei și confiscarea valorică a unui volum total de 150,80 m.c. cu o valoare de 22.503 lei.

Exemple semnificative:

La data de 4 septembrie a.c., ora 13.45, pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat, din comuna Broșteni, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc diverse moi), fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto, potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.
La data de 4 septembrie a.c., pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din localitatea Jariștea, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc din specia tei), fără proveniență legală. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.
La data de 4 septembrie a.c., ora 19.00, pe DJ 205J – localitatea Fitionești, a fost identificat un bărbat, din localitate, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului atelajului hipo, potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.
La data de 6 septembrie a.c., ora 00.10, pe DJ 205J – comuna Fitionești, a fost identificată o autoutilitară condusă de către un bărbat, din comuna Mera, județul Vrancea, care transporta material lemnos în plus față de datele înscrise în avizul de însoțire prezentat. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului, potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării plusului de material lemnos.
La data de 6 septembrie a.c., pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat, din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc din specia fag), fără proveniență legală. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.
La data de 6 septembrie a.c., în jurul orei 15.00, pe DJ 205J, pe raza comunei Fitionești, a fost oprit un atelaj hipo, condus de un bărbat, de 28 ani din localitate, care transporta cantitatea de 2,00 m.c. material lemnos din specia fag, pentru care nu a putut prezenta documente legale de transport. Totodată, a fost oprit și ansamblul format din tractor și trancar, condus de un bărbat, de 44 ani, care transporta cantitatea de 1,50 m.c. lemn foc gorun, pentru care nu s-au putut prezenta documente legale de transport. Cele două persoane au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată și s-a dispus confiscarea materialului lemnos.
La data de 6 septembrie a.c., ora 17.15, pe raza comunei Străoane, au fost depistate două atelaje hipo, conduse de un bărbat, de 36 ani, din comuna Străoane respectiv un bărbat, de 33 ani, din orașul Panciu, care transportau material lemnos din specia gorun, fără avize de însoțire. În cauză a fost luată măsura confiscării materialului lemnos, respectiv 2,6 m.c. lemn foc gorun și sancționării contravenționale a celor doi conducători de atelaje hipo, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.
La data de 7 septembrie, pe raza orașului Odobești, a fost depistat un bărbat, din comuna Reghiu, județul Vrancea, în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 1 m.s. lemn foc diverse specii, fără a deține documente de proveniență și transport. Bărbatul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010 modificată și s-a dispus confiscarea cantității de material lemnos.
La data de 8 septembrie a.c., pe DN 2M, pe raza comunei Mera, a fost depistată o autoutilitară care transporta material lemnos, iar din verificări s-a stabilit că aceasta nu era înmatriculată/ înregistrată în circulație, iar în caroseria autovehiculului a fost identificată cantitatea de 4,40 m.c. lemn foc fag, pentru care nu exista aviz de însoțire. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducere a unui autovehicul neînmatriculat și a fost aplicată sancțiunea contravențională prevăzută de Legea nr. 171/2010 modificată, fiind confiscată cantitatea de material lemnos.
La data de 10 septembrie a.c., în jurul orei 05.40, pe DN 2L, a fost depistat un bărbat, din comuna Cîmpuri, în timp ce conducea o autoutilitară care transporta material lemnos din speciile plop și salcie, pentru care nu a putut prezenta aviz de însoțire. În cauză s-a procedat la confiscarea cantității de 0,60 m.c. material lemnos conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată, fiind aplicată sancțiunea contravențională principală prevăzută de același act normativ.
La data de 10 septembrie a.c., ora 15.40, pe raza satului Tîrîtu, comuna Poiana Cristei, a fost depistată o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 58 ani, din comuna Mera, care transporta cantitatea de 4,0 m.c. lemn foc din specia fag, fără a deține documente de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto și s-a dispus confiscarea cantității de 4,0 m.c. material lemnos. Totodată a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, întrucât materialul lemnos a fost descărcat intenționat pe drumul public.
La data de 8 septembrie a.c., ora 05.20 pe DJ 205J, au fost oprite trei atelaje hipo care transportau material lemnos fără proveniență legală; conducătorii atelajelor, respectiv trei bărbați de 40 de ani, 32 de ani respectiv 24 de ani, toti din comuna Fitionești, nu au putut prezenta avize de însoțire, motiv pentru care s-a procedat la confiscarea cantității de 4,00 m.c. material lemnos, fiecare persoană fiind sancționată contravențional conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.
La data de 5 septembrie a.c., în urma controlului efectuat împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Focșani, la depozitul de material lemnos din comuna Cotești, ce aparține unei societăți comerciale din comuna Câmpuri, s-a constatat că a fost livrată fără avize de însoțire conform legii cantitatea de 11,64 m.c. lemn foc din specia plop, iar avizele din perioada verificată nu fuseseră completate cu respectarea dispozițiilor legale. Reprezentantul  societății, I.M., a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată, iar contravaloarea materialului lemnos în cauză a fost confiscată.
La data de 5 septembrie a.c., în urma unui control efectuat la o societate comercială din comuna Vidra, s-a constatat că a expediat cantitatea de 14,55 m.c. lemn rotund rășinoase, în valoare de 5.352,75 lei, fără a emite avize de însoțire conform legii și nu a deținut la depozitul de material lemnos, registrul de evidență a intrărilor și ieșirilor de materiale lemnoase.
Au fost aplicate sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010 modificată și s-a dispus confiscarea contravalorii materialului lemnos. 
La data de 6 septembrie a.c., în urma verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăți din comuna Năruja din Obor Focșani, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveste completarea avizelor de însoțire, respectiv H.G. 470/2014, motiv pentu care societatea comercială a fost sancționată conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.
La data de 7 septembrie a.c., pe raza orașului Odobești, județul Vrancea, a fost depistat un bărbat în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 4,00 m.c. lemn foc din speciile fag și gorun, pentru care a prezentat un aviz de însoțire în baza căruia mai fusese efectuat un transport de material lemnos. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Focșani.
La data de 8 septembrie a.c., a fost efectuat un control împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Focșani, la o societate comercială din comuna Nereju, în urma căruia a fost luată măsura sancționării contravenționale conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată, întrucât la momentul controlului nu a deținut la depozitul de material lemnos registrul de evidență a intrărilor și ieșirilor de material lemnos.
La data de 8 septembrie a.c., a fost depistat pe DN 2D, pe raza municipiului Focșani, un bărbat, din comuna Nereju, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 8,22 m.c. cherestea din specii de rășinoase, în plus față de volumul înscris în avizul de însoțire, document completat fără respectarea prevederilor legale. În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată și s-a dispus confiscarea materialului lemnos.

IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here