Consiliul Județean face demersuri permanente pentru finalizarea proiectului ”Vrancea Curată”

3
1406


Conducerea Consiliului Județean Vrancea este preocupată de buna implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea” și face demersuri constante pentru finalizarea acestuia într-un termen cât mai scurt, pentru ca vrâncenii să poată beneficia cât mai rapid de un sistem modern și eficient de gestionare a deșeurilor. În acest context, în Sala Mare a Consiliului Județean Vrancea, a avut loc ieri o întâlnire la care au participat primarii unităților administrativ teritoriale, reprezentanții Consiliului Județean Vrancea responsabili cu implementarea proiectului și ai operatorilor de salubritate care își desfășoară activitatea pe raza județului. La întâlnire au participat 49 de primari din cei 73 aleși în localitățile județului Vrancea.  „Scopul întâlnirii a fost acela de a-i informa pe cei prezenți cu privire la stadiul implementării proiectului, de a prezenta eforturile administrației județene cu privire la finalizarea în bune condiții a proiectului și eficientizarea activității de colectare a deșeurilor, până la punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. În prezent, deșeurile menajere din județul Vrancea sunt transportate și depozitate temporar la rampa de gunoi de la Muchea, județul Brăila. Ca urmare a demersurilor efectuate de conducerea Consiliului Județean Vrancea, administratorul depozitului ecologic din județul vecin a prelungit perioada de acceptare a deșeurilor provenite din județul Vrancea, deci nu există pericolul unui blocaj al gunoaielor, așa cum, cu rea voință, s-a vehiculat în anumite medii”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.

Depozitarea gunoiului se poate face și la depozitul ecologic de la Gălbinași-Buzău

    O altă soluție identificată de conducerea Consiliului Județean Vrancea pentru gestionarea temporară a deșeurilor din comunele din sudul județului este transportul și depozitarea gunoiului la depozitul ecologic de la Gălbinași, județul Buzău. Operatorul de salubritate buzoian a transmis administrației județene că a fost dat acceptul de intrare în depozit pentru două firme de salubrizare vrâncene: SC Gemina Servexim SRL și SC CUP Salubritate SA, în vederea încheierii contractelor.
De asemenea, Consiliul Județean Vrancea și-a asumat responsabilitatea de a elibera terenul pe care se află un depozit neconform  de gunoi la Haret, deținut de fostul ILGO Mărășești, aflat în apropierea CMID, acțiune fără de care nu poate fi obținut acordul de mediu pentru funcționarea noii investiții europene. „Conducerea Consiliului Județean Vrancea a făcut un apel către primari și către cetățenii județului Vrancea să diminueze, pe cât posibil, cantitatea de deșeuri transmisă și să colecteze selectiv deșeurile în gospodării, în special hârtia și plasticul, care reprezintă cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor”, se mai arată în comunicatul de presă.

Proiectul Vrancea Curată, boicotat de primăriile Ciorăști și Èšifești

    La această dată sunt finalizate următoarele lucrări din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu; s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret, care cuprinde un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. Acesta nu este momentan funcțional întrucât nu a fost desemnat prin licitație operatorul care va colecta deșeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităților și nici operatorul CMID. Contractul privind construirea celor aproximativ 600 de puncte de colectare a deșeurilor este în curs de perfectare, la sfârșitul lunii septembrie 2017 urmând să fie desemnat constructorul,  iar construcția să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.
    Au fost reluate discuțiile referitoare la sincopele în derularea acestui proiect, care au fost cauzate de factori externi, independenți de voința sau competența conducerii Consiliului Județean Vrancea sau a echipei de proiect, respectiv:
Prelungirea procedurilor de achiziție a contractului de construire a depozitului de la Haret, care a fost îngreunată timp de 3 ani, din cauza contestațiilor formulate și a legislației în domeniu. „Întârzieri privind punerea în posesie a terenurilor pe care urmează să fie construite punctele de colectare a deșeurilor din localități, timp de 2 ani, din cauza identificării cu greutate de către unele primării a acestor terenuri. Nici până în prezent, primăriile Ciorăști și Èšifești nu au predat amplasamentele necesare, deși au semnat un angajament în acest sens în anul 2012, fapt ce a generat litigii aflate și în acest moment pe rolul instanțelor de judecată. Neconcordanțe între situația de pe teren și studiul de fezabilitate elaborat de proiectantul desemnat de Ministerul Mediului în anul 2007, fapt ce a determinat sistarea proiectului și realizarea unor lucrări suplimentare pentru reglementarea situației”, se mai arată în comunicatul Consiliului Județean Vrancea. 
    Pentru finalizarea proiectului „Vrancea Curată” , finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. „Conducerea Consiliului Județean Vrancea asigură cetățenii județului că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea” beneficiază de atenția maximă a președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și că se fac demersuri susținute pentru finalizarea într-un termen cât mai scurt a acestui proiect major pentru județul nostru”, se arată în finalul comunicatului remis presei de Consiliul Județean Vrancea.

3 COMENTARII

  1. Daca asa cum se afirma in titlul acestui articol,”Consiliul Judetean face demersuri permanente pentru finalizarea proiectului”Vrancea Curata””si eu fac acelasi lucru de 11 ani,de cand „Sistemul din Provincia Europeana Vrancea”a decis ca trebuie sa mi se desfaca DISCIPLINAR contractul de munca,deoarece mi-am permis sa GANDESC. Ignorarea gandirii mele de catre autoritatile publice ale mun.Focsani poate fi cuantificata in prezent,printr-un PREJUDICIU de multe milioane de euro,prejudiciu pe care „Sistemul din Provincia Europeana” doreste sa fie platit de catre focsaneni si nu de catre membri acestui SISTEM pe care il consider TRANSPARTINIC de TIP MAFIOT,care se fac vinovati de NEGLIJENTA in SERVICIU. De altfel,in „eseul””JUSTITIA SUBORDONATA REGIMULUI SECURIST POSTDECEMBRIST SI „DESTEPTAREA PROSTILOR”, postat in data de 18.08.2017,pe blogul ulisegrosu.blogspot.com, cand am aniversat 27 de ani de cand ziarul Romania libera mi-a publicat o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului Petre Roman,este prezentata lupta mea de 11 ani de a face „Vrancea Curata”.In acest „eseu”,demonstrez pe baza de hotarari de instanta si alte inscrisuri oficale,modul in care „Sistemul din Provincia Europeana Vrancea”si-a subordonat JUSTITIA si conducerile institutiilor publice din jud.Vrancea pentru a legaliza JEFUIREA unei colectivitati,respectiv pe cetatenii mun. Focsani. Maine,14.09.2017,cand dl.presedinte Marian Oprisan isi aniverseaza ziua de nastere ii voi face drept CADOU,”eseul””IN „PROVINCIA EUROPEANA VRANCEA”, DUMNEZEU A INCETAT SA MAI FIE PSD-ist”.Avand in vedere ca maine este o mare sarbatoare crestina, pentru a respecta traditia BIBLICA „eseul” va avea 33 de comentarii, facute prin intermediul acestei rubrici si pe care le-am considerat a fi MESAJE PUBLICE adresate membrilor „Sistemului din Provincia Europeana Vrancea”.Avand in vedere prezentul articol de presa, pot afirma ca sunt „GAND la GAND cu conducerea CJ Vrancea in actiunea „Vrancea Curata””.@”orion”; Stimabile, sper ca iti mai aminteste de CONTRELE avute prin intermediul acestei rubrici in legatura cu repetentul Florian Coldea pe care tu il DIVINIZAI. In aceste conditii ce pare ai despre,citez: „Un fost ofiter al Serviciului Roman de Informa?ii(SRI) a facut o dezvaluire fara precedent, în cadrul unei emisiuni televizate. Invitat în emisiunea lui Victor Ciutacu, de la Romania TV, fostul colonel Daniel Dragomir a vorbit despre Statul Paralel al fostului prim-adjunct SRI, Florian Coldea.”?

  2. Merge?i in sud sa vedeti ce mizerie este pe str?zi si pe spatiul verde. Ceva de nedescris.Lipsa de educatie. Pacat, ar putea fi partea cea mai frumoasa a orasului.

  3. sa muriti voi ma ca finalizati proiectul vrancea curata? Focsaniul arata ca un tomberon imprastiat pe strazi si voi aveti numai hartiile cu curatenie.Mana pe matura shutzule si cu musaila ca a dat lenea in voi si colac peste pupaza ati mai sustras si bani murdari din proiectul vrancea curata….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here