ÎNCEPE ȘCOALA! Ce noutăți aduce pentru profesori, elevi și părinți

3
5106


Prima zi la grădiniță sau la școală e poate cea mai emoționantă zi din an pentru preșcolari și elevi, mai ales pentru cei care pășesc pentru prima oară pragul unității de învățământ. Cunoașterea educatoarei, învățătoarei sau revederea cu colegii e un moment de mare bucurie, pentru toți deopotrivă, elevi, cadre didactice și părinți. Anul acesta, sunt mai multe noutăți atât pentru elevi cât și pentru dascăli. Astfel, învățământul vrâncean are o nouă conducere în persoana profesoarei Lauriana Ailincuței, inspector general școlar și a profesorului Aurel Șelaru, inspector general adjunct. O altă noutate este faptul că școala începe cu 4 zile mai devreme decât de obicei, ceea ce a stârnit nemulțumire în rândul multor părinți și dascăli, deoarece 15 septembrie a fost dintotdeauna un simbol în țara noastră.

Prima zi de școală, o nouă ședință publică pentru cadrele didactice

    Inspectorul școlar pentru Managementul Resurselor Umane, profesorul Mihail Fâsan a anunțat organizarea astăzi, începând cu ora 14.30, a unei ședințe publice pentru repartizarea pe perioadă determinată a candidaților, conform art. 103 din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2017-2018. Ședința va avea loc în Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean, la etajul I.  Menționăm că au mai rămas ore neacoperite în școlile din extremitățile județului, cum ar fi la Școala din satul Târâtu, comuna Poiana Cristei, dar și în localități mai apropiate, precum posturi de educatoare în Odobești, la grădinițe cu program prelungit din Focșani, precum și o normă întreagă, de 18 ore de farmacie la Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focșani.
    LISTA cu posturile neocupate AICI.

Unitățile de învățământ, apte pentru începerea anului școlar 2017-2018; cu unele excepții

    În Vrancea, cele mai multe unități de învățământ sunt pregătite pentru a-și primi elevii în condiții optime, dacă ne luăm după raportul întocmit de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, prezentat în cadrul ședinței de Colegiu prefectural din 31 august. Tot din raport aflăm că sunt 6 școli și grădinițe în șantier și că școlarii și preșcolarii care ar trebui să învețe acolo vor fi transportați la alte structuri din localitate. În unele cazuri s-au amenajat săli de clasă în căminul cultural din comună, iar alte școli s-a luat decizia să se învețe în două schimburi.
    Potrivit unui raport din 8 septembrie, la cele 15 unități de învățământ care înregistrau probleme la data de 25 august 2017, acestea au fost remediate. Probleme au vizat în principal lucrările de igienizare și reparații. În raport se arată că „la Școala Gimnazială Vînători, structură Școala Gimnazială Mirceștii Noi, se desfășoară lucrări de reabilitare capitală, procesul instructiv-educativ se va desfășura în partea clădirii reabilitate”, iar „la Liceul „Simion Mehedinți” Vidra s-au realizat lucrări de igienizare și reparații interioare, rămânând de finalizat lucrările de reparații aferente internatului școlar și atelierului. În anul școlar 2017/2018 se va învăța în două schimburi pănă la finalizarea lucrărilor și obținerea autorizațiilor de funcționare la clădirea internatului școlar”. În ceea ce privește Școala Gimnazială Vulturu, raportul menționează că „rămâne în continuare problema transportului elevilor, fiind necesar un microbuz de capacitate mare”. La Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea „pentru obținerea avizului ISU s-au solicitat fonduri Primăriei”. „Apreciem că, la nivelul ISJ Vrancea, unitățile de învățământ sunt apte pentru începerea anului școlar 2017-2018  în bune condiții”, se arată în raportul IȘJ din 8 septembrie prezentat Instituției Prefectului. 

Ore diferite pentru ceremonia de deschidere a anului școlar

    Așa cum se procedează de ani buni, șefii IȘJ vor participa la deschiderea anului școlar în mai multe unități școlare din municipiu, dar și din județ. Dacă inspectorul general Lauriana Ailincuței va deschide noul an școlar în Focșani, inspectorul general adjunct a ales să meargă în mediul rural. Și cum elevii școlilor din Vintileasca și Gugești au obținut cele mai bune rezultate din mediul rural, la examenul național de evaluare, de la finalul clasei a VIII-a, în prima zi de școală vor primi vizita inspectorului general adjunct Aurel Șelaru. Acesta va ajunge și la deschiderea anului școlar din comunele Bordești și Tîmboiești.  „Cele mai mari emoții le trăiesc în prima zi de școală prichindeii din clasa pregătitoare. Știu un copilaș care pe 11 septembrie merge pentru prima dată la școală, care și-a pregătit ghiozdanul de o săptămână și în fiecare dimineață merge la bunica lui să o întrebe el când merge la școală, când începe școala? Merg să dau mâna cu acest elev în prima lui zi de școală, să îi urez mult succes la învățătură și să ajungă peste timp un om de bază al societății românești. Tuturor colegilor noștri, cadre didactice, angajați ai sistemului de învățământ din județul Vrancea, părinților și elevilor le doresc multă sănătate, putere de muncă și să aibă reușite pe toate planurile”, este mesajul profesorului Aurel Șelaru.
    Festivitățile de deschidere a anului școlar vor începe la ore diferite. De exemplu, la Școala Duiliu Zamfirescu din Focșani, părinții și elevii au fost chemați la ora 8.30, la Școala Ion Basgan la ora 9, iar la Școala Ștefan cel Mare la ora 10.30. La Colegiul Cuza din Focșani, festivitățile încep la ora 9. „Un nou an școlar începe luni, 11 septembrie. Ca orice început, este încărcat de speranțe, deopotrivă pentru elevi, părinți și profesori. Noi ne-am dori ca așteptările tuturor să fie atinse. Primul pas îl facem chiar luni, când vom deschide larg porțile și ne vom ura unii altora o călătorie cât mai frumoasă pe parcursul întregului an școlar, 2017-2018. Vă așteptăm, așadar, luni, începând cu 8.30 în curtea Colegiului, dragi elevi, părinți, profesori și invitați. Deschiderea va începe la orele 9. Și nu uitați că… „Omul poate deveni om numai prin educație. El nu e nimic decât ceea ce face educația din el” (Imannuel Kant)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului.

35 de săptămâni de cursuri și mai multe vacanțe

    Noua structură a anului școlar 2017-2018 prevede ca prima zi de școală să fie pe data de 11 septembrie și nu pe 15, așa cum se întâmpla în alți ani. Vacanța elevilor va fi scurtată în acest an, lucru care i-a determinat pe părinți să semneze o petiție prin care să ceară modificarea acestei date. În anul școlar 2017-2018, elevii vor avea 35 de săptămâni destinate cursurilor, adică 167 zile de școală. Excepție fac elevii din anii terminali, cei de clasa a 12-a având 32 de săptămâni de școală, iar cei de clasa a 8-a 34 de săptămâni. Cursurile vor dura mai puțin pentru elevii din clasele terminale și asta pentru a le permite să se pregătească pentru examenele din vară. Anul școlar va fi împărțit în două semestre. Semestrul I va fi cuprins în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, având 18 săptămâni de școală, în timp ce semestrul II va cuprinde intervalul 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018, având 17 săptămâni de școală.     Pentru elevii din învățământul primar și preșcolar, prima vacanță va fi în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru restul elevilor, cursurile vor fi întrerupte cu ocazia vacanței de iarnă, care va fi cuprinsă în intervalul de timp 23 decembrie 2017 -14 ianuarie 2018. La sfârșitul primului semestru, elevii vor avea o nouă vacanță, în perioada 3 februarie 2018 – 11 februarie 2018. Vacanța de primăvară va fi cuprinsă între 31 martie 2018 și 10 aprilie 2018, urmând ca următoarea vacanță să fie cea de vară, care începe pe data de 16 iunie 2018 și se termină pe 9 septembrie.

Atenție părinți! Prima zi de școală nu e liberă

    Deși a existat o propunere legislativă ca prima zi de școală să fie una liberă pentru părinți, nu a fost adoptată, deoarece ar provoca haos pentru că și cadrele didactice sunt părinți și nu ar mai participa la festivitățile de deschidere a anului școlar. Așadar, prima zi a anului școlar 2017 – 2018, ziua de 11 septembrie, rămâne zi lucrătoare pentru părinți. Proiectul prevedea ca ziua de începere a fiecărui an școlar să poată fi acordată ca zi liberă părinților ai căror copii sunt elevi în învățământul preuniversitar, zi care să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.

Preșcolarii și elevii vor primi fructe și legume

    Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017 – 2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și de panificație, se arată într-un comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES.
Executivul a adoptat, printr-o hotărâre, modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României, în perioada 2017 — 2023, în condițiile în care acest program a fost aprobat, printr-o ordonanță, în 18 august. Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton, se mai arată în comunicat.

Rechizite gratuite în prima zi de școală pentru elevii din Panciu

    Și anul acesta, autoritățile locale din Panciu au vrut să le facă o surpriză celor mai mici dintre elevi. Astfel, preșcolarii, elevii din clasele pregătitoare, precum și cei din ciclul primar și gimnazial primesc, prin grija administrației locale, pachete cu rechizite școlare gratuite. Acestea au fost deja distribuite în școli încă de pe 8 septembrie. „Este datoria noastră, a celor din administrația locală, să le oferim tot ce e mai bun copiilor noștri, să beneficieze de cele mai bune condiții de studiu, pentru că ei sunt viitorul nostru, oamenii de care comunitatea locală are nevoie!”, a afirmat primarul Iulian Nica. Acesta a mai anunțat că va fi alături de elevii din oraș și la festivitățile de deschidere a anului școlar 2017-2018.

Școală de 150 de ani la Rîmniceni

    Astăzi începe școala și pentru elevii care frecventează cursurile școlii din satul Rîmniceni, comuna Măicănești. Deși școala este una reabilitată și modernizată în întregime, care oferă condiții deosebite copiilor, puțini sunt cei care știu și care ar putea crede, când intră în școală, că instituția are o vechime de 150 de ani. Școala din Rîmniceni este una cu o poveste aparte fiind inaugurată, în urmă cu un secol și jumătate, de însuși ministrul educației de la acea vreme, Spiru Haret. Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Petrică Agapie, școala a fost înființată în anul 1867 și avea 121 de elevi. Școala din Rîmniceni a funcționat de atunci, cu câteva întreruperi în anii de război.

Aproape 9.500 de polițiști vor acționa pentru siguranța festivităților

    Aproape 9.500 de polițiști vor acționa luni în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din toată țara, pentru ca deschiderea noului an școlar să se desfășoare în siguranță, se arată într-un comunicat al IGPR remis AGERPRES. Conform sursei citate, din dispoziția șefului Poliției Române, chestor principal de poliție Bogdan Despescu, cei 9.417 polițiști vor acționa în sistem integrat pentru desfășurarea în siguranță a festivităților specifice deschiderii anului de învățământ preuniversitar. Astfel, 7.210 polițiști de ordine publică, 1.064 de polițiști de la rutieră, 773 de la investigații criminale, 92 de la prevenire și 278 de polițiști de la alte structuri vor fi prezenți în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din întreaga țară. „În aceste zile, la nivel național, polițiștii intensifică activitățile educativ-preventive și de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie”, se precizează în comunicat.
    De asemenea, fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției. Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanență traseele de deplasare a elevilor. Polițiștii de la rutieră vor fi prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor, mai arată IGPR. Totodată, sunt identificate și controlate toate unitățile economice din zona adiacentă unităților de învățământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. „Pentru evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional și prevenirea evenimentelor negative, polițiștii vor organiza pentru elevi diferite activități preventiv-educative”, se mai menționează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here