COMUNICAT DE PRESĂ ASF: Societăţile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie

0
1159


COMUNICAT DE PRESÄ‚
Societățile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluție
București, 24 august 2017 –  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că, începând cu data de 1 august 2017, a fost atins plafonul de 50 de milioane de lei reprezentând contribuțiile societăților de asigurare la Fondul de rezoluție, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din Norma nr. 3/2016.  Societățile de asigurare contribuie la Fondul de rezoluție, administrat de Fondul de Garantare a Asiguraților, cu o cotă de 0,4% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale și cu o cotă de 0,25% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările de viață.
ASF a decis să sisteze plata acestor contribuții la Fondul de rezoluție ca o măsură de susținere a pieței asigurărilor, în condițiile atingerii nivelului corespunzător, măsură care se circumscrie strategiei Autorității în acest sens. Supravegherea prudențială a activității societăților de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă si preventivă, pentru a evita apariția unor dezechilibre în piața asigurărilor și pentru a administra acele disfuncționalități care ar putea conduce la modificări majore ale prețurilor polițelor asigurărilor obligatorii. 
Legea nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor permite ASF să declanșeze din timp mecanisme de redresare în cazul în care constată, în timpul procesului de supraveghere, că o societate de asigurare se confruntă cu probleme financiare și nu mai respectă prevederile legale în materie de capitalizare, astfel încât să fie evitat falimentul acesteia.
*********
Despre ASF
ASF este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți. 
Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here