Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

În jumătate de an, 568 de copii au avut nevoie de intervenția Protecției Copilului Vrancea


Numărul mare al copiilor care au avut nevoie de intervenția specialiștilor Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea în doar o jumătate de an (568) este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât este de presupus că în județ mai sunt o mulțime de micuți abuzați sau neglijați, despre a căror situație nu a semnalat nimeni. Specialiștii Protecției Copilului răspund la orice apel venit din județ, deplasându-se la fiecare caz sesizat. Ei atenționează oamenii din comunitățile vrâncene că numai cu un simplu apel la telefonul Copilului – 0237.983 – pot salva chiar și viața unui pui de om chinuit. Oricine are cunoștință de vreun copilaș bătut, batjocorit, nehrănit, neîmbrăcat, nespălat, bolnav și neîngrijit, pus la muncă în loc să fie trimis la școală etc., poate suna la numărul de telefon amintit și semnala cazul, chiar și sub protecția anonimatului. Cu un simplu apel, orice om cu conștiință poate face ca intervenția specialiștilor Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență să nu vină… prea târziu.
   
    În primele șase luni ale acestui an, specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au acordat servicii sociale primare și de specialitate la 568 de copii din județul nostru, în urma a 351 de sesizări și autosesizări. Potrivit raportului întocmit la nivelul SIRU, în cazul a 362 de copii s-a reușit prevenirea separării acestora de familile lor, ca urmare a acordării de servicii sociale și de specialitate de către specialiștii echipei mobile, în colaborare cu autoritățile locale.
    Alți 22 de copii care au săvârșit o faptă penală dar nu răspund penal au primit, în cadrul Compartimentului Supraveghere Specializată, servicii sociale de specialitate iar în cazul a 9 copii, specialiștii DGASPC au intervenit în vederea prevenirii fenomenului exploatării prin muncă și abandonului școlar.
    În primul semestru al anului în curs, la Centrul Maternal au ajuns 31 de mame cu cei 58 de copii ai lor, pentru care s-a intervenit în vederea prevenirii separării copilului de mamă.
    În urma evaluării inițiale efectuate de specialiștii SIRU, au fost referite instanței de judecată sau Comisiei pentru Protecția Copilului 117 cazuri, 112 dintre acești copii fiind plasați în regim de urgență, cu referire către instanță, astfel: 35 de copii la asistent maternal profesionist; 68 de copii la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Repatriat, Supus Traficului și Migrației; 2 cazuri, și anume o minoră gravidă și o mamă minoră la Centrul Maternal; doi copii la familii substitut; cinci copii la Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități Focșani. Pentru alți cinci copii s-a instituit măsura plasamentului la persoană/familie.
    Din cele 117 cazuri evaluate detaliat de către specialiștii SIRU, 100 au fost soluționate de instanța de judecată, care a hotărât ca: 62 de copii să meargă în plasament la asistent maternal profesionist; 8 copii în plasament la familia extinsă/substitut; 14 copii au fost reintegrați în familie; doi au fost plasați în Centrul Maternal; 9 copii au beneficiat de măsura plasamentului la un centru de tip familial/rezidențial; 5 cazuri au fost transferate în aria de competență a altor județe. La finalul primului semestru al acestui an, se mai aflau pe rolul instanței de judecată 17 cazuri în curs de soluționare.
    Potrivit raportului SIRU, cauzele instituirii măsurilor de protecție specială pentru cei 117 copii au fost abuzul și neglijarea (108 cazuri), iar 9 copii au fost părăsiți în unități sanitare. „Menționăm faptul că în ceea ce privește cazuistica copilului abandonat/ părăsit în unități de Neonatologie și/sau Pediatrie, în cursul primului semestru al anului 2017 s-au înregistrat 13 sesizări soluționate astfel: 4 copii menținuți în familiile lor; 9 copii pentru care s-a instituit măsura de protecție specială a plasamentului”, se arată în raportul SIRU.

Asistență și protecție pentru copiii aflați în risc și familiile acestora   

    Scopul principal al Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență este de a asigura asistență și protecție copiilor aflați în situație de risc și familiilor acestora, urmărind respectarea interesului superior al copilului și a legislației în materie aflată în vigoare. Prin activitățile desfășurate de către specialiștii ce deservesc birourile și compartimentele aflate în structura sa, SIRU acordă servicii și intervine pentru asigurarea protecției și promovării drepturilor copilului. „Beneficiarii SIRU sunt: copii asupra cărora s-a săvârșit orice formă de abuz, neglijență, exploatare, copii aflați în risc de abandon/ abandonați în unități sanitare, copii aflați pe teritoriul altui stat; copii delincvenți care au săvârșit o faptă penală dar nu răspund penal; cuplul mama-copil (servicii de prevenire a separării copilului de familie acordate prin Centrul Maternal); copii expuși riscului de exploatare prin muncă și riscului de abandon școlar (servicii de prevenirea apariției acestor fenomene acordate prin intermediul Centrului Educațional de Zi”, se detaliază în raportul SIRU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?