Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Angajatorii care organizează programe de ucenicie primesc 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic


Angajatorii care organizează programe de ucenicie beneficiază de o subvenție lunară în cuantum de 1.125 lei (contravaloarea a 250 de euro) pe o perioadă cuprinsă între 1-3 ani. Totodată, angajatorii care încadrează absolvenți de învățământ superior pentru efectuarea stagiului primesc, pentru fiecare absolvent angajat, lunar, o subvenție de 1.350 lei lunar. Aceste prevederi sunt cuprinse în Legea nr. 164/2017 pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
Potrivit actului normativ amintit, durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Astfel, contractul va fi de 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2. Contractul se încheie pe 24 de luni dacă ucenicia se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 și pe 36 de luni în cazul în care ucenicia se organizează pentru calificare de nivel 4. Durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore de pregătire teoretică și practică, pe niveluri de calificare, este de: 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare; 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare; 1080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
Potrivit Legii uceniciei, poate fi încadrată în muncă ca ucenic, orice persoană fizică ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, și nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă.
Persoana fizică poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncă, în calitate de ucenic, și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștintele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională. Lipsa acordului părinților sau al reprezentanților legali atrage după sine nulitatea absolută a contractului de ucenicie.
 Se pot încadra în muncă în calitate de ucenici și următoarele categorii:
cetățenii străini, precum și apatrizii care au obținut permis de muncă în România, conform reglementarilor legale în vigoare; cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European și membrii de familie ai acestora. „Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncă. Ucenicii care au împlinit vârsta de 18 ani au dreptul la întreținere, acestora aplicându-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor”, prevede legea.
    Potrivit actului normativ amintit, durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani și mai mică de 12 luni. Ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăși 30 de zile lucrătoare, iar timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă. „Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă, este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână. Programul normal de muncă pentru persoanele încadrate în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă este de maximum 8 ore pe zi, în regim de maximum 5 zile pe săptămână”, reglementează Legea uceniciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?