Cartofii deshidratați, produși prima dată de incași, pepenii care valorează mii de dolari sau iaurtul cu cenușă sunt doar câteva dintre cele mai inedite feluri de mâncare din lume, unele dintre ele considerate pe cale de dispariție, produse de mici comunități care le prețuiesc pentru valoarea nutrițională și gustul deosebit, informează vineri Reuters.
Pepenele de ”aur”
Pepenii cultivați în orașul japonez Yubari se vând foarte scump. Anul trecut, doi pepeni Yubari au fost vânduți la licitație pentru suma de 3 milioane de yeni (27.000 dolari). Cele mai bune exemplare sunt prețuite pentru dulceața gustului, forma de sferă perfectă, coaja moale și tulpina în forma literei ”T”. Un pepene Yubari obișnuit costă între 50 și 100 de dolari.
Cartofii deshidratați după o tehnică antică
Ideea conservării hranei prin deshidratare a existat și înainte de călătoria în spațiul cosmic. În anii 1400, incașii foloseau un produs din cartof deshidratat denumit ”chuÅo”, destinat meselor persoanelor de rang înalt, soldaților și muncitorilor sau ca rezervă de hrană atunci când recoltele nu se făceau. ”ChuÅo” este pregătit și în zilele noastre în anumite regiuni din Anzi. Una dintre metode folosește un soi rar de cartofi, cu gust amar. Cartofii sunt lăsați să înghețe pe timpul nopții, apoi sunt zdrobiți cu picioarele pentru a înlătura excesul de apă și coajă, uscați apoi la soare în timpul zilei. Procedeul este repetat timp de cinci zile până când cartofii s-au uscat complet.
Astfel preparați, pot fi păstrați ani întregi. La nevoie sunt fierți în apă. ”ChuÅo” este folosit și în medicina tradițională pentru tratarea gastritei și a ulcerului.
Iaurt cu cenușă
În provincia kenyană West Pokot, câteva familii păstrează tradiția producerii iaurtului amestecat cu cenușa copacului local cromwo. Cenușa acționează ca un dezinfectant și dă iaurtului o aromă deosebită și o culoare gri strălucitor. Iaurtul este obținut din lapte de vacă sau de capră, pe cel din lapte de vacă îl mănâncă bărbații, iar pe cel din lapte de capră â intens aromat și recunoscut pentru valoarea nutrițională â îl consumă femeile și copiii.
Fasole pentru menstruație
Populația Wayuu din Columbia trăiește într-un mediu semi-arid foarte neprielnic pentru agricultură. Pe acest teren, localnicii reușesc să planteze fasole ”guajiro” cu un conținut ridicat de proteine din care se face o supă cu grăsime de miel și porumb, servită în mod tradițional tinerelor femei după prima menstruație.
Sarea ”piperată”
Locuitorii din vestul Kenyei, izolați de principalele rute pe care se transporta sare, au pus la punct o metodă diferită de extracție a sării din trestia de pe lângă râuri. Snopurile de trestie sunt uscate pe pietre, apoi ținute la foc mic timp de trei zile. Cenușa rezultată este amestecată cu apă, filtrată și fiartă, iar rezultatul este un amestec sărat. Este împachetat în frunze de banană și uscat pe cenușă încinsă pe durata nopții. Câteodată se adaugă piper, combinația devenind picantă.