Primăria Orașului Panciu, în parteneriat cu RePatriot – Repatriere prin antreprenoriat, a organizat, ieri, cea de-a II-a ediție a seminarului „De ce să te întorci acasă?”. Evenimentul a beneficiat de prezența lui Felix Pătrășcanu, inițiator și susținător al proiectului RePatriot, membru în board-ul de conducere al Romanian Business Leaders și fondator al Asociației Operatorilor de Curierat din România, și de prezența Lidiei Burluc, membru în echipa RePatriot.
Participanții au lansat un mesaj de susținere și de sprijin pentru păncenii din Diaspora care se gândesc să revină în țară, pentru a investi într-o afacere. „Printre românii plecați la muncă în străinătate avem sute de pănceni care, anual, vin acasă, la familiile lor. Am stat de vorbă cu mulți dintre ei și aproape toți mi-au împărtășit dorința de a reveni, cândva, în țară, de a munci aici, de a-și înscrie copiii în școlile noastre. Noi – autorități locale, reprezentanți ai mediului de afaceri – avem datoria de a-i sprijini pe acești oameni, de a le încuraja inițiativele, de a-i ajuta să investească eficient nu numai banii, ci mai ales experiența dobândită acolo”, a declarat primarul Iulian Nica.
Edilul-șef a precizat că, în acest moment, orașul Panciu este pregătit să-i primească pe toți cei care vor să investească în comunitate și de a crea noi locuri de muncă. „Fără să ne lăudăm, suntem lideri în Vrancea la atragerea fondurilor europene, pentru investiții. Nu cred că există vreun sector al vieții economice și sociale în care nu s-a inițiat cel puțin un proiect. Păncenii care vor alege să se întoarcă și să investească în oraș au posibilitatea de a-și înscrie copiii în instituții de învățământ moderne. Am investit în sănătate și astăzi ne mândrim cu un spital dotat cu aparatură ultramodernă. Am refăcut infrastructura rutieră și avem drumuri asfaltate în tot orașul. Avem o rețea nouă de apă-canal și o nouă stație de epurare. Introducerea și extinderea rețelei de gaze naturale spre cele 5 cartiere din zona periurbană a sporit gradul de confort al populației. S-au construit centrale termice de cvartal, am creat spații verzi, parcări și locuri de joacă pentru copii. Am valorificat potențialul turistic al orașului. Am inițiat și susținut proiecte de formare profesională în meserii cerute pe piața muncii. Nu în ultimul rând, investim în cultură și în tinerii cu potențial artistic și creativ”, a adăugat Iulian Nica.
În cadrul seminarului a fost evidențiată importanța colaborării dintre autoritatea publică locală și mediul de afaceri, în scopul creării de oportunități pentru investitori.
„Dacă această colaborare nu există și împreună nu creăm un sistem stabil, e greu să transmitem ideea de încredere. Avem nevoie de apropiere, avem nevoie ca toată lumea să cunoască tot ceea ce se întâmplă cu adevărat, de la cea mai mică rotiță până la cel mai înalt nivel, pentru ca împreună să creăm acel sistem care să demonstreze că, într-adevăr, în România se poate și se va putea investi. Consider că e bine să ne încurajăm unii pe alții și că putem transmite acest apel și tinerilor, pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le putem face împreună”, a spus Elena Stoica, reprezentant al mediului de afaceri din orașul Panciu.
Participanții la eveniment au vizionat un material video cu afacerile de succes ale unor antreprenori locali, care au avut încredere să investească în orașul Panciu, îndemnându-i pe compatrioții lor din străinătate să facă, la rândul lor, acest lucru.
Felix Pătrășcanu, inițiatorul proiectului RePatriot, a subliniat faptul că, în prezent, România oferă condiții pentru a-și primi înapoi compatrioții. „S-a vorbit despre oameni de afaceri, despre oameni care își iau viața în propriile mâini, învârtind niște rotițe economice deosebit de importante. Ei nu produc bogăție pentru ei, ci pentru comunitate, creând locuri de muncă, plătind taxe și impozite la stat. Este o mare provocare pentru toți primarii din toată țara să atragă cât mai mulți oameni de afaceri în comunitate, pentru că afacerile mici produc un buget mare, care poate susține o școală și un sistem de sănătate bine puse la punct. Ideea de a se întoarce acasă este pregnant întipărită în mintea multor români. Sunt foarte multe persoane care au strâns sume de bani și aș vrea ca aceștia să se gândească și la România, în momentul în care vor să investească. În România există încă posibilitatea de a se deschide afaceri. În România am văzut mari schimbări în bine. Deci România se dezvoltă, poate mai lent decât alte țări, dar important e că în România lucrurile se deschid”, a declarat Felix Pătrășcanu.