Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Aproape 150 de intervenții ale pompierilor pentru stingerea miriștilor, în primele 7 luni din 2017


Pompierii vrânceni primesc tot mai multe solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, miriști și reziduuri menajere. Potrivit unui comunicat transmis de  ISU Vrancea, anul acesta au fost înregistrate peste 140 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. 
    „În primele 7 luni ale acestui an, la nivelului județului Vrancea s-au înregistrat peste 140 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, miriști și reziduuri menajere. La nivel național, situațiile statistice relevă un număr de peste 7500 astfel de intervenții.
    Aceste incendii s-au produs, de cele mai multe ori, ca urmare a utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor, în condiții de vânt și fără respectarea măsurilor obligatorii de protecție, cât și pe fondul temperaturilor foarte ridicate, care s-au înregistrat în ultima perioadă. Având în vedere aceste aspecte, Inspecția de prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea a luat măsuri de informare a autorităților publice locale cu privire la măsurile ce trebuie luate în perioada următoare. Astfel, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor intensifica diseminarea prin activitățile proprii de informare preventivă a regulilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru arderea miriștilor, vegetației uscate, resturilor vegetale, gunoaielor și a altor materiale combustibile, respectiv utilizarea focului deschis în zonele de agrement. Se vor avea în vedere, totodată, identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate de la nivelul unităților administrativ teritoriale unde crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate și a lipsei de precipitații, stabilindu-se pentru acestea măsuri complementare de protecție specifice.     În locurile des frecventate de cetățeni (sediul primăriei, căminul cultural, lăcașuri de cult, unități de comerț, precum și alte locuri cu aglomerări de persoane) se vor afișa reguli și măsuri de prevenire și stingere a incendiilor specifice acestei perioade.
    Astfel: Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității; Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii; Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire; pe terenurile în pantă, arderea miriștii se face pornind din partea de sus a pantei.
    Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiții meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
e) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
    Reamintim, totodată, că arderea miriștii, a vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul emis de primărie în urma unei solicitări scrise în acest sens. Neobținerea permisului de lucru cu focul se sancționează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.
    În urma unui protocol de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Garda Națională de Mediu și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, se urmărește reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației, prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenției agricole pentru parcelele de teren în cauză.
    Aprinderea focului în fondul forestier național în alte locuri decât cele special amenajate și marcate ori la o distanță mai mică de 30 metri de limita pădurii, precum și încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor specifice fondului forestier, în zonele limitrofe acestuia, se sancționează cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei. În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă”, se arată în comunicatul ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?