Irina Loghin, surpriza Festivalului de la Poiana Negari din Jitia

6
3273


Îndrăgita interpretă a cântecului popular, Irina Loghin, va cânta duminică, 20 august, la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari, comuna Jitia. Manifestarea culturală, ajunsă la a XLX-a ediție, reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean, sărbătoare la care sunt invitați să participe toți iubitorii de cântec, dans și voie bună. Evenimentul are drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Râmnicului.
Manifestările vor debuta la ora 12.00, când vor evolua ansamblurile tradiționale vrâncene din Nereju, Spulber, Paltin, Nistorești și Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, condus de îndrăgita interpretă a cântecului vrâncean Maria Murgoci. Apoi, vor urma ansamblurile folclorice de pe Valea Râmnicului Sărat, respectiv Ansamblul Chindia al Școlii Gimnaziale Jitia și Ansamblul bărbătesc Brâul de la Jitia al Căminului Cultural Jitia. De la Jitia vor cânta soliștii vocali Mariana Roșca, Denisa Ciobanu, Ionelia Păun, Maria Lihăt și Valerică Zamfiroiu, coordonatori fiind Lucian și Petruța Lalu. O altă prezență la fel de valoroasă este cea a Ansamblului Sânzienele al Căminului Cultural Alexandru Dobrescu Dumitrești, cu soliștii vocali Stelică Petrișor Stănilă, Violeta Anghelescu, Andreea Cristogel, coordonatori fiind coregraful Ciprian Tănăsescu și directoarea căminului Monica Calițeanu. Vor urca pe scenă și Ansamblul Mlădițele al Școlii Gimnaziale Chiojdeni, solist vocal Dana Elena Lazăr, coordonator Eliza Lupu, apoi Ansamblul Floricelele de munte al Școlii Gimnaziale Regina Maria Vintileasca, cu soliștii vocali Iulia Tănase și Silvia Tufănoiu, coordonator: Anicuța Noapteș.
Așa cum se obișnuiește la fiecare ediție, Primăria și Consiliul Local Jitia au invitați speciali. Anul acesta este vorba despre solista de muzică populară Irina Loghin. Autoritățile locale, respectiv primarul Ion Păun și viceprimarul Vasile Zamfiroiu, au spus că toate detaliile au fost puse la punct, drumul spre satul Dealu Sării este foarte bun și se poate circula foarte bine, iar scena a fost refăcută pe suprafața unde dansau membrii ansamblurilor folclorice. „Am făcut invitații colegilor primari din localitățile vecine, care să ne fie alături la acest eveniment din viața comunității locale. De asemenea, vom avea invitați și de la județ. Ca invitat special o avem pe îndrăgita interpretă a cântecului popular Irina Loghin, Ansamblul Folcloric «Ţara Vrancei», dar și ansamblurile folclorice de pe Valea Putnei și de pe valea noastră. Drumul spre Dealu Sării este bun și se poate ajunge, dar mai ales circula foarte ușor. Profit de această ocazie pentru a le adresa tuturor vrâncenilor o invitație publică de a participa la festivalul din Poiana Negari, de la Jitia, o manifestare culturală menită să păstreze tradițiile noastre strămoșești. Locația este una foarte frumoasă, iar cei care vor veni au ce să vadă. Îi aștept pe iubitorii muzicii populare la noi în localitate, mai ales că poiana este foarte mare și avem unde să îi primim”, a spus primarul Ion Păun.
Înainte de anul 1989, festivalul se ținea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugărul Vasile „Carpatinul”. După revoluție, autoritățile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Național DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E85. Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferență a Vrancei și Buzăului, așezarea constituie o prezență activă, dar distinctă în viața culturală a județului. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești Brâul de la Jitia.

6 COMENTARII

  1. TICHIE DE MARGARITAR….Nu stiam ca Jitia este atat de bogata.Masina scumpa,salarii nesimtit de mari ,spectacol costisitor…Dar nu vedem nici o lucrare in curs,avem mari probleme cu apa,izlazurile pline de maracini,câinii comunitari ne ataca copii si ne m?nânc? animalele,nu avem acces la lemnele de foc…..

  2. Am pornit si eu spre Jitia,in urma cu vreo 4-5 ani,auzind de frumusetea locului si a festivalului,dar,pe la jumatea drumului,m-am intors din cauza gropilor din asfalt. Sper sa fi fost refacuta strada?

  3. Este de l?udat faptul c? un asa artist calc? meleagurile noastre, dar oare ce p?rere va avea de drumurile noastre, de podurile care stau sa pice exact lâng? casa primarului. Numai lapte si miere a promis iar acum stam sa vedem o atitudine , o ini?iativ? . De fapt altele sunt scopurile lui, ?tie el si gasca lui cu padurea. Cand nu va mai fi padure oare ce vor mai fura. Scrie si el o carte la beciul domnesc

  4. S-a copiat modelul din Focsani al parangheliilor. Nu ma mira ca si la Nereju sa fie invitat Salam ca doar si el este artist si padurea are copaci destui. Este vremea artistilor. Pentru 15 minute de lalaiala si aruncat cu praf in ochii prostilor, pleaca cu buzunarele pline de bani. Daca au vazut ca la merge prosteala o sa se generalizeze in tot judetul. Pana cand? Pana cand prostii se vor satura de drumurile pline de gropi si noroioase pe care-si distrug masinile, de lipsa apei potabile in multe sate, de lipsa canalizarii etc si atunci or sa inceapa nemultumirile. Deja prin Botosani unii au inceput sa se destepte. Noi vrancenii va trebui sa ne saturam mai intai de muzica populara si de bautura, ca apoi sa ne dam seama cat de mult suntem furati si prostiti. Ne meritam soarta care de fapt ne-o hotaraste de mai multi ani cei din mediul rural care voteaza cu cine trebuie.

  5. @”eu”; Puisor, dar ce-ti mai place sa-ti plangi de mila. Totusi, tu in afara de a ma fi balacarit pe mine, cu ceva timp in urma, prin intermediul acestei rubrici, ce ai facut la modul CONCRET pentru a-ti impune respectul in fata celor care consideri ca te iau la MISTO. Si daca tot ii „acuzi pe cei din mediul rural care voteaza cu cine trebuie”, cu cine ar trebui sa voteze acestia ca sa fie pe PLACUL tau ? In 2016, nu am mers la vot, deoarece nu am avut cu cine vota, in anul 2012 am mers la vot pentru a-l vota pe directorul de campanie electorala a deputatului Angel Talvar, iar in anul 2008 am votat-o pe d-na senator Sorina Placinta si PDL-ul si mi-a iesit pe NAS votul dat.

  6. Festivalul folcloric este bine venit.Aici este obarsia lui,unde vin si se intalnesc in fiecare an ,cei care au plecat de aici.Aici a fost pentru prima data si cantecul si dansul popular,iar traditia trebuie continuata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here