Aproape toți absolvenții unei clase de la Unirea, admiși la medicină civilă sau militară; patru dintre ei au fost primii pe liste

17
13039


Patru absolvenți ai Colegiului Național Unirea din Focșani au reușit performanța de a obține cele mai bune rezultate la examenele de admitere la medicină, în centrele universitare unde au susținut concursul. Astfel, Raluca Baciu a intrat prima la medicină la Tîrgu Mureș, Mihai Botezatu a intrat cu media 10 la medicină civilă la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, direct, fără examen, dat fiind că face parte din lotul național olimpic la biologie. Bianca Golea a obținut cea mai mare notă la examenul de admitere de la medicină militară din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MAPN), iar colegul ei de bancă, Andrei Ciobotaru, a intrat primul la medicină militară, pe cele 5 locuri ale Ministerului Administrației și Internelor (MAI).
Trebuie precizat faptul că 23 de absolvenți de la clasa de „Științe ale naturii”, de la Colegiul Unirea, au intrat la medicină, restul intrând la alte facultăți din țară, printre care și cea de farmacie. „Eu am intrat în lotul olimpic în clasa a XII-a, dar să merg la medicină îmi doresc încă din clasa a VII-a, când am început să facem anatomie. De atunci am zis că îmi doresc să devin doctor, pentru că vreau să ajut. Acesta a fost drumul meu, nu am avut un plan B. Din clasa a VII-a am vrut să fiu doctor și mi-am respectat planul”, ne-a spus Mihai Botezatu, olimpic național la biologie, admis cu 10.

Colega lui Mihai, Raluca Baciu, se mândrește cu cea mai mare medie de admitere la facultatea de Medicină din Tîrgu Mureș. Deși cei mai mulți dintre colegii ei au ales să meargă la București, Raluca a optat pentru Tîrgu Mureș, care este unul dintre cele mai apreciate centre universitare din țară. „Eu am vrut altceva și materia a fost un pic diferită față de București. Am avut de ales între chimie și biologie și am ales chimia, pentru că mă simțeam mai stăpână pe mine. Când am văzut rezultatele, a fost un moment de șoc. E un amalgam de sentimente și emoții. Am fost o clasă foarte bună, ne-am susținut unii pe alții, ne-am descurcat și majoritatea am ajuns unde am vrut. Anul trecut am fost acolo, la universitatea de vară pentru elevi, și am putut vedea cum se desfășoară cursurile, cum sunt profesorii, am stat în cămin. Mi-a plăcut tot ce s-a întâmplat acolo, atmosfera, cursurile… Și după mai multe sfătuiri cu profesori, medici și colegi mai mari, am luat această decizie. La afișarea rezultatelor m-am întâlnit cu o colegă din Focșani, care a intrat anul trecut și care m-a felicitat și mă lăuda peste tot”, ne-a povestit Raluca Baciu. Raluca a primit aprecieri și de la reprezentanții facultății. „Îmi place să ajut! Medicina este un domeniu pe sufletul meu și acest lucru contează cel mai mult. Dacă nu alegi să faci ce-ți place, mai bine nu faci. Este o profesie nobilă, de care țara are nevoie. Pe cât de frumoasă este, pe atât de grea devine cu timpul. Medicina este o știință vie, în plină evoluție. Cred că se îmbină oarecum cu literatura. Multă lume mi-a spus că nu pot să le fac pe ambele și totuși am reușit. Am ales UMF Tîrgu Mureș pentru că știu că este altceva. Este un centru serios și special, diferit de celelalte universități de medicină. Am participat și la «Universitatea de Vară pentru Elevi», unde am petrecut una dintre cele mai frumoase săptămâni. M-am convins că urma să fac alegerea corectă”, este declarația tinerei, postată pe site-ul facultății. De asemenea, Raluca mai spune despre ea că este o fire visătoare, pasionată de artă, scrie poezii și este membră a Ligii Scriitorilor din Vrancea.

Colegi de bancă, viitori medici militari

Poveștile frumoase ale absolvenților de chimie-biologie, sau științe ale naturii cum este denumirea oficială, de la Colegiul Național Unirea, continuă cu Bianca Golea și Andrei Ciobotaru, colegi de bancă, ce au crezut în visul lor de a intra la medicină militară. Și au reușit. „Eu o să fiu doctor polițist. A fost greu până la proba sportivă, unde eram 7 pe loc, după care am rămas doi pe loc. Au fost doar 5 locuri la nivel național, față 700 și ceva câte sunt la medicină civilă. Eu la V-VIII am fost la Unirea și eram pasionat de informatică, dar în clasa a VIII-a am zis că vreau să merg la medicină și așa am optat pentru clasa de științe ale naturii, iar la medicină militară m-am gândit în clasa a X-a. M-am documentat, am vorbit cu colegi mai mari și am zis că asta mi se potrivește, acesta e drumul. Eu am făcut sport de performanță, iar proba sportivă nu m-a speriat. Mi-am zis că un pic de militărie nu strică, asta e pentru mine medicina militară”, spune cu mult entuziasm Andrei Ciobotaru. 
Dacă Andrei a știut încă de la începutul liceului că vrea să devină medic, colega de bancă, Bianca Golea, s-a transferat de la clasa de matematică-informatică în clasa a X-a, pentru că a prins drag de profesoara de biologie, după cum singură ne-a mărturisit. „Eu eram la mate-info inițial. M-am mutat la bio-chimie pentru doamna Ciucu. Deși făceam și la profilul matematică tot cu dumneaei biologia, m-am transferat pentru a face 3 ore de biologie pe săptămână. Mi-am dat seama că vreau să merg pe drumul ăsta, al medicinei. Și am vrut să mai studiez și mai mult biologia. Medicina militară pe care am ales-o eu nu se deosebește de cea civilă, numai că aici au fost mai multe probe la examen și mai puține locuri, doar 22. Nici măcar nu știam câți suntem pe loc până la proba de engleză. A fost o concurență mai mare ca la medicină civilă. Inițial am fost 5 pe loc, iar după examenul de engleză am rămas 4 jumătate pe loc, dublu decât în anii trecuți, când erau cam 2-3 pe loc. Când am văzut așa, am spus că un loc trebuie să fie al meu. Am muncit prea mult și nu se poate altfel. Nu m-am gândit o clipă că voi intra prima. Mi-am dorit mult și am și muncit mult pentru asta. Noi am făcut toată materia la clase și am mai făcut câteva testări în plus, iar la chimie am făcut meditații. Și a trebuit să mă pregătesc la sport, fiindcă eu nu am făcut sport în afara școlii. Mi-am zis că dacă trec de probele sportive, înseamnă că e pentru mine medicina militară care nu diferă de cea civilă. Sunt câteva probe în plus, sport, psihologie și engleză. A fost singura facultate la care mi-am depus dosarul. Am zis dacă nu intru, stau un an acasă și învăț, dar nu am vrut altceva în afara medicinei. Am stat puțin cu frică până să dau examenul. Sunt foarte emoționată să văd cum o să fie și ce o să mă aștepte”, ne-a spus Bianca Golea.

O clasă de vis 

Pe lângă faptul că toți absolvenții, acum studenți, au spus că au muncit mult pentru aceste rezultate, fiecare dintre ei a ținut să precizeze că au avut toată susținerea familiilor lor și mai ales ale profesorilor de biologie și chimie. De asemenea, au avut și norocul de a fi cu toții interesați și pasionați de domeniul medicinei, ceea ce a făcut ca pregătirea lor să fie una continuă.
Fosta lor profesoară de biologie ne-a vorbit despre performanțele elevilor săi cu lacrimi în ochi, cu emoția dascălului care patru ani poartă pe umeri responsabilitatea unei admiteri la medicină și care trăiește alături de elevi performanțele, dar și sacrificiile. „Am avut o clasă excepțională, ultima medie de admitere în clasa a IX-a la ei a fost 9,75. Pe tot parcursul liceului, nu au făcut altceva decât să își confirme valoarea. Mă bucur că pot să vă vorbesc despre acești copii minunați. Am avut mare noroc de copii buni. Eu vin de la Panciu, unde am predat 10 ani. Și acolo am avut performanță, dar aici e ceva de vis. Nu poți face performanță cu o clasă întreagă dacă nu ai cu cine, am avut stofă. Aceasta a fost o clasă, dar în fiecare an am avut rezultate. În fiecare an sunt holurile pline, vin și ne întâlnim. Trebuie să vă spun că sunt și copii foarte educați. Felicitări și mulțumiri părinților care i-au crescut. Mare parte din comportament li se datorează părinților, vin cu 7 ani de acasă. Pentru noi este o mare satisfacție când vin cu asemenea rezultate și nu unul-doi, ci zeci, clase întregi”, ne-a spus Corina Ciucu, profesor de biologie la clasa de „științe ale naturii” de la Colegiul Național Unirea.
În clasa de mediciniști de la Unirea a învățat și Felicia Arion, eleva care a obținut singura medie de zece din județ la examenul național de Bacalaureat. Ea a ales Facultatea de Drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here