Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Viticultorii cer eliminarea taxelor pentru vinul varietal


Viticultorii vrânceni au propus eliminarea taxelor pentru producătorii de vin varietal deoarece acestea nu se regăsesc în legislația europeană din domeniu. Propunerea Federației Viticultorilor din Vrancea a trecut de comisia de agricultură a Camerei Deputaților și urmează să fie discutată în Senat.
Președintele Federației Viticultorilor, inginerul Toader Manole, ne-a spus că noul regim de taxare propus pentru producătorii de vinuri îi avantajează doar pe producătorii de DOC și IG, care vor plăti mai puțini bani. „Noi am propus eliminarea acestor taxe pentru vinul varietal deoarece ele nu se regăsesc în legislația europeană. La DOC și IG este prevăzută taxerea pentru autorizare, dar nu pentru vinul varietal, vinul cu denumire de soi. Am avut susținerea în Comisie din partea doamnei deputat Rodica Boboc de la Vrancea, care știe probabil cât de greu se obține un kilogram de struguri și i-a convins pe ceilalți parlamentari să fie de acord cu noi”, ne-a spus inginerul  Toader Manole.
Acesta a precizat că dacă cei de la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), instituție din subordinea Ministerului Agriculturii care se ocupă de autorizarea și certificarea vinurilor, vor insista cu proiectul care stabilește noul sistem de taxare pentru vinuri, se va ajunge în instanță. Iar magistrații vor trebui să decidă dacă taxele au fost stabilite conform legii sau nu. Dacă se va ajunge în această situație, iar 14 mii de producători vor contesta în instanță ordinul de ministru cu taxele pentru vinul varietal, s-ar putea ajunge la blocarea producției de vinuri DOC și IG în România deoarece nu ar mai exista niciun act normativ care să permită realizarea acestora. Sau autorizările vor fi acordate fără plata taxelor.
Nemulțumirea podgorenilor se datorează noului nivel al taxelor propus printr-un ordin de ministru pentru vinurile cu DOC, IG și vinul varietal. Proiectul ordinului de ministru a fost prezentat, în mai multe variante, în dezbatere publică pe pagina de internet a ONVPV. Noile taxe sunt considerate enorme de podgoreni, care avertizează că vinul varietal nu ar trebui să aibă același regim de taxare ca vinurile DOC sau IG. Ultima variantă a proiectului pregătit de ONVPV prevede menținerea taxelor de autorizare, de la 20 lei/ hectar/ an, indiferent de sortiment, DOC, IG sau varietal. Probabil cea mai importantă modificare se referă la taxarea producătorilor de vinuri, fiind propusă o taxă unică de 8 lei/ hectolitru pentru certificarea vinurilor, indiferent că este vorba de DOC, IG sau varietal.
În teorie, acest sistem de taxare urmărește verificarea calității și trasabilității vinurilor. Probe din fiecare vin propus de producători sunt degustate anual de o comisie care stabilește dacă vinul respectiv întrunește criteriile pentru a fi vândut ca vin DOC, IG sau varietal. În ceea ce privește taxarea, avantajați vor fi producătorii de DOC, unde taxa pe hectolitru scade de la 12 la 8 lei. În schimb, noul nivel al taxei înseamnă o creștere cu doi lei pentru producătorul vinurilor cu IG. Lucrurile stau foarte rău pentru producătorii de vin varietal, care nu plăteau niciun leu până acum și care acum trebuie să achite sume colosale către ONVPV.

Milioane de lei plătite de viticultori

Situația este specială pentru Vrancea, unde sunt circa 19 mii de mici producători de struguri și vinuri. Spre deosebire de alte podgorii din țară, mii de producători de struguri nu fac vin, ci își vând producția către procesatorii din județ. Plantațiile de vii nobile sunt înregistrate în Registrul Plantațiilor Viticole, cu soiurile existente, iar vânzarea strugurilor se face în baza carnetelor de viticultor. Ori, introducerea noilor taxe va fi resimțită exact de acești mici producători.
Deși sunt înregistrați cu plantații de Fetească sau Merlot, de exemplu, aceștia vor fi obligați să achite taxa de autorizare pentru producerea de vin varietal dacă vor să vândă strugurii cu denumire de soi la procesator. Ulterior, producătorul de vinuri va trebui să achite încă 8 lei pentru fiecare hectolitru de vin varietal. Iar banii trebuie achitați înainte de vânzarea vinului, atunci când se depune cererea de acordare a certificatelor.
Toader Manole a arătat că, pentru a fi rentabil, la cheltuile de întreținere a unui hectar cu vie, un viticultor ar trebui să obțină o producție de circa 12-14 mii tone la hectar, adică o mie litri de vin. La nivelul de taxare propus de ONVPV se va ajunge ca un podgorean să achite circa 820 lei pentru vinul propus de pe un hectar de vie, fără să mai fie calculate impozitele pentru producția vândută și celelalte taxe care trebuie achitate la diverse instituții ale statului. Iar sumele care ar fi plătite, doar din Vrancea, ar fi uriașe, de ordinul milioanelor de lei anual. Un calcul simplu arată că doar pentru cele 2500 hectare de vie DOC și IG înregistrate în județ, viticultorii ar trebui să achite peste 1,5 milioane lei, la o producție anuală de 7000 litri vin/hectar. Dacă se adaugă și hectarele de vie cultivate cu soiuri, se ajunge la câteva milioane de lei, bani plătiți către ONVPV. S-ar ajunge în situația ca aproape jumătate din bugetul acestei instituții să fie asigurat doar din banii plătiți de producătorii vrânceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?