Președintele României Klaus Iohannis a participat, ieri, la manifestările dedicate Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017, organizate la Mausoleul Mărășești. Șeful statului a fost întâmpinat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Au fost prezente aproximativ 6 mii de persoane, premierul Mihai Tudose, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, al Camerei Deputaților Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naționale Adrian Èuțuianu, al Justiției Tudorel Toader, al Afacerilor Interne Carmen Dan, al Consultării Publice și Dialogului Social Gabriel Petrea, ministrul Delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, al Comunicațiilor și Societății Informaționale Lucian Șova, al Educatiei Naționale Liviu Pop, al Afacerilor Externe Victor Micula, al Transporturilor Alexandru Razvan- Cuc, ministrul secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Cristina Andronic, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ionel-Ciucă. Au mai participat ambasadorul Franței în România, Michele Ramis, ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Adam Sambrook, președinți de consilii județene, comandanți ai unor unități militare românești de elită, parlamentari, avocatul poporului Victor Ciorbea.
A fost oficiat un serviciu religios de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop de Târgoviște și Exarh Patriarhal, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și preoți militari. A urmat ceremonialul de depuneri de coroane de flori de către președintele României, președinții Senatului și Camerei Deputaților, premier, președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan, Åeful Statului Major General al Armatei Române generalul Nicolae Ciucă. Au mai depus coroane de flori Ambasada Federației Ruse, Ambasada Republicii Franceze, Ambasada Marii Britanii, dar și Casa Regală a României.
De asemenea, a fost intomnat semnalul „Stingerea”, timp în care un paralimpic a aprins torțele militarilor aflați pe treptele Mausoleului. Simultan cu acest moment, au fost înălțate către cer 100 de lampioane în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară. Președintele României Klaus Iohannis a oferit Drapelul comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărășești” unui elev militar, drapelul fiind adus în fața șefului statului de un veteran de război, în acest mod având loc trecerea simbolică a îndatoririlor militare de la cei care au fost la cei care vor veni.
Salve de tun în memoria eroilor martiri
Președintele Klaus Iohannis a primit onorul de la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, după care a fost intonat Imnul Național, urmat de 21 salve de tun, în memoria eroilor martiri. Mausoleul Mărășești a fost survolat apoi de avioane de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Române (F-16, MIG 21 Lancer). Ulterior, președintele Iohannis a oficiat ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale unităților militare. Șeful statului a înmânat decorații și brevete comandanților a nouă unități militare și a asistat la citirea ordinului de avansare a promoției „2017 Mărăști Mărășești Oituz 100”, de către un veteran de război.
„În numele statului român, îmi plec fruntea în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. Nu-i vom uita niciodată! Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Nu putem uita: izbânda de la Mărășești a fost prima bătălie în care Armata Română a fost întărită cu viteazul corp al voluntarilor ardeleni. Este momentul potrivit să evocăm astăzi cu recunoștință sprijinul misiunii militare franceze de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917. Îi onorăm, totodată, pe militarii ruși căzuți în luptă, pe câmpul de bătălie de la Mărășești, alături de ostașii români. La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuți în luptă care se odihnesc în pământul țării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat și de limba în care au jurat credință acestuia. Fie-le țărâna ușoară! Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puțini, aliații se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, pilon de stabilitate și securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României”, a spus Klaus Iohannis.
„Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenței Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, și România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta și păstrarea identităților naționale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică își asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securității, prosperității și solidarității”, a continuat președintele României.
„Vrancea eroică este despre recunoștința noastră față de jertfa lor!”
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că în urmă cu un secol, pe aceste locuri românii mureau apărând pământul strămoșesc. „La Mărășești, la Răcoasa și Doaga, la Răzoare, la Haret, la Fitionești și în multe alte locuri ale Vrancei înaintașii noștri scriau istoria României Mari! Și poate că nu întâmplător, cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial a fost să fie aici, în Vrancea, unde la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române! Primul mare pas ce avea să ducă la Unirea cea Mare a românilor de la 1 Decembrie 1918. Mă uit la cei prezenți astăzi, 6 august 2017, la comemorarea Centenarului Marelui Război și sunt mândru că putem arăta Europei și lumii că știm să fim uniți în astfel de momente. Prezența dumneavoastră, aici, este cel mai bun mesaj pe care îl putem transmite lumii! Centenarul Marelui Război omagiază, la altarele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, amintirea vitejilor ostași români. Ei ne-au lăsat o moștenire de preț: România liberă!”, a precizat Marian Oprișan.
El a arătat că recunoștința nu se cântărește, nu se măsoară și nu se împrumută, ci „este în fiecare dintre noi”. „Recunoștința nu se cântărește, nu se măsoară și nu se împrumută. Recunoștința față de jertfa înaintașilor se sădește și se păstrează în suflet și se manifestă cu emoție și intensitate în astfel de momente. Este prilejul prin care mulțumim milioanelor de români care în aceste zile au arătat că își iubesc neamul la fel de mult ca înaintașii noștri. Vrancea eroică este despre recunoștința noastră față de jertfa lor! Fie că purtau nume – Măriuca Zaharia sau căpitanul Ignat – fie că numele lor rămâne necunoscut, noi ne închinăm în fața eroismului. Aici, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, jertfa poartă numele a 5.000 de soldați, nume scrise cu durere în piatra rece a mormintelor. La fel cum pe Cupola Gloriei, de la etajul superior a monumentului, sunt scrise cu durere patimile detașamentelor care au pierit în urmă cu 100 ani, pentru noi, cei de astăzi!”, a precizat Marian Oprișan.
Șeful administrației județene i-a cerut președintelui României să pună la aceeași „masă” partidele politice din România și pe toți șefii instituțiilor, pentru ca împreună să stabilească o strategie „durabilă pentru următorii 25 de ani și toată lumea să respecte acest lucru, iar la finalul acestei strategii să avem o Românie mare, o Românie mai liberă, o Românie mai democratică, o Românie prosperă pentru cetățenii săi”. „Așa să ne ajute Dumnezeu”, a încheiat Oprișan.
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus: „Aproape pe întreg teritoriul României sunt locuri care ne amintesc de faptele de eroism, de dârzenie, tenacitatea și hotărârea ostașilor noștri care au luptat în Primul Război Mondial, dar dintre toate acestea, Mărășești rămâne veșnic în conștiința națională ca simbol al determinării poporului român și în patrimoniul gloriei noastre militare”.
Emisiune filatelică „Pe aici nu se trece!”
În jurul orei 21.00 a avut loc ceremonia lansării emisiunii filatelice „Pe aici nu se trece!”. Marian Oprișan l-a invitat pe președintele Klaus Iohannis să dezvelească împreună și apoi să semneze panoul emisiunii filatelice. După semnare, Oprișan i-a oferit lui Iohannis o mapă filatelică și un tablou filatelic. Ulterior, cei doi au vizitat Mausoleul Eroilor de la Mărășești, loc în care șeful statului a semnat în Cartea de Onoare.
Manifestările dedicate împlinirii a o sută de ani de la luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Participanții au rămas până la finalul manifestărilor, luând parte inclusiv la spectacolul organizat la Mausoleul Mărășești.
Spectacol extraordinar de evocare istorică
În cadrul spectacolului extraordinar de evocare istorică „Pe aici nu se trece!” au evoluat Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu,Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaș, Daniel Lazăr, Lupii Albi.
Inegalabilul Gheorghe Zamfir, zeul naiului, a interpretat chiar din interiorul mausoleului, de lângă mormântul generalului Grigorescu. Au urmat actorii Vlad Rădescu, Sorin Francu, Mihaela Rădescu, trupa de cascadori și actori „Lupii Albi” și trupa de dans și actorie „The Sky”, care au reeditat momente istorice din cadrul bătăliilor eroice de acum 100 de ani. Spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor.
A fost plantat primul stejar din programul „RoMândria”
De asemenea, tot ieri a avut loc și plantarea primului stejar din cadrul programului „RoMândria – Parc al Memoriei Naționale”, eveniment organizat în parteneriat cu Antena 3 și Fundația „Mereu aproape”. Pe spațiul verde de la intrarea în Mausoleul Eroilor de la Mărășești a fost plantat primul stejar, de către nepoata unui general care a luptat în Primul Război Mondial. La baza stejarului a fost amplasată o plăcuță, pe care este încris numele Ecaterinei Teodoroiu.
„Ne-am făcut doar datoria. Una dintre marile datorii împlinite ale noastre și ale domnului Liviu Nicolae Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale, a fost, indiferent de apartenența politică, aceea de a aloca cele 100 de hectare necesare amenajării Parcului Memoriei Naționale, fapt pentru care țin să mulțumesc tuturor colegilor mei, dar în special Guvernului României și prim-ministrului Mihai Tudose, pentru sumele alocate comemorării Centenarului Primului Război Mondial, în așa fel încât astăzi, aici, în prezența președintelui României, a președinților celor două camere, a prim-ministrului și a celorlalți șefi de instituții, miniștri, senatori, deputați, dar și a tuturor românilor prezenți, vrânceni și din aproape toată țara, să facem ceea ce este necesar și anume să ne aducem aminte cu pioșenie de cei care ne-au lăsat în primul rând o țară liberă. Și spun liberă pentru că ea trebuie să fie liberă de aici și până când veșnicia nu va mai fi, evident, pentru noi, ci pentru generațiile viitoare. Vrem o țară liberă și ei ne-au lăsat o țară liberă, o țară independentă și o țară întreagă”, a spus Oprișan.
„Eroii ne cheamă la Mărășești”
Ministrul Transporturilor, Alexandru Razvan-Cuc a participat, duminică dimineață, la un eveniment organizat în Gara Mărășești, unde a fost sărbătorită împlinirea a 136 de ani de la finalizarea lucrărilor de cale ferată Mărășești – Buzău (prima linie de cale ferată proiectată și construită de ingineri români).
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Turismului prin Centrul Național de Calificare și Instruire feroviară. Cu această ocazie, câte o mapă, o medalie și o plachetă omagiale au fost înmânate oficialilor prezente la eveniment. În cadrul întâlnirii a fost prezentată și o expoziție de fotografie veche.
Crucea Comemorativă de la Cota 100 din Mărășești, sfințită
Tot la Mărășești, dar cu începere de la ora 18.00, a avut loc sfințirea Crucii Comemorative la Cota 100 din Orașul Mărășești. Slujba de sfințire a Crucii Comemorative de la Cota 100, realizate în cinstea căpitanului Grigore Ignat, a fost oficiată de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La eveniment au fost prezenți membri ai Asociației Mărășești, generalul maior Lucian Foca, comandant al Comandamentului Forțelor Reunite, și vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Cristian Dănuț.