Dacă s-a pronunțat o hotărâre de către o instanță de judecată din străinătate, aceasta poate fi recunoscută de plin drept în România în scopul de a împiedica atât judecarea din nou a unui proces având același obiect, aceeași cauză și purtat între aceleași părți, cât și contrazicerile dintre două hotărâri judecătorești, în sensul că drepturile recunoscute printr-o hotărâre definitivă să nu fie contrazise printr-o altă hotărâre ulterioară, dată într-un alt proces.
ããã Continuăm călătoria noastră prin legislație cu recunoașterea hotărârilor străine.
Hotărârile care s-au pronunțat de către instanțe de judecată din alte state pot fi recunoscute în România după o anumită procedură. Aceste hotărâri se pot referi, între altele, la statutul personal al cetățenilor statului unde au fost pronunțate.
Pentru a fi recunoscute în România, hotărârile instanțelor din alt stat trebuie să fie definitive. Instanța de judecată care a pronunțat-o trebuie să fi avut, potrivit legii statului de sediu, competența să judece procesul fără însă a fi întemeiată exclusiv pe prezența pârâtului ori a unor bunuri ale sale fără legătură directă cu litigiul în statul de sediu al respectivei jurisdicții. De asemenea, pentru a fi recunoscută o astfel de hotărâre, trebuie să existe reciprocitate în ceea ce privește efectele hotărârilor străine între România și statul instanței de judecată care a pronunțat hotărârea. În situația în care hotărârea instanței străine a fost pronunțată în lipsa părții care a pierdut procesul, ea trebuie să constate și faptul că acestei părți i-au fost înmânate în timp util atât citația pentru termenul de dezbateri în fond, cât și actul de sesizare a instanței și că i s-a dat posibilitatea de a se apăra și de a exercita calea de atac împotriva hotărârii.
Nu orice cerere de recunoaștere a unei hotărâri străine va fi automat admisă. Aceasta poate fi refuzată dacă, de exemplu, este în mod evident contrară ordinii publice de drept internațional privat român. În situatia în care între aceleași părți se află un proces în curs de judecare în fața instanțelor române la data când s-a sesizat instanța străină, cererea de recunoaștere a hotărârii străine va fi respinsă. De asemenea, dacă s-a încălcat dreptul la apărare al părții adverse în cadrul hotărârii străine, aceasta din urmă nu va putea fi recunoscută de instanțele române. Dacă instanțele române erau singurele care puteau judeca respectiva cauză în care s-a dat hotărârea în alt stat, de asemenea intervine respingerea cererii de recunoaștere a acesteia.
În cadrul acestei proceduri, obligațiile tribunalului sunt de a analiza dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege; intanța de judecată nu examinează în fond hotărârea străină și nici nu o va modifica.
Cei care sunt în posesia unor hotărâri străine și doresc efectuarea procedurii de recunoștere a acestora în România, sunt invitați la cabinet.
Cu privire la situațiile prezentate de cititori, le comunicăm următoarele:
Doamnei Z.P. îi răspundem că în mod normal, cererea de divorț se depune la judecătoria în circumscriptia căreia se află cea din urmă locuință comună, dar cum nici dânsa, nici soțul nu au locuința în țară și nici nu a căzut de acord cu acesta unde se va judeca divorțul, cererea de chemare în judecată se va depune la Judecătoria Sector 5 București.
Domnului O.A. îi comunicăm faptul că în vederea redactării cererii de divorț poate lua legătura cu noi.
Doamnei R.P îi răspundem că poate depune o nouă cerere de chemare în judecată pentru majorarea pensiei de întreținere, dacă fostului soț, obligat la plata lunară a pensiei, i s-a majorat salariul.
Pe cei care au probleme de ordin juridic îi așteptăm la telefon 0723.864.444 sau la adresele de email avocat@monitorulvn.ro sau av.manuela.florea@gmail.com.
Avocat Florea Manuela