Terapia tradițională, mai eficientă decât programele „self help” în tratarea tulburărilor alimentare compulsive (studiu)

1
670


Terapia comportamentală cognitivă tradițională este o metodă mai eficientă în tratarea tulburărilor alimentare compulsive, cunoscute și sub denumirea de „binge eating”, comparativ cu programele online de tipul „self help”, sugerează un nou studiu publicat în revista medicală JAMA Psychiatry și preluat joi de Reuters. „Deși tratamentele de tipul self help bazate pe metoda terapiei comportamentale cognitive și-au dovedit eficacitatea, nu este încă foarte clar care sunt diferențele din punctul de vedere al rezultatelor între cele două terapii”, a declarat Anja Hilbert, una dintre autoarele studiului, cercetător la University of Leipzig Medical Center.
Persoanele care suferă de tulburare alimentară compulsivă sau „binge eating” ingerează cantități mari de alimente în mod repetat, într-un interval scurt de timp, precizează Hilbert și colegii săi în revista medicală JAMA Psychiatry. Estimările spun că un procent de 1,9 din populația lumii ar putea suferi de această tulburare în timpul vieții, adaugă cercetătorii. În cadrul studiului desfășurat timp de patru luni, au participat 178 de persoane supraponderale sau obeze care manifestă tulburări de tipul „binge eating”. O parte dintre acestea au participat la 20 de ședințe față în față de terapie comportamentală cognitivă, iar cealaltă parte, la 11 sesiuni online. Ședințele față în față au fost individuale și s-au concentrat pe probleme de nutriție, imagine corporală și stres. Cele online au avut aceeași tematică, doar că participanții au putut parcurge ședințele în ritmul propriu.
La debutul studiului, participanții au declarat că au trecut, în medie, prin 14 episoade de „binge eating” în ultimele 28 de zile. Până la încheierea studiului, numărul episoadelor a scăzut la patru în grupul celor care au urmat terapia online și la două pentru cei care au urmat terapia față în față. Hilbert spune că rezultatele mai bune înregistrate de grupul care a urmat terapia tradițională se datorează, cel mai probabil, intensității mai mari a programului comparativ cu cel „self help” și prezenței terapeutului. Aceste rezultate ar trebui luate în considerare atunci când se stabilește o terapie având în vedere că problemele pacientului necesită cea mai rapidă rezolvare, a adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here