ENET vrea să îi dea în judecată pe focșănenii care se debranșează de la rețeaua de termoficare fără avizul societății. Conducerea producătorului de energie termică din municipiu arată că debranșarea fără aviz, fără respectarea prevederilor legale, înseamnă practic modificarea rețelelor ENET și nerespectarea legislației referitoare la debranșarea și deconectarea de la serviciul de alimentare cu energie termică. Ori, în acest caz, sunt sancțiuni prevăzute atât de legislația serviciului public de alimentare cu energie termică dar și de cea referitoare la autorizarea lucrărilor de construcții. Precizările vin după ce mai mulți focșăneni au anunțat că se debranșează fără să aibă avizul ENET deoarece locuiesc în zonele unitare de căldură. Unii dintre focșăneni au preferat varianta rapidă și nu au mai așteptat să acționeze în instanță ENET-ul pentru obținerea avizului la debranșare.
Directorul ENET, Manole Merchea (FOTO), ne-a spus că deocamdată juriștii societății pregătesc dosarele pentru demararea acțiunilor în instanță. Directorul vrea ca în urma proceselor să fie obținute soluții prin care proprietarii apartamentelor să fie obligați la rebranșare, așa cum s-ar fi întâmplat în alte localități din țară. „Pregătim dosare pentru cei care s-au debranșat abuziv. Este o lege care trebuie respectată, bună sau rea”, a spus directorul ENET, Manole Merchea, care a precizat că i-a informat pe cei care sunt în această situație despre sancțiunile legale.
Legea serviciului public de alimentare cu energie termică prevede situațiile clare în care se poate face debranșarea de la acest sistem. Conform legii menționate, debranșările sau deconectările se „efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative impuse”. Aceeași lege prevede și sancțiuni pentru cei care se debranșează fără avizul producătorului de energie termică. Sunt considerate contravenții, cu sancțiuni de până la o mie de lei, „debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor prezentei legi; c) golirea instalațiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparații fără acordul scris al operatorului serviciului și al asociației de proprietari, cu excepția cazurilor de avarii sau de forță major”.
ENET nu aprobă debranșările
Noile reguli pentru debranșările de la ENET, respectiv interdicția pentru cei care locuiesc în zonele unitare de căldură, care au fost introduse din acest an, au stârnit nemulțumirea administratorilor de asociații dar și a cetățenilor care doreau să își monteze centrale de apartament. Nu în ultimul rând, nemulțumiți sunt și proprietarii firmelor care se ocupă de proiectarea și execuția lucrărilor de montare a acestor centrale, care au văzut cum li se reduce cifra de afaceri. O tentativă pentru abrogarea Hotărârii de consiliu local privind zonele unitare a avut loc la ultima ședință a Consiliului Local Focșani. Proiectul a fost inițiat de consilierul local Costel Bîrsan, acționar la două societăți, Topgaz și Andromeda. Prima dintre acestea se ocupă, așa cum se prezintă pe pagina de internet, cu „Proiect și execuție instalații termice, instalații de încălzire, montaj și service centrale termice” iar a doua, conform codului CAEN, se ocupă cu realizarea de lucrări de instalații sanitare de încălzire și de aer condiționat. Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali. Dacă votul ar fi fost favorabil, municipalitatea s-ar fi aflat în situația de a returna banii europeni primiți pentru construcția noii centrale termice a municipiului și modernizarea rețelelor termice de distribuție și transport.
Directorul ENET, Manole Merchea, a arătat că modul in care se face debranșarea este prevăzut în legislație. „Debranșare se face în temeiul unor prevederi legale, nu în temeiul unor prevederi ale ENET-ului. Eu nu voi da semnătura atâta vreme cât legea îmi interzice”, a spus directorul Merchea.
Zonele unitare de încălzire sunt prevăzute prin legea 325 din 2006, Legea serviciului public de alimentare cu energie termică. La nivel național, statul român a stabilit că daca vor fi investiți bani în reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, ar trebui să fie menținuți consumatorii racordați pentru ca investițiile să fie eficiente. Din acest motiv, prin ordinul 91 din 2007 al ANRSC, s-a impus interdicția debranșării pentru locuitorii imobilelor din zonele unitare de încălzire. ANRSC, așa cum prevede legea 325 din 2006, este autoritatea de reglementare în domeniul acestui serviciu care „elaborează, stabilește și urmărește aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național, necesar funcționării pieței de energie termică, în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor”.