COMUNICAT DE PRESĂ! Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

0
586


COMUNICAT DE PRESÄ‚
București, 27 iulie 2017 – Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut și a aprobat, în ședința din data de 26 iulie 2017, Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Consiliul ASF a adoptat norma în forma rezultată din consultările avute cu principalii participanți la piața asigurărilor auto obligatorii (asociații de protecția consumatorilor, societăți de asigurare, transportatori, brokeri și service-uri auto, precum și alte asociații), considerând că amendamentele aduse proiectului inițial au conturat un cadru coerent și echilibrat în sprijinul aplicării legii, care a întrunit totodată și un consens larg pe parcursul celor două dezbateri publice pe această temă. 
Noul cadru legal care reglementează piața RCA presupune o strânsă colaborare între mai multe instituții ale statului. În acest sens, ASF a inițiat și a dezvoltat deja parteneriate instituționale cu Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății și cu Registrul Auto Român, al căror rol este determinant în aplicarea Legii nr. 132/2017.
„Adoptarea normei RCA creează premisele stabilizării și normalizării pieței asigurărilor auto obligatorii. ASF va urmări cu foarte mare atenție modul în care sunt respectate noile prevederi. Vom sancționa ferm orice abatere care ar putea afecta drepturile și interesele consumatorilor”, a declarat Vicepreședintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.
Norma detaliază mecanismele de implementare a noii legi RCA și aduce clarificări în ceea ce privește o serie de prevederi, printre care se numără: 
reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor;
modalitatea de decontare directă;
asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat;
reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus. 
Norma de aplicare a Legii RCA va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României.
*********
Despre ASF
ASF este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți. Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here