Profesorii care au obținut minim nota șapte la examenul național de titularizare sunt așteptați, astăzi, să fie repartizați pe posturile scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Vrancea (IȘJ). Repartizarea posturilor se face în ședință publică, iar profesorii vor alege în funcție de media pe care o au.
De altfel, ieri au fost afișate rezultatele finale în urma contestațiilor la examenul de Titularizare. Astfel, din cele 62 de contestații înregistrate, cinci profesori au reușit să obțină peste media 7, ceea ce înseamnă că se pot titulariza, iar alți 8 dascăli au obținut note de promovare a examenului, adică peste cinci. De remarcat, că în urma contestațiilor, o candidată a reușit să obțină 2 puncte în plus, dar nu suficiente pentru a se putea titulariza. Este cazul profesoarei Monica Prisecaru, care a susținut examen la disciplina arte vizuale și care de la 4,85, cât obținuse inițial, în urma contestației a obținut 6,90.
Ședința publică pentru repartizarea pe perioadă nedeterminată a candidaților care au susținut concursul național de ocupare a posturilor/ catedrelor vacante/ rezervate sesiunea iulie 2017 începe la ora 9:00 cu repartizarea educatorilor. Lor le urmează învățătorii, consilierii psihopedagogici, terapia educațională complexă și integrată, limba franceză, limba engleză, educație fizică și sport, matematica și religia. Doar pentru aceste materii sunt posturi titularizabile.
Reamintim că Inspectoratul Școlar a scos la concurs doar 86 de posturi titularizabile, mult prea puține pentru a satisface nevoile celor câteva sute de dornici de a preda în învățământ. Menționăm faptul că foarte mulți dascăli au susținut examenul național de titularizare fără să fie vreun post disponibil. Aceștia vor trebui să se mulțumească și cu posturi de suplinitori.
La examenul național de titularizare din 12 iulie s-au înscris inițial 455 de candidați, dar note au primit doar 311, deoarece unii s-au retras după evaluarea de la clasă, alți 66 s-au retras din examen, un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, iar altuia i s-a anulat teza în centrul de corectură. Dintre aceștia, doar un profesor a obținut nota zece, iar alți 146 au medii mai mari sau cel puțin egale cu nota șapte, adică 47,1%. 99 de profesori au note între 5.00 și 6,99, iar note între 1,01 și 4,99 au 64 dascăli.
Suplinitori cu note mari
Profesorii care au obținut note peste 7 la examen, dar care nu au un post pe care să se titularizeze se mulțumesc să fie suplinitori calificați pe posturi disponibile pe o anumită perioadă de timp. Nota obținută este valabilă doar trei ani, dar pentru posturile scoase la concurs într-un anumit an, prioritate au cei care dau examenul în anul respectiv. Ceea ce înseamnă că sunt cadre didactice care susțin această evaluare în fiecare an. Profesorii care au promovat examenul de titularizare, având medii peste nota cinci, dar mai mici de 7, pot solicita un post de suplinitor la ședințele care vor avea loc pentru ocuparea posturilor pe perioadă determinată.
Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul Mihail Fâsan, dascălii care nu au promovat examenul de titularizare și au obținut sub cinci, trebuie să susțină un examen în septembrie, dacă vor să predea în anul școlar 2017-2018. Acest examen, pentru suplinire, va avea loc pe 6 septembrie, iar dosarele se depun între 1 și 4 septembrie. Trebuie spus faptul că nota obținută la inspecția de la clasă se păstrează și pentru examenul din septembrie. Nota obținută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.