Substanța primului episod din istoria de 45 de ani a Clubului Sportiv Unirea Focșani a constituit-o fotbalul, pentru că a fost structura cea mai bine organizată – și cu cea mai mare priză la public, intrată în componența clubului – în acea vreme – al municipiului.
Astăzi, voi face o trecere în revistă a începuturilor celorlalte secții ale clubului, așa cum le-a însemnat profesorul Ovidiu Gavrilă, „primul secretar și președinte al CS Unirea Focșani”! Istoria începuturilor secțiilor o voi opri acolo unde a oprit-o chiar autorul însemnărilor, legendarul om de sport al Focșaniului, consemnată de el însuși: „la data de 15 XII 1974 – președintele Clubului Unirea Focșani nu mai este în muncă – transferat la Clubul Sportiv Școlar Focșani, la secția Atletism. Urez Clubului Unirea Focșani, pentru care am depus toată priceperea și puterea mea de muncă numai succese pentru viitor. Președintele Clubului Sportiv Unirea Focșani, prof. Ovidiu Gavrilă, Focșani, 15 decembrie 1974”.
Este o memorabilă încheiere de ciclu de viață, care îl onorează întru totul pe omul care a pus în operă hotărârea de înființare a CS Unirea, la 31 iulie 2017. Pe omul intrat în foclorul cunoscătorilor fenomenului sportiv focșănean ca Nea Bidu!
Atletismul, secția lui Costel Popovici!
Secția de atletism a fost construită pe un teren neînceput! Antrenorul Costel Popovici, „prospăt absolvent al Școlii de antrenori București a început cu alcătuirea grupelor de copii și juniori și a unei grupe de seniori prin cooptarea de atleți localnici: elevi, absovenți de liceu, muncitori”. Baza materială o constituia pista cu zgură de la Stadionul 23 August și Sala de Atletism de pe strada Ana Ipătescu. În curs de amenajare se afla pista de atletism cu 8 culoare, cu zgură, de la Stadionul Milcovul și sala de atletism cu coritan de la Sud.
În 1973 a fost prima ediție a Cupei Unirea, cu participare interjudețeană, în care s-au remarcat prin rezultate Vasile Cristian, cu record republican la 3000 metri, juniori II, Mihu Pomană, Nicu Zăncescu. În divesre concursuri naționale și internaționale s-au ilustrat atleți precum Vasiel Cristian, Mihai Pînzaru, Fănel Iliescu, Emilia Odobeșteanu, Ion Ghindă, Florin Lepădatu.
În 1974, echipa CS Unirea Focșani, cu trei juniori în componență, s-a clasat a patra în Campionatul Național de maraton!
Vremuri frumoase pentru atletismul focșănean, suport peste timp pentru viitoarele rezultate excepționale ale juniorilor deveniți campioni naționali, balcanici, cu rezultate impresionante inclusiv la Campionatul European, cum este cel recent al Claudiei Prisecaru.
Nume de referință în tirul românesc!
Secția de tir a venit la CS Unirea de la AS Constructorul cu „un lot valoros, mai ales fete!” Au venit, ca antrenor, profesorul Ioan Oprișan, cu sportivele Vasilica Manea, Georgiana Oprișan, Aura Podaru. Din lot mai fîceau parte Adrian Alaci, Cornel Chiriac, Dan Popa, Mariana Nistor. Era folosit „încă, poligonul AS Constructorul, fostul Penitenciar, pentru antrenamente” iar secția a fost dotată cu arme de concurs Anschutz și Walther noi. Sportivii CS Unirea au obținut de la începuturile clubului, rezultate cu care au câștigat titluri de campioni sau vicecampioni ai României, ori competiții internaționale și au bătut recorduri naționale. În 1974, Georgiana Oprișan a egalat recordul mondial de senioare , cu 597 puncte din 6000 posibile, la Cupa Brașovului. Dintr-o asemenea substanță cu crescut performanțele ulterioare ale unor sportivi ai CS Unirea, pregătiți de cel ce avea să treacă de la statutul de sportiv, la cel de antrenor emerit, Adrian Alaci, culminând cu titlul de campion olimpic al lui Alin Moldoveanu.
Boxul, cu meci pe echipe în aer liber, în Grădina Publică și campion național!
Boxul este a patra secție, în ordine, în însemnările lui Nea Bidu. Secția având ca antrenor pe profesorul Costache Hogaș, ajutat de instructorul Mircea Dumitru – nea Mircea, tipograful, și președinte Valeriu Lefticaru, a fost clădită „pe osatura fostului Centru de Antrenament Viitorul Focșani (de pe lângă CJEFS Vrancea)”. Antrenamentele erau făcute în „sala de box de pe strada Mare, vis-a-vis de CEC”, ulterior demolată. Lotul secției: Gheorghe Cîlțea, campion național la juniori mici în 1971, Ionel Gîrleanu, medaliat cu bronz la naționale juniori mici, Constantin Gîrleanu, Petre Gurițov, Constantin Nica, Gheorghe Sandu, Viorel Sandu, Constantin Argint, Ilie Stan, Hurmuz, Vasile Lepădatu, Mihai Ichim, Filote Coman, Lucian Berescu. În 1973, antrenamentele au început să fie făcute în condiții improprii în Sala Liceului Agricol, dar sportivii focșăneni reușeau rezultate foarte bune în competițiile naționale! La 1 mai 1973, CS Unirea Focșani s-a clasat pe locul al doilea la Cupa Ceahlăul Piatra Neamț! Au boxat pentru Focșani „Lucian Berescu, Vasile Lăcătuș, Constantin Gîrleanu, Ionel Gîrleanu, Gheorghe Cîlțea, Alexandru Ceocea, Ion Vîrlan, Ion Rusu, Munteanu, Argir, Ichim, Ion Airinei, Ion Coman, Ion Groza, Ștefan Lăut”.
Tot în 1973, într-un meci disputat în Grădina Publică, în aer liber, CS Unirea Focșani – Grivița Roșie București 12-16.
În 1974, cocoșul Ionel Gîrleanu a devenit campion al României iar Constantin Argint a câștigat medalia de bronz la categoria mijlocie-mică.
Luptele au dat prima echipă focșăneană de Divizia A!
A cincea secție cu care a pornit la drum CS Unirea a fost cea de lupte greco-romane, între timp desființată. Venea tot de la Viitorul Focșani, cu antrenorul Victor Popescu, trimis la Focșani de FR Lupte. Lucra tot în sala Liceului Agricol ca și boxul, și avea ca obiectiv promovarea în Divizia A!
În 1973 în lotul de lupte greco romane erau „Ion Burlacu, Nicolae Bătrânu, Alexandru Smărăndoiu, Constantin Ichim, Găitănaru, Albert Ghiță, Costică Dima”. Promovarea în Divizia A a fost ratată în 1973, dar reușită în 1974 de echipa alcătuită din Lică Grigoraș, Ionel Bulgaru, Nicolae Bătrânu, Alexandru Smărăndoiu, Nelu Marinescu, Gheorghe Radu, Ilie Tistulescu, Costică Matei, Costică Dima, Nicolae Toma.
Costică Dima, bilieșteanul campion de lupte greco-romane pe când era junior la Galați, și-a dat toții fiii rugbiului românesc. Toți au fost internaționali, care au jucat ani buni și în străinătate!