EXCLUSIV! De vorbă cu comisarul șef Bogdan Enescu despre CRIMELE de pe strada Ghe. Doja, uciderea preotului Marin și alte „Investigații Criminale“

8
10390


Locul unde a avut loc o crimă, un viol, un jaf armat ori alte infracțiuni grave, este încărcat de informații, care trebuie culese cu mare atenție, sortate și puse cap la cap, pentru prinderea făptașilor. Cu asta se ocupă, printre multe altele,  polițiștii Serviciului de Investigații Criminale  (SIC), din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. Despre munca de judiciarist am vorbit cu comisarul șef Bogdan Enescu, care de ceva timp conduce Serviciul de Investigații Criminale din IPJ Vrancea. Polițist de 20 de ani, comisarul șef Bogdan Enescu și-a desfășurat activitatea aproape numai în această structură. Și-a început cariera la București, a continuat-o apoi la Biroul de Investigații Criminale unde spune că a învățat cu adevărat meserie, și apoi a ajuns la Serviciul de Investigații Criminale. Deși munca de judiciarist este una extrem de grea, comisarul șef Enescu spune că nu s-a gândit niciodată să plece din această structură. Și-a spus uneori, în gând, că a obosit, dar de fiecare dată a luat-o de la capăt pentru că își iubește meseria și semenii în slujba cărora se află.

    Polițist de 20 de ani, comisarul șef Bogdan Enescu conduce de un an Serviciul de Investigații Criminale (SIC) din IPJ Vrancea. Inițial a ocupat funcția cu împuternicire, iar din martie a.c., a devenit șef cu acte în regulă după ce a câștigat concursul.
    Și-a început cariera în poliție în anul 1997, după ce a terminat cursurile Academiei de Poliție „Alexandru I. Cuza” din București. A lucrat inițial la Secția 2 de Poliție din București, după care a venit la IPJ Vrancea. Aici și-a desfășurat activitatea la SIC și apoi la Biroul de Investigații Criminale, structură în care spune că s-a format ca polițist. „Formarea mea pe linie de poliție judiciară a fost la Biroul de Investigații Criminale de la Poliția Focșani în perioada în care acesta era condus de domnul comisar șef Vasile Găină. Aici și sub comanda dumnealui am învățat cu adevărat ce înseamnă munca de poliție judiciară”, ne-a precizat comisarul șef Enescu.
    Din anul 2009 el s-a mutat la SIC unde se află și astăzi. Până în anul 2016 și-a desfășurat activitatea ca ofițer specialist la Compartimentul „Omoruri”, apoi, până să fie împuternicit șef, a fost șeful Biroului Patrimoniu. Despre omoruri a aflat multe de la fostul șef al serviciului, comisarul șef Marian Cîrjică. „Pe linie de omoruri, meseria am furat-o, dacă pot spune așa, de la domnul comisar șef Marian Cîrjică. Munca la judiciar este o muncă grea, dar nu m-am gândit niciodată să renunț. Poate mi-am spus în gând că am obosit, dar de fiecare dată am luat-o de la capăt. Acum nici nu se mai pune problema să plec din cadrul Serviciului”, a adăugat șeful SIC.
    În vara anului trecut, comisarul șef Enescu a fost împuternicit șef la Serviciul de Investigații Criminale. Experiența acumulată în cele câteva luni l-a ajutat la concursul care a avut loc în martie a.c., concurs care nu a fost deloc ușor. „Concursul a fost destul de greu și am avut și doi contracandidați. M-a ajutat experiența dobândită în cei 19 ani de poliție judiciară, dar și experiența acumulată în perioada în care am fost împuternicit șef”, ne-a precizat comisarul șef Enescu. Pe lângă meseria „furată” de la colegii mai experimentați, comisarul șef Enescu a participat de-a lungul timpului la mai multe cursuri și seminarii pe linie de omoruri, tocmai pentru a ști să-și facă din ce în ce mai bine treaba.
    Eforturile i-au fost uneori și răsplătite, fiind avansat la excepțional și primind chiar și premii în bani.

Munca de judiciarist, extrem de grea și interesantă

    De-a lungul timpului, comisarul șef Enescu a văzut multe, crime, violuri, jafuri, și alte infracțiuni grave, atât de multe încât nu le mai știe pe toate. Nu le poate uita însă, pe cele care într-o oarecare măsură l-au marcat. Oricât ai fi de puternic, sunt  momente în care sensibilitatea pe care o avem fiecare dintre noi își face simțită prezența. Deși nu arată, comisarul șef Enescu spune că este un om sensibil și că fiecare caz îl impresionează. „Sunt un om sensibil chiar dacă de cele mai multe ori nu las să se vadă acest lucru. Evident că fiecare caz mă impresionează într-o oarecare măsură. Uneori mai mult, alteori mai puțin. Au fost și cazuri care m-au marcat și pe care nu le voi uita. Unul dintre ele este cel al unui copil de 5 ani violat de un tânăr. Am fost afectat la momentul respectiv de cele întâmplate și impresionat de răspunsul autorului, care mi-a spus că a făcut ceea ce i s-a întâmplat și lui atunci când era mic. Un alt caz extrem de greu a fost cel din 2012, atunci când a fost omorât preotul Tudor Marin. Un caz care a presupus eforturi fantastice. Atunci când avem astfel de cazuri primim ajutor din partea tuturor formațiunilor, ceea ce este extrem de important. Niciodată nu putem lucra singuri, mai ales în cazurile infracțiunilor grave care sunt cu autor necunoscut. În aceste situații cercetarea la fața locului este extrem de importantă. Pe lângă cercetarea la fața locului, care este activitatea cea mai importantă, urmează alte activități specifice pentru a se găsi un fir pe care să poți merge și să ajungi la capătul lui.  Practic de aici pleacă tot și apoi se continuă activitățile. Îmbucurător este faptul că la acest moment în evidențele IPJ Vrancea nu există niciun dosar privind infracțiuni de omor care să fi rămas cu autor necunoscut”, ne-a povestit comisarul șef Enescu.
    Șeful judiciariștilor din IPJ Vrancea spune că oamenii din această structură trebuie să sibă în permanență disponibilitate. Fără disponibilitate nu se poate face nimic. „Oamenii de la judiciar trebuie să aibă în permanență disponibilitate pentru că astfel de fapte nu se comit în intervalul orar 8.00-16.00, ci mai ales noaptea și în zile de sărbătoare. Ca să fii un bun judiciarist trebuie să ai, pe lângă profesionalism, și disponibilitate, astfel încât să te poți rupe de familie în momente speciale și să pleci acolo unde oamenii au nevoie de tine”, a adăugat șeful SIC.

Eforturi supraomenești pentru crimele din Bahne

    Ultima perioadă a fost extrem de solicitantă pentru polițiștii de la SIC și pentru cei din alte structuri, inclusiv de la Poliția Focșani. Un eveniment recent și extrem de grav care a însemnat o muncă enormă și multe nopți nedormite a fost cel al crimelor de pe strada Gheorghe Doja, din Focșani.  Aici, patru oameni au fost uciși după o încăierare între membrii a două familii. Zile și nopți la rând, polițiști din mai multe structuri, procurori și jandarmi, au muncit pe brânci pentru a-i prinde pe principalii suspecți, 8 la număr. „Ultima perioadă a fost cea mai solicitantă de un an de când conduc serviciul. Atunci când au fost comise crimele din Bahne a fost o presiune fantastică pe noi pentru că, atunci când oamenii au sentimentul că nu mai sunt în siguranță, noi trebuie să luăm toate măsurile pentru ca lucrurile să nu degenereze. Au fost două săptămâni de foc pentru că după evenimentul de la Focșani a urmat tentativa de omor de la Tâmboiești și apoi încăierarea de la Texas. În acest caz le-am acordat sprijin colegilor de la municipiu. Pentru a ne îndeplini misiunile cu succes trebuie să existe o bună colaborare între structuri, dar și cu unitatea de parchet, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, mai ales în cazul infracțiunilor comise cu violență și în special cele de mare violență. În astfel de situații procurorul este șeful echipei de cercetare. Și colaborarea cu Serviciul de Medicină Legală este foarte importantă și pot spune că aceasta este foarte bună”, a mai povestit comisarul șef Enescu.

Polițiștii de la SIC au foarte multe atribuții

    Polițiștii de la SIC nu investighează doar crime. Serviciul are în structură două Birouri și două Compartimente. Astfel, este vorba despre Biroul „Combaterea Infracțiunilor contra Patrimoniului”, în cadrul căruia este o linie de muncă ce vizează Protejarea Patrimoniului Cultural Național. De asemenea, polițiștii de la SIC au atribuții și pe linie de combatere a criminalității Transfrontaliere, furturi de auto, infracțiuni grave contra patrimoniului cum ar fi tâlhăriile cu moduri de operare deosebite, precum și furturile cu moduri de operare deosebite și înșelăciunile. La acest ultim capitol, metoda „Accidentul” le-a dat mari bătăi de cap polițiștilor și, din păcate, acest lucru se întâmplă și acum. Astfel, comisarul șef Enescu le reamintește cetățenilor despre acest mod de operare și îi sfătuiește să fie foarte atenți atunci când primesc telefoane de la necunoscuți care îi anunță că un apropiat al lor a pățit ceva și are nevoie de bani. Șeful SIC îi sfătuiește pe cetățeni să verifice direct la sursă informațiile primite prin telefon și, să nu uite, că în cazul unui accident, nimeni nu sună pentru a cere bani. În cadrul aceluiași serviciu se află și Biroul „Supravegheri Judiciare” , lucrătorii de aici ocupându-se de supravegherea inculpaților față de care a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.
    În cadrul aceleiași structuri se află și Compartimentul „Omoruri” sau „Infracțiuni contra persoanei”, dar și Compartimentul „Urmăriri” cu două linii de muncă, respectiv Dispariții, care implică persoanele dispărute și cadavrele cu identitate necunoscută și o altă linie de muncă cu privire la punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă, a celor de executare a pedepsei cu închisoarea, a mandatelor europene de arestare și a sentințelor penale de internare în centre de detenție sau centre educative. Deși numărul lucrătorilor nu este mare, polițiștii de aici  își îndeplinesc atribuțiile de serviciu. „La nivelul județului, la structura de Investigații Criminale este o lipsă de personal, dar cu toate acestea reușim să facem față tuturor provocărilor”, a mai spus comisarul șef Enescu.

„Atmosfera de lucru contează foarte mult”

    Deși nu conduce structura de foarte mult timp, comisarul șef Enescu spune că oamenii din subordine, pe care el nu-i consideră subalterni, ci colegi, sunt profesioniști. „Consider că atmosfera de lucru trebuie să fie una plăcută și este important, ca șef, să creezi coeziune între colegi. Așa am încercat eu să îmbunătățesc activitatea serviciului. Nici eu nu am o foarte mare experiență ca șef, dar colegii mei sunt profesioniști și știu foarte bine ce au de făcut. Dacă și atmosfera în care lucrează este una plăcută atunci consider că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca activitatea să meargă bine și să avem rezultate bune”, mărturisește comisarul șef Enescu.
    Despre munca polițiștilor de la SIC se pot spune multe, la fel ca și despre șeful acestui serviciu, care este un om modest și căruia nu-i place să iasă în evidență. Îi place să-și facă treaba ca un profesionist și să fie mai întâi el mulțumit de ceea ce a făcut și apoi ceilalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here