GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Desfacerea căsătoriei

0
2061


Când relațiile familiale dintre soți, altă dată armonioase, se deteriorează și casa se transformă într-un adevărat câmp de luptă din care nimeni nu are nimic de câștigat, se ajunge inevitabil la separarea celor doi.
    Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu desfacerea căsătoriei.
    Căsătoria se poate desface pe mai multe căi: pe cale judiciară, pe cale administrativă sau prin procedura notarială. De asemenea, căsătoria se poate desface prin acordul soților când aceștia nu se mai înțeleg și hotărăsc să pună capăt căsătoriei în mod cât mai discret apelând la ofițerul de stare civilă ori la notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune. Ei se pot hotărî în această direcție chiar și în fața instanței de judecată, caz în care nu se mai administrează probe cu privire la motivele divorțului.
    Dacă soții nu găsesc cale de comunicare cu privire la un divorț prin acord, atunci singura cale rămasă este judecata. Iată ce se poate cere în cadrul unei astfel de acțiuni: admiterea cererii de divorț din culpa exclusivă a părții adverse, să se dispună în privința exercitării autorității părintești exclusiv de către reclamant(ă) în privința minorului/lor (dacă există copii minori), revenirea la numele de dinaintea căsătoriei, stabilirea locuinței copilului(lor) minor(i) la domiciliul reclamantului(ei), stabilirea locuinței familiei, stabilirea contribuției pârâtului(ei) la cheltuielile de creștere, educare, învățătură ale minorului(ei), cheltuieli de judecată.
    Cererea de divorț se va judeca de către judecătoria în circumscripția căreia se află ultima locuință comună a soților. Există situații în care soții nu au avut locuință comună sau niciunul dintre cei doi nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află ultima locuință comună. Într-o atare situație, divorțul se va judeca de către judecătoria în circumscripția căreia își are locuința pârâtul. Dacă pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, atunci este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
    Dacă nici unul dintre soți nu au locuința în țară, ei pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. Dacă nu există un astfel de acord, cererea de divorț se va judeca de către Judecătoria Sectorului 5 al municipiului București.
    Spre deosebire de alte dosare cu obiect diferit, în dosarele având ca obiect divorțul, este obligatoriu ca părțile să se înfățișeze în persoană în fața instanțelor de fond. Ele se vor putea înfățișa prin avocat, mandatar, tutore sau curator doar dacă soțul respectiv execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal. Dacă reclamantul lipsește nejustificat la termenul de judecată, în primă instanță și se înfățișează numai pârâtul, cererea lui va fi respinsă ca nesusținută. Subiectul fiind extrem de amplu și delicat, mai multe informații vom publica într-un  articol viitor.

    Cu privire la întrebarea adresată de domnul C.T. îi răspundem că în ipoteza conducerii unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, dacă s-au prelevat  mostre biologice în două rânduri, rezultatul alcoolemiei cu relevanță penală este cel dat de prima prelevare, existând in acest sens o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
    Domnului A.P. îi răspundem că recoltarea mostrelor biologice de la persoana implicată în evenimentul rutier în vederea determinării alcoolemiei se face neapșrat în prezența polițistului rutier.
    Doamnei I.O. îi răspundem că în litigiul pe care dumneaei îl are cu banca, chiar dacă aceasta din urmă a invocat excepția prescripției extinctive, instanța urmează să o respingă, acțiunea pe care a promovat-o dânsa fiind imprescriptibilă, obiectul ei fiind între altele constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale și nulitatea absolută a acestora.

    Relații în legătură cu subiectele dezbătute se pot da la telefon 0723 864444 sau la adresele de email avocat@monitorulvn.ro sau av.manuela.florea@gmail.com.

 ã€€ã€€ã€€ã€€                                        Avocat Manuela Florea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here