Obștile vrâncene de pe Valea Putnei și alți proprietari de pădure cu restricții la exploatări forestiere vor primi compensații financiare pentru suprafețele de pădure situate în zonele protejate unde nu au voie să exploateze lemn. Decizia a fost luată în ședința de Guvern în cadrul căreia a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare și control al compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă. Comunicatul Guvernului menționează că valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 a fost estimată la 285 milioane lei iar pentru anul 2017, valoarea totală maximă este de 19 milioane lei. „Schema prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privați, persoane fizice și juridice, precum și asociaților acestora care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere. Suprafața aproximativă pentru care se vor acorda compensații este de 216.000 ha, din care: 31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha; 85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha”, se arată în informarea Guvernului.
Decizia guvernamentală se bazează pe prevederile Codului Silvic conform căruia statul este obligat să aloce anual de la buget, prin bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, sume reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice. Aceste restricții sunt de două tipuri funcționale, T1 (protecție integrală – în care sunt interzise tăierile) și T2 (păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare), sunt stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice și de protecție conform Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor.
Solicitările pentru fonduri, cu toată documentația aferentă, se depun la sediul Gărzii Forestiere, în fiecare an, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitările trebuie depuse în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Cea mai cunoscută situație este la nivelul celor 8 obști vrâncene, membre ale Asociației Obștilor Văii Putnei unde sunt înregistrate 3.200 hectare de protecție din cele circa 17 mii hectare administrate de Ocolul Silvic Tulnici. Practic, obștile nu pot exploata 20% din suprafața de pădure pe care o dețin. Asta înseamnă 3200 de hectare de pe care nu ar trebui să fie tăiat niciun copac însă pentru care trebuie asigurate servicii de administrare care se ridică la 50 lei anual pentru fiecare hectar. Asta înseamnă 160 mii lei.
Pentru a recupera banii, din 2012 au fost demarate acțiuni în instanță de către obștile vrâncene pentru a primi aceste compensați. Obștile au cerut milioane de lei pentru anii în care nu au putut realiza exploatarea pădurii din cauza restricțiilor de mediu. La acest moment sunt mai multe procese pe rolul instanțelor de judecată prin care obștile cer instituțiilor statului să respecte Codul Silvic. Legea 46 din 2008, Codul Silvic, prevede „acordarea unor compensații reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă”. După 2010, statul român a refuzat plata compensațiilor motivând că acestea sunt considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană. În schimb, statul prin instituțiile de control îi obligă pe proprietarii de pădure să nu taie niciun lemn în suprafețele considerate de protecție.