Liberalii trimit municipiul în beznă și se opun oricăror inițiative ale Primăriei referitoare la curățenia străzilor din Focșani. Ieri, la ședința ordinară a Consiliului Local, consilierii locali liberali s-au abținut la vot, iar mai multe proiecte referitoare la salubrizarea din Focșani și la iluminatul public nu au fost aprobate. La aceste proiecte era nevoie de două treimi din voturi iar consilierii liberali nu au fost de acord cu ele. Gestul lor a fost pur politic și arată, încă o dată, că nu îi interesează dorințele focșănenilor. Acest lucru s-a văzut când liberalii nu au știut să răspundă la întrebarea simplă pusă de primarul Cristi Misăilă : Ce soluții aveți pentru iluminatul public? Singurul răspuns primit din partea grupului liberal a fost că este nevoie de dialog. De parcă ieri erau la o piesă de teatru, nu la ședința Consiliului Local.
Primarul Cristi Misăilă a încercat să le explice liberalilor că nici dacă ar încerca să invoce costuri mai mari prin delegarea gestiunii, nu ar avea dreptate. De exemplu, în cazul mentenanței iluminatului stradal, costurile au fost estimate prin studiul de oportunitate la 1 milion lei pentru doi ani, adică cinci sute mii lei anual. Aceasta în condițiile în care Direcția de Dezvoltare a cheltuit 466 mii lei în anul în care a avut un contract pentru realizarea acestor lucrări. Iar aici nu au fost incluse cheltuielile cu salariile, consumurile de carburant. În ceea ce privește iluminatul festiv, suma propusă prin același studiu este de 1,2 milioane lei, în condițiile în care se dorește achiziționarea de echipamente care să aibă o garanție și să poată fi utilizate timp de cinci ani. În această sumă sunt incluse costurile cu montarea, demontarea și depozitarea luminițelor. Mai mult, se propune extinderea iluminatului public festiv din perioada Sărbătorilor pe mai multe străzi și parcuri din municipiu. De exemplu, aceste luminițe ar urma să fie amplasate pe strada Cuza Vodă, la Piața Gării, parcurile Nicolae Bălcescu, Schuman, Teatru. Primarul Misăilă a arătat că, prin studiul de oportunitate, se mai propune realizarea automatizării la nivelul iluminatului stradal, ceea ce ar duce eficientizarea acestei activități. Așa cum știu mulți focșăneni, pentru a schimba un bec pe un stâlp de iluminat public, actualii electricieni trebuie să pornească echipamentele în jumătate din oraș, pentru a vedea unde este defecțiunea. Ori, prin proiectul de modernizare care presupune inclusiv realizarea unui soft specific iluminatului public din Focșani, s-ar ajunge în situația ca electricienii să vadă din computer unde este defecțiunea, fără să mai bâjbâie de la un stâlp la altul.
De altfel, soluția externalizării iluminatului public a fost adoptată de ani de zile în alte orașe din țară, precum Oradea sau Alba Iulia, conduse, culmea, de liberali. Doar la Focșani nu se poate. „Ați reușit «performanța» să lăsați orașul în beznă și mizerie pe străzi. Locuitorii municipiului nu vor mai avea luminițe de Crăciun, de Anul Nou”, le-a transmis liberalilor viceprimarul Marius Iorga.
Siguranța cetățenilor trebuie să fie prioritară
La ședința Consiliului Local a luat cuvântul și Liviu Cosma de la Asociația Protecția Victimelor – Life Challenge. ONG-ul a lansat o campanie de strângere de semnături din partea focșănenilor pentru realizarea modernizării iluminatului public din Focșani. Până acum au fost strânse circa șase mii de semnături în doar câteva zile. Liviu Cosma le-a spus consilierilor locali că nu trebuie să inventeze apa caldă și ar trebui să fie luat exemplul orașelor unde iluminatul public funcționează. Fost polițist, Liviu Cosma a avertizat că siguranța cetățenilor trebuie să fie prioritară pentru administrația locală iar la acest moment foarte mulți cetățeni din municipiu se plâng de iluminatul stradal și susțin că nu sunt în siguranță atunci când ies noaptea din locuințe. „În urma discuțiilor cu cetățenii municipiului Focșani s-a ridicat această problemă iar noi ne-am mobilizat. Avem strânse în jur de șase mii de semnături în cele câteva zile de când ne-am ocupat de acest lucru. Ieri era coadă la cortul nostru, cu persoane care spuneau că vor să semneze. Sunt foarte importante parcările, spațiile verzi dar cred că prioritară este siguranța. Siguranța mi se pare prioritară pentru municipiul Focșani. Dacă Poliția este unul dintre factori, al doilea ar fi iluminatul public deoarece în acest mod se pot descuraja faptele penale și antisociale pe timpul nopții”, a spus Liviu Cosma.
Muncitori insuficienți la Salubrizare
Liberalii au avut un amendament la proiectul prin care întreținerea și repararea străzilor să fie realizată de CUP Salubritate. Amendamentul a fost susținut și de primarul Misăilă care le-a explicat însă că, în prima etapă, trebuie aprobată trecerea salubrizării la CUP Salubritate și noua organigramă. La următoarea ședință, a promis primarul Misăilă, vor fi realizate proiectele de hotărâri prin care repararea străzilor să fie realizată de CUP Salubritate și să fie aprobate noile organigrame. Primarul a încercat să le explice că întreținerea și repararea străzilor nu au legătură cu salubrizarea din municipiu, fiind nevoie de un proiect nou. În plus, aceasta presupune și modificarea organigramei, lucru care nu poate fi realizat în cadrul ședinței. Deși a fost o pauză de circa douăzeci de minute și s-a discutat această propunere cu grupurile de consilieri, nu s-a ajuns la un acord. În consecință, liberalii nu au mai fost de acord ca salubrizarea din municipiu să fie preluată de CUP Salubritate. Aceasta deși curățenia din municipiu se face cu un personal subdimensionat la ora actuală. De altfel, directorul de la CUP Salubritate, Viorel Profiroiu, a arătat încă de acum două zile că cei 72 de muncitori preluați de la Salubrizare nu sunt suficienți și ar mai fi nevoie de încă circa 50 de oameni și utilaje pentru a asigura curățenia pe străzile din municipiu, nu doar pe bulevardele principale. Fără un vot favorabil din partea consilierilor PNL, salubrizarea rămâne în continuare la Direcția de Dezvoltare iar curățenia pe străzi se va face ca și până acum.