VIDEO, imagini în avanpremieră: Crângul Petrești va fi inaugurat în această seară

8
24032


Președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan va inaugura în această seară proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Focșani și ai Primăriei Vînători, parteneri în acest proiect derulat de administrația județeană. Evenimentul va avea loc la ora 19.00. Vrâncenii sunt așteptați, în această seară, să vină cu bicicletele în Crângul Petrești, în cadrul proiectului fiind realizate mai multe piste pentru bicicliști. 

    Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu primăriile Focșani și Vînători anunță finalizarea proiectului Amenajarea ariei naturale de interes local „Crâng Petrești” și îmbunătățirea infrastructurii de acces. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul de intervenție 5.2: „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice”. Contractul de finanțare a fost încheiat în data de 15.06.2015 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007 – 2013, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2007 – 2013 și Parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Focșani și Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Vînători, condus și reprezentat de Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, în calitate de beneficiari. Proiectul a prevăzut: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focșani – Crângul Petrești, pe o distanță de 5,8 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în Crâng, cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.

Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei

    În urma implementării proiectului au fost obținute următoarele rezultate: 480 500 mp de spațiu verde amenajat; DC 144 ce străbate Crângul Petrești, cu o lungime de 1.235,00 ml a fost reabilitat; au fost construite 208 locuri de parcare; au fost construiți 6.500 metri liniari de piste pentru biciclete și jogging, 7.300 metri liniari de trotuare, 4700 metri liniari de alei interioare; un centru de informare științifică, mai multe grupuri sanitare. A fost dotat cu mobilier urban și sistem de supraveghere video întregul perimetru amenajat. Totodată, au fost create cinci locuri de muncă permanente – 1 administrator al Crângului Petrești și 4 angajați responsabili de salubritate și pază.
    Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5 804 240,98 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 5 690 432,34 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 5 256 252,36 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 434 179,98 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 113 808,64 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 15 537 986,91 lei. Durata proiectului a fost de 24 luni și 16 zile, începând cu 16 iunie 2015.

Lucrările, supervizate de președintele Marian Oprișan

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a mers de mai multe ori  pe șantierul proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. Alături de Marian Oprișan au fost prezenți toți factorii implicați, respectiv reprezentanți ai constructorilor, proiectant, diriginte de șantier, responsabili de proiect din cadrul Consiliului Județean. „Este un proiect deosebit, este vorba de punerea în valoarea a ariei naturale Crângul Petrești. Noi am încercat ca prin intermediul acestui proiect să lăsăm lucrurile cât mai naturale, aceasta a fost baza gândirii noastre. În același timp am vrut ca cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea să poată să aibă un loc în care să vină, să se recreeze într-un mod cât mai plăcut în mijlocul naturii”, a arătat Marian Oprișan.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea a precizat că trebuie realizat un set de reguli pentru toți cei care vin în Crângul Petrești. „Singura mea preocupare o reprezintă modul în care va fi utilizată aria protejată Crângul Petrești, pentru că așa cum bine știți, va trebui să facem un set de reguli deoarece, din nefericire, sunt foarte mulți cetățeni certați cu legea care în continuare aruncă gunoi, fac mizerie, rup și distrug componente ale mobilierului urban. Mai sunt și cei care nu înțeleg și își parchează mașinile pe pistele de bicicletă ca și cum ar fi proprietatea lor personală. Deci acestea sunt lucruri care ne preocupă și sperăm ca în baza unui set de reguli și a unor instituții care să se ocupe de respectarea acestor reguli să facem ceea ce trebuie făcut. Și la urma urmei, ceea ce cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea merită să aibă este o arie naturală în care se pot relaxa la sfârșitul unei zile de muncă, părinții și buncii să-și aducă nepoții la plimbare, cu bicicletele, să facă mișcare”, a precizat Marian Oprișan.
    Șeful administrației județene a reamintit și problemele întâmpinate în realizarea acestui proiect. „Mă bucur mult că reușim să finalizăm punerea în valoare a ariei protejate Crângul Petrești. Pentru acest proiect și pentru ceea ce se întâmplă în acest perimetru mai aveam puțin și mergeam și la pușcărie. Noroc că în România există judecători cinstiți și cunoscători de carte. Lucrurile bune nu se fac ușor, lucrurile bune se fac greu și atunci când se fac ele trebuie păstrate. De aceea fac un apel la cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea să păstreze cu sfințenie acest loc de relaxare în mijlocul naturii și pe care îl merită pe deplin”, a mai spus Marian Oprișan.

Vrâncenii, invitați să vină cu bicicletele în Crâng

    „Pe bicicletă, pentru sănătate, la Crâng”. Este numele evenimentului creat pe Facebook de Consiliul Județean Vrancea și președintele Marian Oprișan, prin care este anunțată mult așteptata deschidere a Crângului Petrești.
    „Joi după-amiază, la 18.30 fă-ți timp pentru tine, pentru familie și pentru sănătate. Ia-ți bicicleta, prietenii și familia și vino în Piața Unirii să plecăm, împreună spre Crângul Petrești. Facem o tură de bicicletă până în crâng pe pista lungă de cinci kilometri! O dată ajunși în Crângul Petrești vom participa la un #happening surpriză organizat chiar la Centrul de Informare al ariei protejate și vom #vizita Muzeul Satului.
    Am avut grijă să îți asigurăm și alte facilități în această minunată zonă de agrement. Dacă nu vrei să ajungi la Crângul Petrești cu bicicleta vei găsi un loc de parcare negreșit, așa că poți veni și cu mașina. Ia-i și pe bunici să revadă locurile prin care se plimbau în tinerețe. Acum te poți plimba la pas pe o porțiune de aproximativ trei kilometri de alei modernizate care străbat desișul pădurii și poți zăbovi în locurile de odihnă special amenajate. Dacă te întorci pe înserat, nu-ți face griji, ești în siguranță! Pe tot traseul sunt montate camere de supraveghere. Totodată, ne-am gândit că poți uita că timpul trece și am iluminat tot traseul.
    La 120 de ani distanță am reinventat proiectul inginerului Bălănescu, care a întocmit primele planuri de amenajare a Parcului din Crângul Petrești. Cele 40 de hectare de pădure donate de Majestatea Sa Regele Carol I „pentru a o transforma pe cheltuiala sa într-un parc, loc de plimbare pentru orășeni” sunt redate circuitului public joi, 29 iunie de la ora 19.00. Vino să vezi cu ochii tăi. Nu uita să ne trimiți o poză dacă ți-a plăcut! Acesta este un eveniment creat de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului „Amenajarea Ariei de Interes Local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces””.
    „Ne vedem în Crângul Petrești să ne bucurăm de liniștea pe care o putem regăsi, zi de zi, la marginea municipiului Focșani”
, a scris Marian Oprișan pe pagina sa de Facebook..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here