Rezultatele la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a vor fi anunțate astăzi

0
1535


Peste 2600 de absolvenți de clasa a VIII-a așteaptă nu nerăbdare să afle notele la examenul de evaluare națională. De altfel, emoții vor avea până pe 13 iulie, când vor fi afișate rezultatele admiterii computerizate la liceu. Față de anii trecuți, sunt modificări în ceea ce privește calculul mediei de admitere la liceu.

Cei peste 2600 absolvenți de gimnaziu află astăzi ce note au primit la examenul de Evaluare Națională, care s-a desfășurat săptămâna trecută. Tot astăzi, cei nemulțumiți de rezultatele pe care le-au obținut pot depune contestații. Acestea pot fi depuse până la ora 20:00, iar rezultatele finale se vor publica pe 30 iunie. Apoi urmează înscrierea la liceul dorit, iar pe 13 iulie fiecare va ști la ce liceu a fost admis.
Reamintim că admiterea în învățământul liceal, în anul școlar 2017-2018, a adus o serie de noutăți pentru candidați. O modificare esențială este schimbarea formulei de calcul la stabilirea mediei de admitere. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%. 

Schimbări și la sistemul de notare
 
De asemenea, schimbări au apărut și la sistemul de notare și ne referim aici la nota finală obținută în urma contestației. Dacă până acum trebuia să existe o diferență de 0,5 puncte între nota inițială și cea rezultată la a doua etapă de corectură, pentru a se modifica nota, în acest an, nota finală va fi cea rezultată în urma contestației, indiferent de diferența dintre cele două note.
În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă”, se arată în metodologia de organizare a examenului național de evaluare.
Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată în urma soluționării contestației. Candidații nemulțumiți de notare, precum și părinții acestora, pot solicita să vadă lucrarea, dar numai după ce se afișează nota finală, obținută în urma contestației. „Candidatul major și părinții/ reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea/ lucrările proprie/ proprii a/ ale propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după contestații. La vizualizarea lucrării/ lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/ reprezentant legal”, se mai arată în metodologe.
O altă noutate este faptul că se vor organiza doar două etape de admitere, față de trei, cum a fost în 2016. Prima etapă de admitere se desfășoară până pe 21 iulie. A doua etapă de admitere se desfășoară în perioada 24 iulie – 8 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here