Comerțul stradal neautorizat în zona drumurilor publice este interzis, potrivit legii. Cu toate acestea, an de an, în sezonul cald, dar și toamna, atât pe marginea E 85, cât și pe a celorlalte drumuri naționale de pe raza județului, apar tot felul de tarabe cu diferite produse expuse la vânzare, respectiv pepeni, struguri, vin și altele. Oamenii știu că nu au voie să-și vândă produsele în aceste condiții, dar cu toate acestea o fac.
Vineri, polițiștii de la Biroul Rutier Focșani, sprijiniți de colegi de la ordine publică, au organizat o acțiune în zona de competență, mai exact la ieșirea din Focșani spre Odobești, dar și spre Bolotești, adică pe DN 2 M și DN 2D. În aceste zone, în fiecare an, mai multe persoane, în special de la Slobozia Bradului, își expun pepenii la vânzare. Unele dintre ele se mută cu totul pe marginea drumurilor, trăind perioade lungi cu tot cu copii în construcții improvizate din lemne, nailoane, pături și alte materiale. Cu o zi înainte de acțiune, dar și în ziua acțiunii, oamenii legii au trecut pe la ei pentru a le transmite că nu au voie să comercializeze produse în zona de siguranță a drumurilor publice și că trebuie să-și strângă marfa și să o vândă în piețe autorizate. Cu toate acestea, comercianții nu au înțeles mesajul transmis de polițiști și au continuat să desfășoare această activitate ilegală, care într-un final le-a adus sancțiuni destul de mari: 2.000 lei cu posibilitatea achitării a jumătate din sumă în termen de 48 de ore.
Imediat ce i-au văzut pe polițiști, comercianții au început să se văicărească în speranța că vor fi iertați, dar nu a fost așa. „Stăm aici ca să putem câștiga și noi o bucată de pâine. Unde să mă duc șefule? Din ce să trăiesc? Stau aici de atâția ani și nu am făcut nimic rău. Nu am furat, nu am dat în cap. Am autorizație, am tot”, a spus un bărbat din Slobozia Bradului, care își vinde și pepenii la ieșirea din Focșani către Odobești, unde și-a improvizat și un adăpost. Omul spune că a mai primit amenzi și, cu toate acestea, tot nu poate renunța la activitatea ilegală pentru că, spune, trebuie să trăiască și el.
Câțiva pași mai încolo, dar spre Bolotești, alte construcții improvizate pe marginea drumului, cu pepeni expuși la vânzare, cu copii și chiar cu rufe întinse la uscat. O femeie, tot din Slobozia Bradului, cu o fetiță de aproximativ 10 ani în preajma ei, spune că poliția a avertizat-o că nu are voie să-și vândă marfa acolo, dar nu are ce face și nici unde să se ducă. „Stau cam de o săptămână și m-a lăsat domnul ăsta care are casa aici (o construcție improvizată-n.r) să stau și să vând pepeni. Sunt de la greci pepenii. Nu știu de ce au venit cei de la Poliție. Nouă ne-a dat omul ăsta voie să stăm aici. A mai venit poliția. Știu că este periculos, dar ce să facem”, a afirmat femeia, care a recunoscut că a fost informată de polițiști că nu are voie să-și vândă marfa pe marginea drumului.
Comisarul șef Daniel Fătu, șeful Biroului Rutier Focșani, care a și participat la acțiunea de vineri, le-a explicat oamenilor de mai multe ori că legea interzice o astfel de activitate. El le-a prezentat și pericolele la care se expun, mai ales că cei care le cumpără marfa opresc mașinile pe partea carosabilă și se pot produce accidente rutiere în care victime pot fi chiar ei, comercianții. „Comerțul stradal neautorizat în zona drumurilor publice pune în pericol siguranța circulației deoarece se pot produce accidente grave. Cumpărătorii opresc de obicei pe banda I și astfel se pot crea blocaje rutiere, dar pot avea loc și accidente soldate cu victime. Pe această cale, aduc la cunoștiință comercianților ambulanți neautorizați că nu au dreptul să comercializeze astfel de produse agricole pe marginea drumurilor publice, pe acostament, deoarece face parte din drumul deschis circulației publice, iar amenzile sunt prevăzute în Ordonanța 43 privind regimul drumurilor publice. Amenda minimă este de 2.000 lei”, a transmis comisarul șef Daniel Fătu.