Cinci bănci au semnat acorduri de garantare pentru implementarea Inițiativei pentru IMM-uri în România, prin care se oferă finanțări noi pentru întreprinderi din toate regiunile țării, potrivit unui comunicat al MDRAPFE. Sursa citată precizează că băncile participante care au semnat acorduri până în acest moment sunt: Raiffeisen Bank, ProCredit Bank România, Banca Comercială Română, Banca Transilvania și BancPost.
Acordurile cu cele cinci bănci urmăresc să faciliteze accesul la finanțare pentru IMM-uri românești, oferindu-se o garanție care acoperă 60% din fiecare credit și dobândă redusă. Se estimează că vor fi sprijinite aproximativ 3.700 de IMM-uri. România contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă resurse ale BEI și ale programului Orizont 2020, arată MDRAPFE.
Ca un comentariu asupra semnării acordurilor, Roger Havenith, director general adjunct al FEI, citat în comunicat, a declarat: „Inițiativa pentru IMM s-a bucurat de o cerere mare și mă bucur că s-au semnat deja cinci acorduri de garantare. Prin aceste acorduri se vor finanța 3.700 de IMM-uri în următorii ani. Combinația dintre Fondurile Europene Structurale și de Investiții, resursele Orizont 2020 ale UE și cele ale Grupului BEI permite Fondului European de Investiții să ofere reducerea cerințelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul băncilor participante”.
Pe același subiect, precizează MDRAPFE, vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a afirmat: „Aceste cinci bănci sunt instituții importante de creditare a IMM și vor avea un rol crucial în sprijinirea antreprenorilor locali prin Inițiativa pentru IMM. Grupul BEI este angajat ferm în implementarea Inițiativei pentru IMM și ne bucurăm să anunțăm, împreună cu autoritățile române, că aceste cinci bănci vor începe foarte curând să ofere finanțări pentru IMM în România. Avem încredere că aceste acorduri vor avea beneficii pe termen lung pentru mediul de afaceri din România”.
În comunicat este citat și comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, care a comentat inițiativa: „Mă bucur să văd că afacerile românești pot beneficia de potențialul ridicat al Inițiativei pentru IMM. Antreprenorii români sunt talentați și afacerile mici românești sunt competitive, dar au nevoie de multe ori de un sprijin suplimentar pentru a dezvolta produse inovative, pentru a intra in competiție pe plan global și a crea locuri de muncă în țară. Acesta este obiectivul noii inițiative. Sper ca România să fie un exemplu în Uniunea Europeană și să convingă și alte state membre să se alăture Inițiativei pentru IMM”.
MDRAPFE precizează că Inițiativa pentru IMM este un instrument financiar comun al Grupului BEI și al Comisiei Europene, cu participarea statelor membre ale UE. Instrumentul se implementează în România prin intermediul Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri aprobat de CE în 2016 și administrat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.