Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Pui de jder îngrijit la centrul ACDB de la Petrești, după ce a fost găsit într-o pungă


    Un pui de jder este îngrijit la Centrul de la Petrești al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) Focșani, după ce a fost găsit într-o pungă, alături de alt pui. „La Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB avem o premieră, un pui de jder (până acum nu am mai avut un pacient din această specie). Jderul a fost îngrijit anterior de colegii de la Fundația Visul Luanei care l-au găzduit până când a început să consume hrană solidă. Acum este într-un program de reabilitare în cadrului centrului nostru și evident, urmează să fie eliberat în mediul natural în momentul în care va fi capabil să se descurce singur. Povestea lui este una destul de tristă, fiind găsit într-o pungă pe marginea unei șosele, împreună cu un alt pui de jder care din păcate nu a supraviețuit. Avem speranța că finalul va fi unul fericit, culminând cu redarea lui mediului natural!”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a ACDB.     

    La începutul acestei luni, specialiștii ACDB au eliberat două exemplare de râs (Tihuța și Fulger) în Munții Vrancei. „Ne bucurăm să-i știm activi și sănătoși, în plină prospecție pentru căutarea unui teritoriu liber. Acum se pare că au ales versanții acoperiți cu păduri de fag în care sunt mulți șoareci (hrana lor preferată)”, se precizează pe pagina de facebook a ACDB.
    În luna mai, la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB a ajuns o vulpiță crescută până atunci într-un apartament din Focșani. „Putem să dăm acest caz ca și exemplu negativ, o situație des întâlnită în care, deși există cele mai bune intenții din partea persoanelor care preiau animalul din natură, lipsa unor cunoștințe despre dieta animalului poate duce la diferite afecțiuni, vulpița noastră având o formă ușoară de rahitism. Reamintim cu această ocazie că este necesar să contactăm personal abilitat înainte de a prelua un animal sălbatic. Specialiștii ACDB vă stau la dispoziție cu informații la numărul de telefon 0800 800 778 înființat cu sprijinul Telekom Romania”, este o altă postare pe pagina ACDB.
    Primul pacient, preluat prin intermediul TELVERDE cu sprijinul Telekom Romania Mobile Communication, a fost „un ciuf de pădure care urmează să fie crescut la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice ACDB de unde va eliberat în momentul în care va fi capabil să se descurce singur. Vă reamintim că de cele mai multe ori nu este necesară preluarea puilor căzuți din cuiburi sau proaspăt ieșiți la zbor. În cazuri similare cu cel al acestui ciuf de pădure este recomandat să fie identificat cuibul sau pasărea să fie pusă pe o creangă la înălțime în zona în care a fost găsit, părinții vor veni să-l hrănească!”, sunt recomandările specialiștilor ACDB.
    În aprilie, a avut loc primul zbor în mediul natural al berzei pe care cei de la ACDB au botezat-o Stan. „Barza a ajuns la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB anul trecut, după ce cuibul i-a fost distrus, a crescut, iar astăzi a venit momentul s-o eliberăm înapoi în natură”, precizau atunci reprezentanții Asociației.
    Primul animal eliberat în 2017 de la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice  a fost o lebădă de iarnă, adusă la centrul ACDB după ce fusese găsită blocată într-o hidrocentrală din Bacău.
    Un urs rănit într-un accident rutier, la Tulnici, la sfârșitul lunii octombrie 2016 a fost tratat la centrul ACDB. La începutul lunii octombrie 2016, la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a ajuns un pui de vidră, botezat Lennon.
    Mai multe despre extraordinarele acțiuni ale oamenilor de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice puteți afla pe pagina de Facebook ACDB și pe site-ul www.acdb.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?