Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO : Fabrica de brichete de la Dumbrăveni, trasă pe linie moartă


Mult trâmbițata fabrică de brichete din resturi vegetale de viță de vie de la Dumbrăveni se pare că este trasă pe linia moartă. Așa susține consilierul local Ionel Strâmbei. Acesta a avut ieri o intervenție în cadrul ședinței Consiliului Local, unde a cerut explicații deoarece de mult timp, în fosta locație a Protecției Plantelor din comuna Dumbrăveni, unde i-a fost alocat sediu acestei mici întreprinderi de prelucrare a resturilor de la viță de vie, nu se mai întâmplă absolut nimic. Alesul local a cerut explicații primarului deoarece, așa cum spune el, lumea vorbește în sat că la fabrica cu pricina nu s-ar fi produs nici o brichetă vreodată, iar de ceva timp acolo este tras lacătul. „Dacă ați putea să ne spuneți în câteva cuvinte care mai este situația secției de brichete, sau ce denumire mai are, inclusiv cu terenul școlii, unde a fost un contract. Am înțeles că a fost reziliat acel contract, sau ceva de genul, asta deoarece noi am avut și alte solicitări de închiriere la început. Lumea mă tot întreabă peste tot ce este acolo? Ce se mai face?, că nu se mișcă nimic. Nu vreau să mi-o luați în anume de rău și sunt convins că sunteți în asentimentul meu. Mă întreabă și trebuie să le spunem la oameni adevărul. Acele utilaje sunt acolo? Sunt în inventar? Se știe ceva de ele?”, a fost interpelarea consilierul local Ionel Strîmbei. Un alt consilier local a precizat că prin comună se vorbește că utilajele au fost vândute deja. „Se speculează că deja utilajele au fost vândute la fiare vechi”, a spus și consilierul local Ștefan Velica.
    Primarul Valentin Tîlvăr le-a spus consilierilor că administrația publică locală a fost doar partener. Deși s-a făcut tam – tam la început cum că toate resturile vegetale de la vița de vie din comuna Dumbrăveni, dar și din localitățile vecine, vor fi duse și prelucrate aici, dar și asigurarea multor locuri de muncă pentru localnicii din sat va fi posibilă, acum treaba nu este prea roz. „Contractul a fost reziliat și terenul predat școlii. Contractul a fost plătit în totalitate. Acum urmează ca școala să facă licitație și să găsim alt doritor să îl închirieze. Referitor la secția de brichete, noi suntem parteneri ai acelui proiect, nicidecum solicitanții. Obiectul activității a fost prelucrarea lemnului în final pentru că datorită multor autorizări care trebuiau făcute nu s-a putut desfășura obiectul contractului. La momentul actual se caută un alt tip de investiție care să se deruleze cu acești oameni. S-au semnat contracte cu parteneri …în vederea prelucrării lemnului, ambalării lui pentru cărbune pentru grătar. Toată documentația și utilajele sunt acolo, și trebuiesc păstrate trei ani de zile. Nu își permite nimeni să le vândă sau să facă altceva cu ele„, a fost răspunsul primarului Valentin Tîlvăr.
    Primarul a continuat și a spus că de fapt lucrătorii care ar fi existat la această secție ar fi de vină că nu au fost serioși. „Acești lucrători au crezut că dacă vor fi angajați, cineva va trebui să le asigure nu pentru un an, doi, trei, ci pentru toată viața un loc de muncă. Drept dovadă că unii dintre ei au mai trecut pe la una, două societăți și nici pe acolo nu au făcut purici. Răutatea de aici vine, oamenii au crezut că stau acasă și primesc bani”, a mai precizat primarul Valentin Tîlvăr.
    La finalul ședinței, consilierul local Ionel Strîmbei a spus că la începutul proiectului se bucura că vor fi locuri de muncă în localitate, iar vița de vie va fi colectată și oamenii vor avea un beneficiu, însă nu prea a fost așa. „Cred că secția de brichete de la noi a funcționat un an sau doi. De când s-a pornit acest proiect este clar că intenția a fost vădit bună, Consiliul Local a aprobat acest proiect. S-a mers pe brichete din tocarea viței de vie de la nivel de localitate. A fost un mare entuziasm, dar eu nu am văzut nici o brichetă care să se fi făcut acolo. Am înțeles că o perioadă s-au ocupat de prepelițe, însă eu am văzut că se aducea material lemnos. Nu prea știu exact ce se întâmplă și de aceea am întrebat. Iar răspunsul a fost pe măsură”, a mai spus consilierul Ionel Strîmbei.
    Am mers și noi la locul cu pricina, care se află în vecinătatea Bălții din Dumbrăveni, însă nici țipenie de om. Poarta era încuiată, iar pe gard era postat un afiș care ne anunța că nu avem voie în curtea unității. 
  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?