Geometria le-a dat bătăi de cap absolvenților de clasa a VIII-a care au susținut, ieri, ultima probă în cadrul examenului de Evaluare Națională. Potrivit declarațiilor făcute de elevii care au susținut examenul la matematică, problemele de geometrie vor face diferența, una dintre cerințele ultimei probleme de geometrie fiind cea mai dificilă. „Subiectele au fost ușoare, geometria ne-a dat bătăi de cap. Punctul c de la ultima problemă a fost chiar dificil și nu sunt sigur de soluția pe care eu am găsit-o. Acolo am emoții, în rest a fost ușor, mai ales că eu m-am și pregătit pentru acest examen”, ne-a spus Răzvan Pintilie, absolvent al Școlii Ștefan cel Mare din Focșani.
Și inspectorul de matematică, profesoara Gabriela Gherman, spune că problemele de la punctul III sunt cele care vor face diferența între notele de 9 și 10. „Subiectele au fost în concordanță cu programa școlară, chiar ușoare aș putea spune. Au fost asemănătoare cu cele de la simulare și de la sesiunea specială. Diferența între notele 9 și 10 o vor face două cerințe de la punctul III. Așa cum au fost subiectele, eu mă aștept la multe note mari”, a spus profesoara Gabriela Gherman. Aceasta a adăugat că baremele de corectare sunt foarte detaliate și că fiecare metodă de lucru corectă va fi evaluată, deoarece au fost probleme și cu câte trei metode de rezolvare.
Emoțiile vor continua pentru absolvenții de clasa a VIII-a și familiile acestora până luni, 26 iunie, când se vor afișa rezultatele. Tot atunci se vor depune și contestațiile celor care sunt nemulțumiți de rezultate.
Modificări în ceea ce privește calcularea mediei de admitere
După aflarea notelor la Evaluarea Națională, absolvenții de gimnaziu vor trebui să opteze pentru liceul dorit și abia pe 13 iulie vor ști cu certitudine unde au fost repartizați.
Admiterea la liceu a adus o serie de noutăți pentru candidați, anul acesta. O modificare esențială este schimbarea formulei de calcul la stabilirea mediei de admitere. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
De asemenea, schimbări au apărut și la sistemul de notare și ne referim aici la nota finală obținută în urma contestației. Dacă până acum trebuia să existe o diferență de 0,5 puncte între nota inițială și cea rezultată la a doua etapă de corectură pentru a se modifica nota, în acest an, nota finală va fi cea rezultată în urma contestației indiferent de diferența dintre cele două note. O altă noutate este faptul că se vor organiza doar două etape de admitere, față de trei cum a fost în 2016.
Repartizarea la liceu, pe 13 iulie
Absolvenții de clasa a VIII-a mai au de așteptat până pe 13 iulie pentru a afla cum s-a făcut repartizarea computerizată la liceu. Prima etapă de admitere se desfășoară până pe 21 iulie, iar doua etapă în perioada 24 iulie – 8 septembrie:
3 – 6 iulie 2017: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a proveniți din alte județe, la centrul special desemnat din județul pentru care solicită înscrierea.
3 – 6 iulie 2017: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
4 – 7 iulie 2017: Verificarea de către părinți și candidați a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
8 iulie 2017: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul județean de admitere, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean.
9 iulie 2017: Transmiterea bazei de date de la centrul județean la Centrul Național de Admitere prin confirmarea de către acestea a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată
10 iulie 2017: Verificarea și corectarea bazelor de date de către Comisia Națională de Admitere și comisa de admitere județeană, transmiterea modificărilor la comisia națională.
11 iulie 2017: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată
12 iulie 2017: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2017 – 2018.
13 iulie 2017: Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listelor cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ.
13 iulie 2017: Afișarea de către fiecare unitate din învățământul liceal a listei candidaților repartizați în acea unitate.
13 – 17 iulie 2017: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
18 iulie 2017: Transmiterea de către unitățile de învățământul liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
19 – 21 iulie 2017: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate
A doua etapă de repartizare
A doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2017 – 2018 va începe pe 24 iulie și se va încheia pe 8 septembrie, conform calendarului examenului de Evaluare Națională pentru anul 2017.