Primăria vrea ca administratorii blocurilor să treacă animalele de companie, câini și pisici, la întreținere și la plata gunoiului către CUP Salubritate și a echivalat două animale cu o persoană. Discuțiile au avut loc, ieri, la dezbaterea publică organizată de municipalitate asupra unei hotărâri a Consiliului Local din 2010 pentru aprobarea Normelor referitoare la condițiile de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie din Focșani. Una dintre cele mai controversate propuneri de ieri se referă la trecerea animalelor la întreținere, după ce au fost mai multe reclamații referitoare la zeci de animale crescute într-un apartament. Practic, municipalitatea vrea ca, la propunerea președintelui de asociație, câinii și pisicile să fie trecuți la utilități, în situațiile unde acestea nu sunt contorizate. Sau la lift, acolo unde există. Pentru celelalte cazuri se propune ca animalele de companie să fie înscrise la calcularea gunoiului menajer. Se dorește ca doi câini sau două pisici să fie trecuți la întreținere ca o persoană.
Propunerea va stârni cu siguranță nemulțumirea proprietarilor patrupedelor deoarece nu există nicio justificare, niciun calcul prin care a fost făcută această asimilare a câinilor și pisicilor cu o persoană. Mai mult, în localitățile din țară unde au fost decizii similare ale consiliilor locale, s-a decis abrogarea actelor normative în urma proceselor din instanță demarate de proprietarii animalelor. Hotărârile magistraților s-au bazat pe normele legale în vigoare care prevăd impunere la calculul cotelor de întreținere doar a persoanelor. În schimb, municipalitatea putea să se gândească la o variantă mai simplă, prin care asociațiile să poată impune o taxă lunară sau anuală pentru animalele de companie deținute de proprietarii apartamentelor.
Decizia de a impune animalele de companie la plata utilităților nu ține cont de câteva minime impedimente. În primul rând, nu se poate verifica numărul patrupedelor dintr-un apartament decât dacă proprietarul permite accesul inspectorilor sanitari veterinari sau poliției locale. Dacă locatarul unui apartament nu deschide ușa este nevoie de o hotărâre judecătorească pentru a putea intra în locuință și a număra animalele. Mai mult, cei de la CUP Salubritate au deja probleme cu declararea numărului real de persoane din apartamente de către administratorii blocurilor. Iar în cazul acestora procedura pentru a demonstra că locuiește într-un apartament și aruncă gunoiul la pubelă este complicată și îi transformă pe angajații de la Salubritate în detectivi care ar trebui să păzească blocurile și să calculeze pungile cu gunoi. Mai lipsește acum să caute și pisicile din apartamente.
O altă problemă dezbătută ieri a fost cea a numărului de animale de companie care pot fi crescute de o persoană într-un apartament sau chiar la casă. Inițial, propunerea primăriei era ca proprietarii animalelor de companie să ceară acordul majorității locatarilor dintr-un bloc atunci când dețin mai mult de două patrupede, câini sau pisici. Unul dintre participanții la dezbatere, Iulia Vișan, a arătat că propunerea nu este legală deoarece nu există niciun act normativ prin care să fie impuse restricții la numărul de animale de companie pe care o persoană le poate crește în apartament. „Ce lege permite primăriei să limiteze numărul de animale de companie pe care le cresc în apartamentul meu?”, a întrebat focșăneanca.
Primarul vrea ca toți focșănenii să plătească pentru curățenia străzilor. „Civilizația s-a făcut prin sancțiuni”
Primarul Cristi Misăilă a declarat că un alt amendament propus și care va fi discutat de consilierii locali se referă la obligativitatea obținerii acordului vecinilor sau asociației de locatari pentru cei care vor să crească mai mult de doi câini, la apartament sau la curte. În acest context, edilul a subliniat că intenția municipalității este ca toată activitatea de salubrizare să treacă la CUP Salubritate. Acest lucru va presupune costuri pentru curățarea străzilor. „Toți cetățenii vor trebui să plătească”, a subliniat primarul, care a amintit de lipsa simțului civic de care dau dovadă cei care aruncă PET-uri, ambalaje, chiștoace sau rup bănci în accese de teribilism. Iar multe dintre aceste lucruri se petre sub ochii polițiștilor locali. „Le-am cerut să fie omniprezenți, să își facă datoria. Civilizația s-a făcut prin sancțiuni”, a adăugat primarul Misăilă.
O altă propunere se referă la interzicerea sacrificării de animale domestice în curțile caselor din municipiu și a creșterii animalelor domestice în blocurile de locuit. Sancțiunile pot ajunge până la 700 lei, în cazul persoanelor fizice și la 1200 lei în cazul persoanelor juridice.
Referitor la eliberarea câinilor ridicați de pe domeniul public și privat al municipiului Focșani, acest lucru se va face la cererea proprietarului, în caz că există, în maxim 7 zile, cu achitarea cheltuielilor de întreținere, tratament, hrană, microcipare. De asemenea, este interzis accesul animalelor de companie în instituții sau magazine, cu excepția câinilor Ministerului de Interne și a câinilor însoțitori pentru persoanele cu dizabilități.
Unde pot fi construite grajdurile pentru animale
Municipalitatea va introduce restricții și la numărul de animale domestice pe care le pot crește focșănenii care locuiesc la case. Pentru păsări de curte a fost propusă o limită de 20 capete. În cazul cailor este permisă creșterea acestora doar dacă proprietarul animalului face dovada deținerii unui atelaj folosit pentru agrement și care respectă traseele specifice atelajelor conform unei Hotărâri a Consiliului local al municipiului Focșani care reglementează circulația rutieră a vehiculelor cu tracțiune animală. Pe timpul deplasării acestor animale pe străzile din municipiu, proprietarii au obligația să asigure curățenia pe drumurile publice. De asemenea, cei care dețin animalele au obligația să declare la Registrul agricol rasa, tipul și numărul de animale pe care le deține, în caz contrar fiind aplicate amenzi contravenționale. Autoritățile mai interzic creșterea și lăsarea liberă și nesupravegheată a animalelor domestice și a păsărilor de curte pe domeniul public și avertizează că „pe timpul deplasării animalelor domestice către locurile de pășunat, proprietarii acestora au obligația să asigure curățenia pe locurile publice”.
Restricții sunt impuse și la amplasamentul cotețelor și grajdurilor pentru animale, care nu trebuie să se afle la mai puțin de 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată. Amplasamentul se stabilește doar cu respectarea condițiilor impuse de Ordinul ministrului Sănătății 119 din 2014, prevăzute în autorizația de construire. Potrivit acestuia, la articolul 15, alineatul 1, se arată că „în gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă și canalizare printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creșterea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate”.