Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Nicio angajare pe loc la Bursa locurilor de muncă pentru tinerii cu risc de marginalizare socială


 La Bursa locurilor de muncă destinată tinerilor aflați în risc de marginalizare socială, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, au participat 122 de persoane, din care numai 36 au fost tineri ce fac parte din categoria celor cărora li s-a adresat această acțiune. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, pentru această acțiune au fost contactați de către specialiștii AJOFM Vrancea 35 de angajatori, din care trei angajatori de inserție. Dintre aceștia, au participat efectiv și au stat de vorbă cu persoanele care-și doresc un loc de muncă cinci angajatori care s-au alăturat celor trei angajatori de inserție. Cele 122 de persoane participante au avut la dispoziție 95 de oferte de muncă. Din totalul participanților, 28 – din care 11 persoane marginalizate -au fost selectați în vederea încadrării, aceștia urmând să se prezinte la sediul angajatorilor pentru susținerea unei probe de lucru și a unui interviu.
    De menționat că pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a elaborat Programul național de ocupare pentru tineri cu risc de marginalizare socială, beneficiari fiind tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani, înregistrați la AJOFM-ul din raza de domiciliu și care se încadrează în una din următoarele categorii: se află în sistemul de protecția copilului sau provine din acest sistem; are dizabilități; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea; are copii în întreținere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane.
    Obiectivele acestui program se preconizează că pot fi atinse prin acțiuni de tipul: identificarea angajatorilor de inserție, informarea angajatorilor cu privire la facilitățile acordate prin lege în cazul angajării tinerilor confruntați cu riscul excluderii profesionale, informarea tinerilor aflați în unități de ocrotire socială despre serviciile oferite conform legii, precum și oportunitățile de angajare a acestora după părăsirea sistemului de protecție a copilului. Măsurile ce vor fi luate pentru atingerea acestor obiective constau în: asigurarea de servicii de mediere, precum și organizarea de burse ale locurilor de muncă speciale, după caz; oferirea de servicii de consiliere profesională și anume furnizarea de informații cu privire la piața muncii (locuri de muncă vacante, domenii, meserii), informații privind drepturile și obligațiile salariaților, instruire în tehnici de căutare a unui loc de muncă, prezentarea posibilităților de participare la cursuri de formare profesională.
    Alte măsuri constau în: cuprinderea în cursuri de formare profesională în meserii solicitate pe piața muncii în concordanță cu cerințele și perspectiva pe plan local a tinerilor în vederea ocupării; subvenționarea angajatorilor de inserție pentru încadrarea tinerilor aflați în dificultate și confruntați cu riscul excluderii profesionale: salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea contractului de solidaritate sau 50% din indemnizația de șomaj cuvenită, în cazul în care, la expirarea contractului de solidaritate, angajatorii de inserție mențin raporturile de muncă cu tinerii și îi angajează cu contract de muncă pe durată nedeterminată.

Activități de informare și promovare a acestor categorii de tineri

    În vederea integrării pe piața muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială,  se vor organiza activități de informare și promovare a tinerilor cu risc de marginalizare socială în rândul angajatorilor, printr-o serie de acțiuni precum: interacțiunea directă cu angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante; diseminarea informațiilor privind avantajele încadrării în muncă a acestor categorii de persoane, precum și promovarea prevederilor legale ce vizează încadrarea.
    Programul național de ocupare pentru tinerii cu risc de marginalizare socială pentru anul 2017 este monitorizat lunar de ANOFM, pe baza raportărilor agențiilor județene. „Măsura de stimulare a ocupării tinerilor cu risc de marginalizare socială propusă a fi implementată are asigurată finanțarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2017, suma alocată fiind de 7,8 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,97% din totalul cheltuielilor cu măsurile active prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă”, se precizează în Programul național de ocupare, dat publicității de ANOFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?