Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” a fost vineri, gazda mai multor ortopezi din întreaga țară și de peste hotare. Evenimentul, care a strâns laolaltă atâtea somități medicale, face parte din congresul anual organizat de ATOM (Asociația Traumatologilor Ortopezi din Moldova), asociație ce include și Moldova de peste Prut. Anul acesta a fost rândul județului Vrancea, respectiv al municipiului Focșani, să fie gazda Conferinței ATOM 2017- Actualități în Ortopedie și Traumatologie. Coordonatoril local al congresului a fost medicul Robert Mihăilă, șeful secției Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, iar coordonatorul general este președintele ATOM, profesor Paul Botez, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași. Manifestarea a fost creditată cu puncte de educație medicală continuă, în cadrul acesteia vorbind și prezentându-și lucrările aproximativ 50 de profesori.
Deschiderea conferinței a fost realizată de profesorul german W. Fridl, prezentând perspectiva din Germania asupra fracturilor periprotetice de la nivelul genunchiului, iar perspectiva din România asupra afecțiunii a fost prezentată de prof. D. Anusca, din Craiova și conferențiar P. Sirbu, de la Iași.
A urmat în intervalul orar 10:00-13:00 prezentarea lucrărilor „Reconstrucția defectelor osoase acetabulare în revizia șoldului cu ajutorul calelor de augmentare din tantal” – șef lucrare V. Predescu, de la București; „Infecția periprotetică-actual și perspective – conferențiar Alexandru Bețișor (Republia Moldova-Chișinău); „Reeducarea în umărul instabil” – profesor N.Georgescu de la Iași; „Surse de eșec în artroplastia totală de genunchi – prof. P. Botez, de la Iași; „Sindromul de compartiment-probleme de diagnostic și tratament” – Prof. O Lupescu, de la București; „Complicațiile imediate ale fracturilor radiusului distal” – prof. O. Alexa, de la Iași; „ATLS – necesitate sau capriciu?” – prof. Gheorghe Croitor, de la Chișinău; „Particularități ale anesteziei la pacientul ortopedic” – B. Cobzaru (Iași); „Metodologia transformării imaginilor CT în model printat 3D” – R.I. Malancea, R. Malancea, E.R. Gavriliuc, O. Alexa (Botoșani și Iași); „Dublul abord în tratamentul chirurgical al fracturii de tibie proximală” – R.C. Bandac, C. Puha, R. Voinea, M. Macovei, A. Lăzăreanu (Suceava); „Fracturile de omoplat-tratament chirurgical: Prezentări de caz și planing de model printat 3D” – R.I. Malancea, R. Malancea (Botoșani); „Mortalitatea preoperatorie intraspitalicească a pacienților cu fracturi extracapsulare ale femurului proximal” – T.S. Gheorghevici, B. Puha, B. Veliceasa, D. Popescu, G. Enescu, G. Puha, O. Alexa (Iași); „Opțiuni chirugicale în tratamentul fracturilor peri-implant la vârstnici” – B. Puha, T.S. Gheorghevici, B. Veliceasa, D. Popescu, G. Enescu, O. Pășcăneanu, G. Puha (Iași); „Răspunsul imunologic la implant-cauza eșecului osteosintezei”; Osteosinteza minim-invazivă a fracturilor intraarticulare de calcaneu cu C-NAIL”; „Pseudartroza de femur și tibie-caz clinic”; „Luxația completă de astragal-prezentare de caz” – medicii Robert Mihăilă și Laurențiu Taban (Focșani); „Complicații mecanice ale osteosintezei-cazuri clinice” – Laurențiu Taban, Robert Mihăilă, Ion Albu, C. Ciobanu, A. Bivol (Focșani); „Lambourile perforante compozite ale gambei” – Gh. Verega (Rep. Moldova); „Tactica de tratament al instabilităților carpiene”- N. Capros, I.Vacarciuc, D. Buzău, V. Iacubitchii, S. ursu, D. Matei (Chișinău); „Osteoartopatia hipertrofică Pierre-Marie-Bamberg, a propos de un caz”- A. Crețu, M. Poroh, M.M. Bulgaru (Iași); Dezarticulația de umăr și dezarticulația interscapulotoracică, prezentare de caz”; „Hemiartroplastie versus artroplastie totală în NACF”; „Morfotipurile femurului distal în PTG”; „Tumora cu celule gigante forma agresivă- cazuri clinice”
În cadrul fiecărei lucrări prezentate, medicii au vorbit și despre cazuri concrete, relatând din experiența proprie și posibilitățile spitalului în cadrul căruia activează.