Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Peste 16 mii somații, trimise de Fisc datornicilor vrânceni


Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, în primele cinci luni din acest an, a reușit să recupereze 32,9 milioane lei prin aplicarea măsurilor de executare silită. Cei mai mulți bani au fost încasați în urma popririlor bancare, respectiv 13,8 milioane lei. Finanțiștii au dispus poprirea unui număr de 6.110 conturi bancare, pentru o valoare a creanțelor 29,16 milioane lei. O altă măsură eficientă de recuperare a banilor a fost dispunerea de somații pentru care nu s-au aplicat măsuri de executare silită, respectiv 9,24 milioane lei. În acest caz, inspectorii Fiscului au dispus comunicarea a 16.535 somații de plată, din care 8.609 la persoane fizice și 7.926 la persoane juridice, în sumă de 85,12 milioane lei.
    Finanțiștii precizează că toți contribuabilii care se confruntă cu dificultăți financiare au posibilitatea de a solicita acordarea de eșalonări la plată pentru obligațiile fiscale administrate de ANAF și neachitate la termenele legale de plată. În acest caz, pentru sumele care fac obiectul eșalonării nu începe sau se suspendă procedura de executare silită, sunt amânate la plată penalitățile de întârziere aferente obligațiilor fiscale eșalonate, în vederea anulării la finalizarea eșalonării. De asemenea, nu se calculează și nu sunt datorate penalitățile de întârziere pe perioada eșalonării la plată, pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată, cu excepția situației privind achitarea cu întârziere a ratei de eșalonare. În plus, firmele au posibilitatea participării la licitațiile publice ca urmare a faptului că obligațiile fiscale eșalonate la plată nu sunt considerate obligații fiscale restante. „Informații suplimentare privind eșalonarea la plată pot fi obținute consultând ghidul „Eșalonarea la plată – Ce este și cum poți beneficia de această facilitate fiscală” disponibil la următoarea adresă:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/brosura_esalonari/mobile/index.html#p=3 „,
precizează AJFP Vrancea.    
    Finanțiștii precizează că în cazul în care contribuabilii nu își plătesc de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, se procedează la acțiuni de executare silită potrivit Codului de Procedură Fiscală, cu excepția cazului în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală datorată de debitor. Sunt executate silit veniturile și bunurile proprietate a debitorului, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanțelor fiscale și a cheltuielilor de executare. „Executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare”, precizează AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?