Dacă în perioada interbelică meseria de croitor se efectua la Focșani doar în mici stabilimente sau manufacturi de profil, de la începutul anilor 60 s-a putut presta în cea mai mare întreprindere în acest domeniu din toata țara. Este vorba de Fabrica de Confecții din Focșani, care a rezistat cu succes sălbaticelor timpuri ale tranziției, chiar dacă denumirea, personalul și capacitățile de producție au suferit unele modificări substanțiale. Aruncând o privire în vechile documente de arhivă, se poate afla câte ceva despre momentul când a fost ridicat acest colos al industriei ușoare.
Conform Dării de seamă a Organizației de Bază – Fabrica de Confecții Focșani- întocmită în anul 1963, rezultă următoarele: „(…) Orașul Focșani, care în trecutul îndepărtat nu a cunoscut o viață industrială, în prezent în el se construiesc mereu locuințe pentru oamenii muncii și nu demult au intrat în funcțiune Fabrica de Mobilă, iar în prezent se conturează tot mai mult o altă unitate industrială și anume Fabrica de Confecții. Oamenii muncii privesc cu încredere viitorul. Ei știu că au un conducător încercat, Partidul Muncitoresc Român, care mobilizează masele la desăvârșirea construirii socialismului și le crează condiții, o viață mai îmbelșugată …. Fabrica de Confecții, în care lucrăm și noi, a luat ființă anul acesta (1963).. Trebuie să arătăm, tovarăși, că nu a fost ușor să începem activitatea într-o întreprindere nouă, care abia luase ființă, cu un număr nu prea mare de membri și candidați de partid, dar atâți câți am fost, am fost hotărâți să învingem orice greutăți în munca noastră …. Se știe de către fiecare dintre noi că într-o întreprindere nouă și oamenii, care sunt angajați, sunt tot noi. Așa a fost situația în fabrica noastră, mulți dintre muncitorii angajați erau calificați în meseria de croitori, mulți erau însă necalificați. Unii mai lucraseră în sector socialist, alții nu, cu fiecare în parte a trebuit să muncim și să le arătăm că este necesar să fie disciplinați la locul de producție, să muncească pentru obținerea de produse de calitate bună, să îngrijească cu atenție mașina la care lucrează, etc etc”.
Ședința foștilor tovarăși continuă în această cadență pe alte zeci de pagini, dar nu mai sunt consemnate lucruri interesante despre istoricul acestei întreprinderi. Tot din documente mai putem afla că pentru ridicarea clădirii fabricii și procurarea terenului necesar accesului, au fost expropriați mai mulți particulari din zonă, anume, în prima fază, familia Moclea și familia Blandu. Despre înființare, probabil lucruri mai multe și mai interesante se pot afla chiar din arhiva proprie a unității, dacă cineva va manifesta o curiozitate aparte. Fabrica de Confecții a avut de la deschidere până în 1989 o dezvoltare neîntreruptă și acest lucru poate fi confirmat de cei peste 5000 de angajați pe care i-a înregistrat unitatea la momentul de vârf al activității. Clădirea s-a comportat bine la toate seismele majore care au avut loc de când există, adică 1977,1986,1990, 2004 și 2014, semn că a fost construită cu toată răspunderea, mai ales că edificiul are o înălțime semnificativă, iar dimensiunile interioarelor sunt impresionante, ceea ce demonstrează că atunci când se dorea, constructorii din timpul vechiului regim făceau treabă bună. După anul 1990, forma de organizare a fabricii s-a schimbat radical, dar cu toate acestea, afacerea a rezistat cu succes acestor vremuri capitaliste. În prezent, clădirea a beneficiat de câteva ajustări de natură comerciala, astfel încât curtea din față, vechea fântână arteziană, fostul părculeț și calea principală de acces au fost desființate pentru a face loc unei alte perspective a ceea ce a fost și este în continuare Fabrica de Confecții Focșani.
Florin Marian Dîrdală
Arhivele Naționale Vrancea