Liberalii focșăneni și-au declarat domicilii fictive la Jariștea ca să voteze pe listele suplimentare la alegerile de duminica trecută. Gestul imoral al celor din PNL arată, încă o dată, disperarea liberalilor care au recurs la toate metodele pentru a încerca să nu piardă comuna Jariștea. Datele oficiale de la Biroul Electoral arată că la alegerile de duminică au votat nu mai puțin de 152 persoane pe liste suplimentare, adică aproape 10% din cei 1902 alegători înregistrați la urne. Aceste liste suplimentare îi cuprind pe cei cu viză de flotant, persoane cu domiciliul în comună dar care nu au fost trecuți la timp în listele electorale. Printre cei de pe listele suplimentare se află persoane precum fostul prim vicepreședintele PNL Focșani, Puiu Corneliu, acum angajat la cabinetul unui parlamentar liberal, trezorierul PNL Vrancea, Alexandra Crivăț și președintele TNL Focșani, vicepreședinte al TNL Vrancea, Claudiu Matei.
Singura posibilitate pentru aceștia de a vota la Jariștea era de a avea vize de flotant. Informațiile de pe listele suplimentare arată și domiciliul, respectiv indică persoanele care i-au luat în case și au garantat pentru ei la Serviciul de Evidența Populației. De exemplu, Claudiu Matei figurează cu domiciul la adresa din strada Dumitru Hainăroșie 52, iar Puiu Corneliu la adresa din strada Blaga 54 (FOTO). Surpriză! La cele două adrese sunt înregistrați părinții soților Marius Ciprian Grama, noul primar, și Ana Maria Mazilu. Conform publicației de căsătorie de pe pagina de internet a primăriei Jariștea, pe strada Dumitru Hainăroșie stau părinții noului primar, iar pe strada Blaga cei ai soției acestuia. Altfel spus, noul primar de la Jariștea i-a luat în gazdă pe prietenii de la PNL ca să voteze la alegerile de duminică.
Practica celor de la PNL este nouă în mecanismul de influențare a unor alegeri. Dacă în anii trecuți nu se putea vota cu viza de flotant decât dacă aceasta era realizată într-o anumită perioadă de timp, noile reglementări electorale spun că se poate vota chiar dacă viza de flotant a fost aplicată cu o zi înainte de alegeri. Așa s-a ajuns în situația de la Jariștea, unde zeci de persoane au venit în ultimele zile la Evidența Populației pentru o viză de flotant în comună.
Viza de flotant este un autocolant, valabil maxim un an, care se aplică pe spatele actului de identitate și, cel puțin teoretic, se acordă persoanelor care locuiesc mai mult de 15 zile la adresa locuinței secundare. Cei care nu au un contract de închiriere pentru locuință trebuie să vină însoțiți de persoana care îi găzduiește la Serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, pentru declarația de luare în spațiu. Persoana respectivă trebuie să își exprime consimțământul prin completarea rubricii corespunzătoare din Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței.