Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani a găzduit miercuri, 7 iunie 2017, Simpozionul – Concurs Regional de literatură pentru elevi „Anotimpurile copilăriei” din cadrul Proiectului educațional „ANA CITEȘTE”. Concursul se adresează elevilor din învățământul primar și gimnazial, este organizat de Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și se află în Lista concursurilor școlare Regionale și Interjudețene, CAERI 2017 nr.26404/16.02.2017, elaborat de M.E.N. poziția 822.
Evenimentul a fost deschis prin urările de bun venit adresat elevilor participanți la simpozion și cadrelor didactice însoțitoare, de către membrii echipei de proiect formată din doamnele profesoare Ecaterina Galoiu, Liliana Nițu și Adriana Măciucă. Participanților li s-a urat succes în concurs și au primit încurajări și felicitări din partea dnei director Trandafir Daniela, de la Școala Nicolae Iorga, la vernisajul Expoziției de desene „Natura, armonie și culoare”.
Activitatea aduce în atenție o temă actuală, precum este cea a cititului, a lecturii. Proiectul Educațional „ANA CITEȘTE” dezvoltă practici diversificate de lectură, necesare pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă, a gândirii critice, dezvoltarea capacității de exprimare orală și scrisă a elevilor. Părinții au fost implicați în anumite acțiuni, îndrumați cum să acționeze pentru a-i obișnui pe copii să lectureze, ținând cont de dorința de a reasculta o poveste foarte îndrăgită. Au fost invitați la orele de lectură, șezători și concursuri.
Activitățile proiectului au încurajat copilul de a reda prin desen ceea ce a înțeles sau să asculte muzica potrivită textului audiat. Sunt acțiuni prin care dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor se poate realiza, iar activitățile la bibliotecă au contribuit la formarea și dezvoltarea gustului pentru lectură, îmbogățirea și activizarea vocabularului, precum și la dezvoltarea capacității de exprimare orală și scrisă a elevilor.
Ca în fiecare an, Simpozionul-concurs pentru elevi este structurat pe mai multe secțiuni:
SECÈIUNEA I. Concurs de artă plastică „Natura- armonie și culoare” (clasele 0-VIII), cu subsecțiunile: A) desene, picturi; B) colaje, decorațiuni, felicitări, ornamente, machete colective;
SECÈIUNEA II. Concurs de Creație literară „Anotimpurile copilăriei”, cu subsecțiunile: A) creații literare în versuri și în proză – concurs; B) sesiune de referate pe tematica propusă – simpozion. Fiecare secțiune a reunit lucrări provenite de la: Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani; Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani; Școala Gimnazială Nr.3 Focșani; Școala Alexandru Vlahuță; Școala Slobozia Bradului; Școala Tâmboiești; Școala Gimnazială Pitulușa; Centrul de zi Dănuț; Școala Gimnazială Homocea; Școala NR.3 Siretu; Școala NR.1 Mărășești; Școala Ion Basgan Focșani, Școala Gimnazială Nanov, Teleorman; Școala Gimnazială Milcoiu – Vâlcea; Școala Gimnazială Slimnic; Liceul Energetic Târgu-Jiu; Åcoala Gimnazială Nr. 3 Slobozia; Colegiul Național Al. I. Cuza Focșani.
Participanții la simpozion au fost numeroși, dar au ascultat fiecare prezentare cu multă atenție, au împărtășit emoții de bucurie și entuziasm și s-au răsplătit cu aplauze prelungi. Toți participanții au fost recompensați cu premii. „Bucuria copiilor de a participa la concurs, frumoasele lor realizări fac din acest concurs unul dintre cele preferate de toți elevii din școală. Creațiile literare vor fi publicate în cartea proiectului «Ana citește», ediția a V-a. Organizatorii își propun o nouă ediție cu o temă care să fie pe placul copiilor și să aducă încrederea că fiecare poate reuși!”, precizează coordonatorul proiectului, prof. Ecaterina Galoiu.
Școala Nicolae Iorga Focșani