Focșănenii care vor să crească mai mult de doi câini sau pisici în apartamente vor avea nevoie de acordul scris al Asociației de proprietari în baza acordului majorității proprietarilor din bloc. Modificarea condițiilor de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie din municipiu a fost trimisă în dezbatere publică. Iubitorii de animale și focșănenii care cresc animale în curțile proprii pot consulta proiectul Hotărârii de Consiliu Local la sediul municipalității sau pe pagina de internet. Actul normativ inițiat de viceprimarul Marius Iorga aduce mai multe modificări la Hotărârea Consiliului Local 140 din 2010 pentru aprobarea Normelor referitoare la condițiile de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie din Focșani.
În primul rând se stabilește că toți proprietarii unor animale de companie din blocuri au obligația să respecte orele de liniște pentru a înlătura orice disconfort adus vecinilor și trebuie să ia măsuri ca animalele să nu murdărească și să nu deterioreze spațiile de folosință comună, precum holuri, scări sau spații verzi. În caz contrar, stăpânii animalelor vor fi obligați să efectueze curățenie, decontaminare, refacerea spațiilor deteriorate și plata daunelor, la solicitarea Asociației de proprietari. Sunt introduse restricții la numărul animalelor de companie sau al păsărilor în apartamente. „Deținerea a mai mult de doi câini/pisici în apartamente situate în blocuri de locuințe sau clădiri cu mai mult apartamente se face cu acordul scris al Asociației de proprietari/locatari acolo unde există, în baza acordului majorității proprietarilor/locatarilor sau cu acordul vecinilor. Dacă nu se obține acordul pentru deținerea a mai mult de două animale, proprietarul se obligă să-i găsească acestuia un alt stăpân prin adopție sau poate preda animalul la adăpostul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, fiind interzis abandonul… Se interzice deținerea de păsări, porumbei în podurile aflate în folosința mai multor locatari fără consimțământul majorității proprietarilor/locatarilor”, se arată în proiectul de Hotărâre. În ceea ce privește accesul animalelor de companie în unitățile de alimentație publică, acesta este permis doar în locuri special amenajate, precum Pet-baruri, Pet-localuri.
Referitor la eliberarea câinilor ridicați de pe domeniul public și privat al municipiului Focșani, acest lucru se va face la cererea proprietarului, în caz că există, în maxim 7 zile, cu achitarea cheltuielilor de întreținere, tratament, hrană, microcipare.
Unde pot fi construite grajdurile pentru animale
Municipalitatea va introduce restricții și la numărul de animale domestice pe care le pot crește focșănenii care locuiesc la case. Pentru păsări de curte a fost propusă o limită de 20 capete. În cazul cailor este permisă creșterea acestora „doar în cazul în care proprietarul animalului face dovada deținerii unui atelaj (căruță sau trăsură) înscris regulamentar în circulație și care respectă traseele specifice atelajelor conform Hotărârii Consiliului local al municipiului Focșani care reglementează circulația rutieră a vehiculelor cu tracțiune animală”. Pe timpul deplasării acestor animale pe străzile din municipiu, proprietarii au obligația să asigure curățenia pe drumurile publice. De asemenea, cei care dețin animalele au obligația să declare la Registrul agricol rasa, tipul și numărul de animale pe care le deține, în caz contrar fiind aplicate amenzi contravenționale. Autoritățile mai interzic creșterea și lăsarea liberă și nesupravegheată a animalelor domestice și a păsărilor de curte pe domeniul public și avertizează că „pe timpul deplasării animalelor domestice către locurile de pășunat, proprietarii acestora au obligația să asigure curățenia pe locurile publice”.
Restricții sunt impuse și la amplasamentul cotețelor și grajdurilor pentru animale, care nu trebuie să se afle la mai puțin de 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată. Amplasamentul se stabilește doar cu respectarea condițiilor impuse de Ordinul ministrului Sănătății 119 din 2014, prevăzute în autorizația de construire. Potrivit acestuia, la articolul 15, alineatul 1, se arată că „în gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă și canalizare printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creșterea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate”.
Primăria reclamă amploarea fenomenului „animalelor domestice abandonate”
Conducerea Primăriei Focșani justifică propunerile de modificare a Normelor referitoare la condițiile de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie prin amploarea pe care a luat-o fenomenul „animalelor domestice abandonate” pe spațiile aparținând domeniului public. Au fost mai multe cazuri în care aceste animale lăsate libere au blocat circulația pe anumite sectoare de drum, au distrus spații verzi și au murdărit străzile și trotuarele. „Pe lângă abandon, au fost depistate numeroase cazuri de animale maltratate și părăsite în diferite locații. Ne referim aici mai ales la cabaline, care au fost exploatate până la epuizare, după care le-au fost aplicate lovituri cu scopul de a li se cauza moartea. Aceste exemplare, indiferent de specia din care fac parte, sunt greu identificabile, deoarece nu sunt personalizate, proprietarii fiind, practic, imposibil de găsit. Deasemenea în municipiul Focșani persistă fenomenul „câini fără stăpân”. Numărul exemplarelor canine, aflate libere pe stradă și fără a fi în grija vreunei persoane, este foarte mare. Sunt frecvente situațiile în care cetățenii să nu poată ieși dintr-un magazin, școală, bloc, grădiniță, fără a fi înconjurați de câini care latră și mușcă. Situatia este mai complicată după lăsarea întunericului când câinii atacă în haită, ajungându-se la mușcături și răniri destul de grave, iar în timpul nopții tulbură liniștea cetățenilor”, se arată în raportul atașat proiectului de Hotărâre. De asemenea, autoritățile arată că, în ultima perioadă, în Focșani au fost identificați mai mulți cetățeni care locuiesc la case și care cresc un număr foarte mare de animale domestice, în special porci și vaci, „în scopul valorificării acestora, fără a avea condiții minime din punct de vedere igienico-sanitar, punând astfel în pericol atât sănătatea lor cât și a vecinilor, prin infestarea solului cu germeni patogeni proveniți din dejecțiile animalelor cât și mirosurile insuportabile degajate de acestea, mai ales în perioada sezonului cald”.